Ma az összes magyar vitorlázó vízre szállt, és némelyikük olyat produkált, hogy a szavunk is elállt tőle. De ne szaladjunk előre, nézzük szép sorban! A tegnapi magyar kvartetthez Berecz Zsombor csatlakozott, férfi egyszemélyes dingi - nehézsúlyú (azaz Finn) hajóosztályban.

rio2016_d2_00_clivemason_gettyimages.jpg

Finn: tíz - ötven perces - futamot terveznek, tíz versenyző megy az éremfutamba. Ben Ainslie (GBR), a címvédő (egyben háromszoros olimpiai bajnok a hajóosztályban) kiszállt, de itt van London másodikja (Jonas Högh-Christensen, DEN) és harmadikja (Jonathan Lobert, FRA). Jorge Zarif (BRA) a hazai erő, 2013 világbajnoka. Valamint Giles Scott (GBR), a maga négy világbajnoki címével. És persze Berecz Zsombor, aki idén az EB-n villantott nagyot. Huszonhárom fős a mezőny.

rio2016_d2_05_sailingenergy_worldsailing.jpg

És akkor a nap történései:

Finn: az első futamban durván elforduló (160 fokról 200-ra) és változó erejű (6, 12, majd 9 csomó) szél, amiben a felsorolt esélyesek az első hatba sem fértek be. Az első három: Facundo Olezza Bazan (ARG), Alican Kaynar (TUR) és Vaszilij Zbogar (SLO). Zsombi hozott egy kilencediket. A második menetre beállt a szél (200 fok, 8-9 csomó), Zsombi pedig megnyerte a futamot - DE MÉGSEM. Végig vezetett ugyan, de - három másik versenyzővel együtt - sajnos egy leheletnyivel a jelzés előtt ment át a rajtvonalon, így az eredmény kuka. Összetettben Zbogar (4), Kaynar (7), Olezza Bazan (10) az első három sorrendje, Zsombi tizenhetedik, de ha minden jól megy, a második futamban gyűjtött jó sok pontját kiejtheti.

rio2016_d2_01_clivemason_gettyimages.jpg

Laser Radial: TÖMÉNY SZENZÁCIÓ: Érdi Mári megnyerte az első (összesen harmadik) futamot! Hét másodperccel Van Acker, és tizenkettővel Xu előtt. Szél: 190-196 fokról, alapvetően 10 csomós erővel. És nem romlott sokat a másodikra (R4) sem, mert ötödik tudott lenni. Előtte: Xu, Tuula Tenkanen (FIN), Anne-Marie Rindom (DEN), Bouwmeester. Összetettben Xu vezet, Murphy és Rindom van közvetlenül mögötte, Mári kilencedik.

rio2016_d2_02_paulgilham_gettyimages.jpg

Laser Standard: itt is elég szépeket legyezett a szél (190-206 fok), az ereje pedig 10 és 14 csomó között változott. A fonalat Pavlosz Kontidesz (CYP) kapta el legjobban az első menetben (R3), harminckét másodpercet vert a második Tom Burtonre (AUS), negyvenötöt a harmadik Juan Ignacio Maeglire (GUA). Stipanovic hetedik, Komisszarov tizenkilencedik, Vadnai Benjámin huszonegyedik lett. Másodszorra Alsogaray húzott jókat, tegnapi 4,2-je és aznapi 14-e mellé nyert a norvég Kristian Ruth és a koreai Jeemin Ha előtt. Scheidt negyedik tudott lenni, a többi esélyes kissé hátrább vágta magát (negyvenhat hajós mezőnyben nem nehéz), Benji huszonkettő. Összetettben Alsogaray (21), Stipanovic (25), Sam Meech (NZL, 33) az első három sorrendje, Scheidt nyolcadik, Vadnai huszonkettedik.

rio2016_d2_03_paulgilham_gettyimages.jpg

rio2016_d2_06_sailingenergy_worldsailing.jpg

RS:X női: őket is próbálta megzavarni a szél, de az esélyesek közül Tartaglini például elég jól ellenállt (1,1,4), elsőre (R4) Patricia Freitas (BRA) és Lilian De Geus (NED), másodikra Elfutyina és De Geus küzdötte fel magát a dobogóra, hogy aztán a harmadikban (R6) Peina Chen (CHN), Siripon Kaewduang-Ngam (THA), Mayan Davidovich (ISR) legyen az első három sorrendje. Cholnoky Sára 19,24,24-gyel zárta a napot. Összetettben - minő meglepetés - Tartaglini vezet, Charline Picon és Elfutyina előtt, Sasi huszonkettedik.

RS:X férfi: Myszka egyenletes teljesítményt nyújtott (2,2,3), Dempsey folyamatosan romlott (1,4,14), Van Rijsselberge döbbeneteset javult (4,1,1). Gádorfalvi Áron 25,20,21-el szintén stabilan vitorlázik. Érdekes lehetett ugyanakkor a második futam (R5), ahol a harminchat indulóból tizenhárman nem értek célba. Ennek éppenséggel lehetett oka a szél ami három csomóval kezdett 17 fokról, hogy az első pályajelnél már 8-cal fújjon 190-ről, és onnantól legyezzen 195 és 206 fok között. Összetettben Dempsey áll az élen, mögötte Van Rijsselberge (mindkettőjüknek három első helye van), Myszka a harmadik. Áron a huszonhetedik helyen áll.

rio2016_d2_04_clivemason_gettyimages.jpg

 

Kövessetek bennünket Facebook-on, akadnak finomságok, amiket csak ott jelenítünk meg! És van még Twitter-oldalunk is…

 

fotók: Clive Mason (1,3,7), Sailing Energy / World Sailing (2,7), Paul Gilham (4,5)

forrás: rio2016.com

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr7110033836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása