A verseny orvosának iránymutatásait követve, a Tengerészeti Hatóságokkal konzultálva, illetve egyeztetve Sarah élettársával, barátaival, családjával és a legénységgel úgy döntöttünk, hogy mivel nagyon sok idő lenne, mire a csapat partot ér, tengeri temetésre kerül sor. A legénységnek elküldtük a tengerészek által évszázadok óta bonyolított ceremónia részleteit. Ezen kívül néhány idézetet, melyet a rokonai választottak ki, ezeket a szertartás során kell felolvasni - áll a Rendezőség közleményében.

clipper_burial_00.jpg

Első szöveg: a vitorlás hajó

A hajó távolodik tőlem, én pedig állok a parton, addig nézve utána, míg el nem tűnik a horizonton, és valaki megszólal mellettem: elment. De hova? Egyszerűen csak eltűnt a szemem elől. Most is ugyanakkora, mint mikor legutoljára láttam. Az, hogy aprónak látszott, majd eltűnt, bennem játszódott le, nem benne. És amikor a mellettem álló azt mondta, elment, mások épp észre vették a távolban, egyre több örömteli kiáltás hallatszik: ott jön! Ilyen hát a halál: mint a horizont és látótávolságunk határa.

Emelj fel minket, Uram, hogy messzebbre láthassunk!

Brent püspök

clipper_burial_01.jpg

Második szöveg: John Masefiled: Tengeri láz


I must go down to the seas again, to the lonely sea and the sky,
And all I ask is a tall ship and a star to steer her by;
And the wheel’s kick and the wind’s song and the white sail’s shaking,
And a grey mist on the sea’s face, and a grey dawn breaking.

I must go down to the seas again, for the call of the running tide
Is a wild call and a clear call that may not be denied;
And all I ask is a windy day with the white clouds flying,
And the flung spray and the blown spume, and the sea-gulls crying.

I must go down to the seas again, to the vagrant gypsy life,
To the gull’s way and the whale’s way where the wind’s like a whetted knife;
And all I ask is a merry yarn from a laughing fellow-rover,
And quiet sleep and a sweet dream when the long trick’s over.

Ezt meg sem próbáljuk lefordítani, viszont hallgassátok meg eredetiben:

Harmadik szöveg:

Mindenható Istenünknek ajánljuk eltávozott nővérünk lelkét, testét pedig a mélységre bízzuk, remélve a feltámadást, a mi Urunk, Jézus Krisztus által. Aki dicsfényben jön majd el, hogy megítélje a világot, akkor pedig a tenger kezére adja a holtakat, és azok a bűnös testek, melyek benne nyugszanak, hogy Őhozzá hasonlatossá váljanak.

A verseny szervezőinek április elsején kiadott hivatalos közleménye szerint: mélységesen letört minket Sarah Young halálának híre. Sarah az IchorCol hajó legénységéhez tartozott. Legközelebbi hozzátartozóit már értesítettük, lélekben most családjával és csapattársaival vagyunk. Darren Ladd szkipper elmondása szerint Sarah a kokpitban tett rendet, miután 35-40 csomós szélben lereffelték a nagyvitorlát. Egy hullám ledöntötte a lábáról, a hátsó korlát felé esett, majd a következő hullám lemosta a hajóról (helyi idő szerint 22:27-kor. Ez 1127 UTC). Hevedere nem volt bekapcsolva, az erős szélben pillanatok alatt elsodródott. A csapat azonnal életbe léptette az ilyenkor szokásos protokollt, de a körülmények és a közvetlen láthatóság hiánya nehezítették a munkát. Testét 23:44-kor (UTC 1244) emelték vissza hajóba (személyes AIS-e segítségével találták meg), és bár a verseny orvosi központjának iránymutatásai alapján azonnal megpróbálták újraéleszteni, de már nem nyerte vissza az eszméletét. A halál kiváltó oka egyelőre ismeretlen, de valószínűleg fulladás vagy kihűlés lehetett. A csapat többi tagja biztonságban van.

clipper_burial_02.JPG

Az eset a tizennégy szakaszos Clipper Round the World Yacht Race kilencedik szakaszán (Csingdao, Kína - Seattle,USA) történt, a tizenkettedik napon, az É39, K160 pozícióban, a dátumválasztó vonalhoz közeledve.

 

Kövessetek bennünket Facebook-on, akadnak finomságok, amiket csak ott jelenítünk meg! És van még Twitter-oldalunk is…

 

fotók: clipperroundtheworld.com

forrás: Sail-World

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr1008575462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása