Az angolok szerint a hét első napja két éremfutammal és még négy hajóosztályban 2-2 futammal kezdődött… és a vitorlázás híroldalakra pakolása szempontjából fontos eredményekkel végződött.

olimpia-d8_benainslie.jpg

A nagybetűs HÍR az, hogy megvan Ben Ainslie ötödik olimpiai érme, egyben negyedik olimpiai aranya, minden megszakítás nélkül - ezzel a brit versenyző beelőzte az eddigi legeredményesebb vitorlázó olimpikont, Paul Elvströmöt. Ezt még a víziszonnyal rendelkező sporthír-szerkesztők is tuti beszerkesztik, sőt, ha lenne tévém, biztos láttam volna a híradóban is...

Finnben az éremfutam amúgy okozott meglepetést: a rajt után a horvát Ivan Kljakovic Gaspic lódult meg - szorosan a nyomában a francia Jonathan Loberttel. Az első bőszeles szakaszban a francia és nyomában Ben Ainslie megkerülték a horvátot, azonban a következő cirkálószakaszban Ainslie már csak az éremfutam előtt két ponttal őt megelőző dán Jonas Högh-Christensen megelőzésére taktikázott, így alaposan lemaradt az élbolytól. A francia az új-zélandi Dan Slaterrel és a horváttal azonban belehúzott és végig vezetett az alig több mint félórás futamban. Némi izgalmat még az okozott, hogy az éremfutam előtt harmadik holland Pieter-Jan Postma is felment egészen a harmadik helyig, de a végére a horvát és a spanyol Rafa Trujillo megelőzték. Lett is miért sírnia, hiszen a francia Lobert így leszorította a dobogóról. A tízfős éremfutam-mezőny végén külön versenyt futó brit végig tartotta a dánt, így - azonos pontszámmal de jobb eredménnyel - megszerezte a hőn áhított, az istenadta nép és a szponzorok által minden bizonnyal kellően értékelt, nem utolsó sorban médiaértékű negyedik olimpiai aranyat. 1:0 a briteknek: gratulálunk hozzá!

olimpia-d8-loof.jpg

A másik éremfutamban a Staroknál a brit Iain Percy - Andrew Simpson egy majdnem tuti arannyal a zsebében vághatott neki a futamnak, hiszen pazarul vezettek pontszámban a mezőny előtt. Közepes kezdés után szépen lecsúsztak a mezőny végére, és nyolcadiknak értek be - közvetlenül az előttük kullogó, az éremfutam előttig szinte mindig az élmezőnyben vitorlázó és éremesélyes brazil Robert Scheidt - Bruno Prada páros után. Mindez nem lett volna gáz, ha közben az éremesélyes nevető harmadik svéd Fredrik Lööf - Max Salminen páros nem nyerte volna meg a futamot - mert így bizony a póruljárt britek előtt ők lettek az olimpiai bajnokok. A bronz a braziloké lett. 1:1, és persze maximális elismerés a helyzetet okosan kihasználó, az egész versenysorozatban remekül vitorlázó (és az elmúlt évben nem mellesleg egy EB 2. és egy VB 5. helyet begyűjtő) svéd duónak!

De nézzük mi történt még a tengeren: a férfi RS:X-ben akár bajnokot is lehet hirdetni, hiszen a holland Dorian Van Rijsselberge az eddigi 8 futamból hatot megnyert - a mai kettőt is. Az ezüstért még csatázhat a brit Nick Dempsey és az őt követő német Toni Wilhelm - de még a lengyel Miarczynski is megcsípheti őket. Annyit még hadd tegyünk hozzá büszkén, hogy a holland számára örömódát jelentő mai első, azaz az osztálynak 9. futam miatt nekünk is melegedhet a szívünk: a veterán, idén már ötödik Olimpiáján szereplő Gádorfalvi Áron 3. (!) lett, a hollandon kívül csak a spanyol Ivan Pastor tudta megelőzni. Juppí! A 10. futamra Áron nem tudta megismételni a remek szereplést: közepes kezdés után kissé visszacsúszva 25. helyen futott be. Az éremfutamba került: a holland, a brit, a német, a lengyel, a görög, a francia, az új-zélandi, a kanadai, a brazil és a svájci versenyző. Gádorfalvi Áron a 25. helyen végzett. Gratulálunk - különösen a futam 7. és a mai 3. helyhez! Éremfutam kedden.

A szörfös hölgyek is lenyomtak két futamot: a mai elsőt a brit Bryony Shaw, a másodikat a finn Tuuli Petaja nyerte. Cserébe a másik futamban mindketten 5. helyen végeztek:-) amivel bebiztosították éremfutamos szereplésüket.  Az éllovas széllovasok (hinnye de kínrímes lett!) közül a spanyol Alabau ment egy harmadikat, a német Delle egy harmadikat és egy másodikat, a lengyel Noceti-Klepacka pedig két negyediket. Ezzel össze is állt a szintén keddi éremfutam mezőnye: ESP, ISR, FIN, GER, POL, UKR, GBR, FRA, ITA, CAN. Detre Diának ma ment eddig a leggyengébben: futott egy ejtő 21-et és egy 20. helyet, összetettben 18. lett. Gratulálunk!

Versenyeztek még ma a 470-es hölgyek és a 49er osztály is. Az előbbiben az 5. és 6. futamot teljesítették, egyet nyert a brit Mills - Clark duó, egyet pedig az olasz Conti - Micol páros. Az olaszok még egy harmadikat futottak, a britek egy hatodikat, de ezzel is vezetnek az új-zélandi Aleh - Powrie és a holland Westerhof - Berkhout kettős előtt. Az olaszokkal együtt négyen kissé elhúztak a mezőnytől - de van még lehetőségük a többieknek visszavágni a holnapi pihenőnap után.

A 49ereknél a 12-13. futamot teljesítették. Mindkettőben a világbajnok ausztrál Outerridge - Jensen páros nyert, az egyikben az új-zélandiak és a horvátok előtt, a másodikban a bermudai Kirkland-fivérek és a brit Morrison - Rhodes duó előtt. Összetettben vezetnek az ausztrálok az új-zélandiak és a némileg leszakadt britek előtt. Holnap futnak még két kört, azután jöhet a szerdai éremfutam náluk is.

Holnap: 470 férfi 7-8. futam, 49er férfi 14-15. futam, női párosverseny utolsó kör selejtező, Laser férfi és Laser Radial női éremfutamok - pazar kis napnak nézünk elébe!

(Forrás: ISAF Official Site: Olympic, fotó: Zimbio)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr534697386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása