A sorszámozás senkit ne tévesszen meg, az Olimpia nem 8-án kezdődött, de a vitorlás versenyek igen, és mi azokra koncentrálunk. Az előzetes terveknek megfelelően a női egyszemélyes dingi (Laser Radial), a férfi egyszemélyes dingi (Laser Standard), illetve a női és férfi RS:X küzdelmekkel kezdődött a műsor. Mind a négy osztályban magyar érdekeltséggel.

rio2016_d1_00_clivemason_gettyimages.jpg

Vegyük előre a szörfösöket: tizenkét, darabonként 20-25 percesre tervezett futam a terv, az első tíz kerül az éremfutamba, amit augusztus 14-én rendeznek. Apró érdekesség, hogy mostanra az RS:X-nek ki kellett volna kerülnie az Olimpiáról, a kite javára, de nem így történt.

RS:X női: Marina Alabau (ESP) a címvédő, jelentős trónkövetelő Charline Picon (FRA) és Bryony Shaw (GBR; 2008 ezüst). Magyar szíekben Cholnoky Sárára figyelünk. A mezőny huszonhat fős.

RS:X férfi: itt van a londoni győztes Dorian van Rijsselberge (NED), komoly ellenfelei Nick Dempsey (GBR; 2012: ezüst, 2004: bronz; ez az ötödik Olimpiája), Pierre Le Coq (FRA, 2015 világbajnoka) és Pjotr Myszka (POL). Itt versenyez - immár HATODIK OLIMPIÁJÁN - Gádorfalvi Áron a harminchat induló között.

A két Laser osztályban tíz - egyenként 50 perces - futam az előirányzat, tízen juthatnak az augusztus 15-ei éremfutamba.

Laser Radial: London dobogósai - Lijia XU (CHN), Marit Bouwmeester (NED), Evi Van Acker (BEL) - jelen! Ahogy az aktuális világbajnok Alison Young (GBR), a tavalyi tesztverseny győztese Gintare Scheidt (LTU; 2008 ezüst). A harminchét hölgy egyik legfiatalabbja a magyar színeket képviselő Érdi Mári.

rio2016_d1_02_clivemason_gettyimages.jpg

Laser Standard: minden szem Robert Scheidt-re (BRA) szegeződik, aki történelmi tettre készül - ráadásul, ugye, hazai pályán: hatodik Olimpiáján hatodik olimpiai érmét szeretné megnyerni. Hogy Nick Thompson (GBR), aki az utolsó két világbajnokságot megnyerte, tekinthető-e a legnagyobb ellenfélnek, azt nem tudjuk, de kihívó bőven akad a negyvenhat hajós mezőnyben. Köztük még egy magyar ifjonc: Vadnai Benjámin.

Híradásunkban a rajtidőpontok szerint vesszük sorra az egyes osztályokat. Közvetítésük támogatója pedig a Zhik Magyarország.

Laser Standard: alapvetően egyenletes (11 csomó), 175-188 fokról fújó szélben zajlott a futam, amit végül 51:09-es idővel Tonci Stipanovic (CRO) nyert Szergej Komisszarov (RUS) és Rutger van Schaardenburg (NED) előtt. Scheidt huszonharmadikja szinte betli, de a többi nagy esélyes sem brillírozott. Ellentétben Vadnai Benjivel, aki a kilencedik helyen futott be. A második futamra 12-14 csomó közé frissült a szél, iránya maradt, és már papírformább eredmény született: Scheidt (45:31), Julio Alsogaray (ARG), Sam Meech (NZL) volt az első három sorrendje, Stipanovic ötödik, Komisszarov kilencedik, Benji nagyon eltévedhetett, mert negyvennegyedik lett (az első bójánál még harmincötödik volt). Eddig Stipanovic 6, Alsogaray 6, Komisszarov 11.

rio2016_d1_01_clivemason_gettyimages.jpg

RS:X férfi: Dempsey erősen kezdett, a végén 1,1,2-vel zárta a napot, Rijsselberge javult (5,3,1), Myszka hozott egy állandót (4,5,5), Vyron Kokkalanisz (GRE) cibálta a nagyok bajszát (2,2,6). Gádorfalvi Áron 30,28,29-et ment. Az élen Dempsey (4), Rijsselberge (9), Kokkalanisz (10) a sorrend. A negyedik Chun Leung Michael Cheng (HKG) már húsz pontos.

RS:X női: Picon rögtön beköszönt egy elsővel, Shaw hetedik, Alabau nyolcadik, Cholnoky Sára huszonkettedik. A másodikban Picon második - nyert Tartaglini (ITA) - Alabau hét, Shaw húsz (Cholnoky tizennégy!). A végét Picon ismét behúzta, Alabau felkapaszkodott a második helyre, Stefanija Elfutyina (RUS) lett a harmadik ( ő előtte 2,5-öt ment). Sasi a huszonegyedik helyre volt jó. Összetettben Picon (4), Elfutyina (10), Tartaglini (18).

Laser Radial: Annalise Murphy (IRL) Murphy - ahogy Londonban - győzelemmel kezdett, igaz, csak eggyel. Mögé Evi Van Acker és a címvédő Xu küzdötte fel magát a dobogóra, Bouwmeester hatodik, Young tizenhárom, Scheidt UFD-jelű rajtbüntetést - és hozzá harmincnyolc pontot - kapott. Mári a huszonegyedik helyre volt jó. A második körben Scheidt szépített elsőre, mögötte a régóta éremre hajtó Paige Railey (USA) futott be, aztán Tina Mihelic (CRO). Utánuk Xu, Bouwmeester, míg Van Acker tizenharmadik, Yung tizennyolcadik, Mári huszonhárom. Összetettben Xu (7), Bouwmeester (11), Anne-Marie Rindom (DEN, 14) az első három sorrendje.

 

fotók: Clive Mason / Getty Images

forrás: rio2016.com

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr39910598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása