…bár ez csapatán egyáltalán nem látszik. Míg az Oracle legényei molyolással ütik el az időt, és kormányosuk címlapfotóján élcelődnek, addig a direktor úrnak fájhat a feje, ugyanis a Kupa védelmezője kihívó (pontosabban Challenger of Record) nélkül maradt.

 

  

Az ausztrál kihívó - a Hamilton Island Yacht Club (Challenger of Record) - vezetői július 18-án jelentették be, hogy visszalépnek a kihívástól és nem indulnak a kupáért. Az ausztrálok bejelentése után a már szándéknyilatkozatot tevő csapatok ismét kiálltak a Kupa szervezői mellett, köztük a júniusban saját csapatot hirdető, az Oracle legutóbbi győzelmében kulcsszerepet játszó Ben Ainslie.

sydney.jpg

A visszalépés bejelentése után mikrofonvégre kapták Iain Murray CEO-t, az alábbiakban a Sail-World-ön megjelent nyilatkozatok legfontosabb állításait ismertetjük: Túl van a klub komfortzónáján – ahogy Murray fogalmazott – az America’s Cup kampány költsége, túlnőtt azon, ami a HIYC számára elfogadható. Több szakértő céget bevontak abba a munkába, amelynek során számot vetettek a költségekkel, és arra jutottak, hogy a problémát a rendezvénysorozat időbeosztása jelenti.

teamaus.jpg

Hallottunk már ilyen kritikákat az eljövendő rendezvénysorozatról, a szponzorok számára ugyanis kulcsfontosságú információ lenne, hogy mikor és hol lesznek az egyes versenyek, márpedig ezeket az információkat Coutts és csapata egyelőre nem mondja meg, mert talán ők sem tudják biztosan. Murray csak megismételte ezeket a fenntartásokat.

  

Kövessetek minket a Facebook-on, akadnak finomságok, amiket csak ott jelenítünk meg! És van még Twitter oldalunk is...

 

A 35. America’s Cup szervezési protokollja a XIX. századi dokumentum, a “Deed of Gift” alapján zajlik. Az első kihívó és a kupa védője tárgyalásokba kezdtek a következő versenysorozat mikéntjeiről, és ezek a tárgyalások fulladtak kudarcba július végén, alig egy hónappal azután, hogy júniusban bejelentették, hogy az ausztrál klub, amelynek legfontosabb tagja, és a kihívás mögött álló pénzeszsák a Sydney-Hobart versenyről jól ismert Bob Oatley és családja, akik a kontinens és a világ egyik leggazdagabbjai.

america.jpg

A helyzet, amibe kerültek a kihívók és a védő, a 22-es csapdájának tipikus esete. A csapatok tudni akarják, mibe vágnak, mielőtt elköteleződnének, a védő pedig ezt fordítva szeretné. A kihívók nem tudják, hogy Coutts miért akar egy új típusú versenyt és helyszínt, miközben a katamaránok és a San Francisco-i öböl jó választásnak tűntek. Az mindenki számára meglepetés volt a kihívók közül, hogy Couttsék az USA partjaitól nem messze fekvő, brit fennhatóság alá tartozó adóparadicsomot, Bermuda szigetét a lehetséges új helyszínek között emlegetik.

Mivel Bermuda Ausztráliához képest nagyjából a világ másik vége, ezért nem csoda, hogy nem találtak maguknak olyan támogató cégeket, amelyek repestek volna az örömtől, hogy olyan messzire vinnék a versenyt.

Az, hogy csak az ausztrálok hagyják-e el a kihívók csapatát még kérdéses, de a Los Angelesben tartott megbeszélésükön hatan képviseltették magukat. Murrayéken kívül ott voltak még az angolok, a franciák, olaszok, a svédek és az új-zélandiak.

coutts.jpg

Hogy közülük melyik csapat lesz a kihívó, azt a védő Golden Gate Yacht Club jelenti majd be.

    

fotók: Oracle, Team Australia

 forrás: Sail-World

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr346559057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása