1983. június 18-án az olaszok először győztek az America's Cup-on, útjára indítva egy, a mai napig tartó történetet. Az évfordulóra ünnepi vacsorát szerveztek, ahol bemutatták a negyven évvel ezelőtti eseményeket felidéző filmet.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-azzurra-negyven-ev-americas-cup-carlo-borlenghi-yacht-club-costa-smeralda-00.jpg

1983. június 18-án rendezték a 25. America's Cup Challenger Series azon futamát a Rhode Island-i Newportban, ahol az Azzurra ellenfele a France III volt, és amely futam az olaszok győzelmével végződött. Ez volt az első diadaluk abban a sorozatban, amely a Yacht Club Costa Smeralda 12 méteres jachtját egészen a selejtező elődöntőjéig vitte - előkészítve a terepet a Kupáért folytatott későbbi küzdelmeknek. Bár a vitorlázók egészen hazaérkezésükig nem tudtak róla, eredményükkel belopták magukat a hazai közönség szívébe, az Azzurra a nemzeti futballcsapat (azzurri) vitorlás megfelelője lett.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-azzurra-negyven-ev-americas-cup-carlo-borlenghi-yacht-club-costa-smeralda-01.jpg

Az Azzurra '83 több mint 10 éve áll Porto Cervo kikötőjének bejáratánál ennek a bravúrnak az emlékére. 2023. június 18-án este Zahra Aga Khan hercegnő, a YCCS igazgatótanácsának elnöke és Michael Illbruck, a klub elnöke üdvözölte a vacsorán megjelent vendégeket: a legénység tagjait (kormányos: Mauro Pelaschier), a kihívást életre hívó szindikátus vezetőit, Luca Cordero di Montezemolo-t és Riccardo Bonadeo-t (utóbbi a YCCS elnöke volt 2008 és 2020 között), a hajó tervezőjét, Andrea Vallicellit, Francesco Ettorrét, az Olasz Vitorlás Szövetség elnökét és az YCCS azon tagjait, akiknek helyük volt az ünnepi asztalnál.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-azzurra-negyven-ev-americas-cup-carlo-borlenghi-yacht-club-costa-smeralda-02.jpg

Az est talán legmeghatóbb pillanata az Azzurra történetét bemutató, kifejezetten az évforduló alkalmából készült rövidfilm vetítése volt. Ebben az események főszereplői felidézték azt a kalandot, amely először tette széles körben népszerűvé a vitorlázást Olaszországban, és amely a Costa Smeralda Yacht Clubot a nemzetközi színtérre emelte. A megszólalók között ott van többek között Zahra Aga Khan hercegnő, Mauro Pelaschier, Luca Cordero di Montezemolo, Andrea Vallicelli és a Mester, azaz Carlo Borlenghi is.


(A videóhoz van angol felirat, ha az olaszod esetleg nem tökéletes.)

A fenti videóban látható, negyven évvel ezelőtti felvételek a hivatalos filmből származnak (na, ehhez nincs angol felirat se, szóval gyakorolhatod az olaszt):

Igen, jól emlékszel, az 1983-as volt az az America's Cup, amit - megtörtve az USA hegemóniáját - az ausztrálok nyertek meg. A Liberty II (kormányos Dennis Conner) fölött aratott győzelemről szintén készült dokumentumfilm annak idején:

Aztán a közelmúltban még egy, amiről itt írtunk.

MÁSHOL A VILÁGBAN

Rekord az 50. ROLEX Fastnet Race-en: bár az idei regatta csak július 22-én rajtol, 491(!) nevezést regisztráltak rá. Hogy el tudd helyezni a számot: 2019-ben 388 hajó indult, ami szintén rekord volt. Ez meg itt az 1913-ben épült Jolie Brise: egyike volt annak a hét hajónak, amelyek 1925-ben részt vettek a The Ocean Race-en (eredetileg így hívták a Fastnet Race-t). 

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-rolex-fastnet-race-rekord-jolie-brise-rick-tomlinson.jpg

fotó: Rick Tomlinson

(innen)

Érdekelnek további témák is, melyekből esetleg nem írunk cikket? Kövess bennünket Facebook-on, akadnak finomságok, amiket csak ott jelenítünk meg!

 

fotók: giornaledellavela.com, yccs.it, grandhotelinportocervo.it

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr1518153126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása