1 nap 18 óra 23 perc 12 másodperc. Ennyi kellett Mark Richards kormányosnak és a Wild Oats XI-nek, hogy 16 perccel megdöntse saját 2005-ös rekordját. 

MARK RICHARDS, SKIPPER OF WILD OATS XI.jpg

A 83 éves Bob Oatleynak, aki Ausztrália egyik legendás borásza, és akit a Forbes Magazin a 25. leggazdagabb ausztrálként tart nyilván hajójával ráadásul már másodszor sikerül tripláznia: abszolútban, korrigált idő szerint, valamint a rekordidőt is megdöntötték, amivel végérvényesen beírták magukat a verseny 68 éves történelmébe a Reichel/Pugh tervezte 30 méteres szürke nyíllal, ami hatodszorra nyeri meg a versenyt.

A regattára egyébként 76 hajó nevezett, ezek közül 71 ért célba, 5 egység feladni kényszerült a versenyt, amelyen a szél erősebbnek bizonyult az előrejelzettekhez képest. A rajt előtt is bőven voltak izgalmak, ugyanis az egyik nagy esélyest, a Wild Thing-et a versenyrendezők nem engedték rajthoz állni, mivel a nevezéshez szükséges okmányokat nem tudta időben bemutatni a csapat.

START OF THE 68TH ROLEX SYDNEY HOBART.jpg

 A versenyrendezők azt kifogásolták, hogy nem kaptak írásos nyilatkozatot a hajó tervezőjétől és építőjétől arra vonatkozóan, hogy a hajón elvégzett módosítások megfelelnek-e az Amerikai Hajóépítő Iroda (American Bureau of Shipping - ABS) elvárásainak.

CROWDS ON SOUTH HEAD ENJOY SPECTACULAR START.jpg

 A történtekről Grant Wharington kormányos a sajtónak meglehetősen dühösen és idegesen számolt be a rendezőkkel folytatott huzavonájáról: 

A Wild Oats XI se bízta a véletlenre az idei versenyt, főleg azután, hogy 2011-ben kikaptak az esélytelenebb Investec Loyaltól. Ezért Oatley hajóján komoly módosításokat hajtottak végre, amikről részletesebben korábbi írásunkban emlékeztünk meg. Hozzáértők már akkor arról beszéltek, hogy ha kedvezőek a körülmények, az „új” hajó akár a rekorddöntésre is képes lehet.

WILD OATS XI AT SUNRISE, CROSSING STORM BAY.jpg

Wild Oats XI

 Itt van két rövid összefoglaló a Rolex hivatalos videóiból összevágva a Wild Oats XI befutójáról: 

 

 A második hajó a Ragamuffin-Loyal lett, harmadik pedig a Lahana. IRC-ben is a Wild Oats nyert, ebben a besorolásban viszont a Loki és a Black Jack lett a másik két dobogós, ORC-ben pedig a Black Jack, Jazz és Calm hármas végzett az élen.

BLACK JACK ON DAY 2.jpg

Black Jack

STEPHEN AINSWORTH'S LOKI.jpg

Loki

SYD FISCHER'S RAGAMUFFIN LOYAL.jpg

Ragamuffin Loyal

PETER MILLARD AND JOHN HONAN'S LAHANA.jpg

Lahana

Az utolsó hajó Sean Langman 80 éves gaffos vitorlázatú hajója, a Maluka még az óévben, december 31-én, 21 óra 40-kor, 5 nap 8 óra 40 perc 12 másodperces idővel érkezett a célba. A Maluka egyébként a mezőny legkisebb hajója volt a maga 9,1 méteres hosszúságával.

Sean Langman's Maluka.jpg

Maluka

A helyi tévé reggeli műsora a következőképpen számolt be a versenyről:

 

(fotók: regattanews.com, Carlo Borlenghi, Daniel Forster)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr964996371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása