A 12 méteres osztályról már az 1930-as években készültek rövidfilmek, ezekből szemezgettünk.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-12-meteres-osztaly-regi-videok-30-as-evek-00.jpg

 Abban az időszakban a 12 méteresek kisebb figyelmet kaptak, mint a J-osztály, így érthető módon kevesebb képernyőidő is jutott nekik. Emiatt aztán a Royal Harwich YC 1933-as szezonnyitóján

vagy az 1934-es Harwich Regattán

lényegesen kevesebb a megfigyelhető 12 méteres jacht.

Sokkal jobb a helyzet az 1937-es Cowes Week esetében, az eseményen rögzített képkockáknak köszönhetően ráadásul a nézők elegáns viseletére is vethetünk néhány pillantást.

 

címlapkép: a Constellation 1964-ben (fotó: Rosenfel)

 

MÁSHOL A VILÁGBAN (NAPJAINKBAN)

1.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság álláspontjával összhangban a World Sailing igazgatótanácsa január 19-ei ülésén úgy határozott, hogy az orosz és fehérorosz sportolók (az adott ország útlevelével rendelkeznek) független, semleges sportolóként részt vehetnek a 2024-es párizsi olimpián. Erre a Last Chance Regatta kvalifikációs eseményétől kezdve van lehetőségük, a Semaine Olympique Française részeként megrendezésre kerülő regatta az utolsó kvalifikációs lehetőség az olimpiára. Az engedély egyúttal magába foglalja – a kvalifikációt szerzett sportolók számára – minden olimpiai hajóosztály versenyét a Last Chance Regatta és a 2024-es Párizsi Olimpiai Játékok között.
A World Sailing továbbra is azt javasolja, hogy az orosz vagy fehérorosz útlevéllel rendelkező sportolók ne versenyezzenek a fent meghatározottaktól eltérő versenyeken vagy osztályokban.
Azt az ajánlást, hogy az orosz vagy fehérorosz útlevéllel rendelkező sportolók ne vegyenek részt az olimpiai versenyeken kívüli eseményeken, a World Sailing háromhavonta felülvizsgálja, egyúttal foglalkoznak az orosz és fehérorosz tisztviselők felfüggesztésével is. Ez az eljárás 2022 márciusa óta működik, és a következő felülvizsgálatra 2024. február 22-én vagy az előtt kerül sor.

A World Sailing továbbra is maximálisan támogatja az ukrajnai vitorlás közösséget ebben az elképzelhetetlenül nehéz időszakban.

(innen)

2.

Ha még emlékszel rá, 2023 november 29. - december 2. között zajlott a 37. America's Cup második előversenye Szaúd-Arábiában. A helyszín kiválasztása már önmagában okozott némi meglepetést (ahogy a Kupa helyszínéé is), a New York Yacht Club pedig még 2023. májusában úgy nyilatkozott, hogy csapatuk, az American Magic - biztonsági okokból - nem vesz részt a regattán. Az America's Cup Arbitration Panelhez benyújtott kérelmében a klub azzal érvelt, hogy a biztonsági aggodalmak fokozódnak a Szaúd-Arábia és a környező országok, például Irán, Jemen és Szudán közötti kapcsolatok miatt. Luis Saenz Mariscal, az American Magic főjogásza a közelmúlt terrortámadásaira hivatkozott, köztük arra a rakétacsapásra, amely miatt félbe kellett szakítani az F1-es edzést a Szaúd-Arábiai Nagydíjon. A történet folytatása ismert, az American Magic - a többi csapattal együtt - részt vett a versenyen. És erről a pálfordulásról azóta sem esett egy szó sem.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-americas-cup-american-magic-martina-navratilova-01.jpg

Ami miatt felidéztük a történetet, az az, hogy most a teniszben merült fel a téma, két egykori amerikai teniszcsillag, Chris Evert és Martina Navratilova bírálták azt az ötletet, hogy Szaúd-Arábia rendezhesse a WTA-döntőjét. Szerintük ez visszalépés a tenisz és általában a nők számára, tekintettel az ország nőkkel kapcsolatos politikájára. A The Washington Postban megjelent véleménycikkükben hangsúlyozzák, "Nem azért segítettünk a női tenisz felépítésében, hogy Szaúd-Arábia húzzon belőle hasznot!" Állításuk szerint a közreműködésükkel létrejött globális turné "az egyenlőségen alapszik, igyekszik erősíteni a nők helyzetét a férfiak által uralt világban, és ez most veszélybe került."

Így aztán hevesen ellenzik, hogy az évzáró tenisztornát olyan helyen rendezzék meg, ahol a nők a társadalomban erősen marginalizált státusszal rendelkeznek. "A WTA Tour tisztségviselői a sportág alapját jelentő játékosokkal való egyeztetés nélkül készülnek megállapodni a szaúd-arábiai WTA Döntő megszervezéséről. Ez teljesen összeegyeztethetetlen a női tenisznek és magának a WTA-nak a szellemiségével és céljával. Ugyanakkor megértjük a különböző kultúrák és vallások tiszteletben tartásának fontosságát, emiatt, nem ennek ellenére tiltakozunk az ellen, hogy a sportág legfontosabb tornáját Rijádnak ítéljék oda."

A két sportoló egyúttal nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy a pénz szava érvényesülhet a döntés meghozatalában: "A WTA értékei éles ellentétben állnak a javasolt rendező értékeivel. Az országban a nőket nem tekintik egyenrangú félnek, a jelenlegi törvényi szabályozás szerint a feleség a férj tulajdona."

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-americas-cup-american-magic-martina-navratilova-02.jpg

(innen)

fotók: americascup.com, insidethegames.biz

  

Érdekelnek további témák is, melyekből esetleg nem írunk cikket? Kövess bennünket Facebook-on, akadnak finomságok, amiket csak ott jelenítünk meg!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr2918315509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.01.31. 12:21:17

12R - gyönyörű hajók
1) Helyes
2) vihar a biliben
süti beállítások módosítása