Véget ért az egy hetes keleti, észak-keleti menetelés, a VOR flotta tegnap délnek fordult és nagyjából minden egység a szélhez képest 90 fokra vitorlázva rohan lefelé, hogy pár nap múlva beleverjék arcukat az Egyenlítő környéki szélcsendzónába. Addig azonban még akár a 24 órás sebesség-rekord is megdőlhet.

 

puma_run.jpg

 

Az új-zélandi Camper-ETNZ hajó navigált a rajt óta a leginkább Auckland irányába, így ők voltak az elsők, azonban a Groupama két napja átvette tőlük a vezetést, és mivel a kiwiknek az átlag 20 csomós veretésben elszakadt az orrvitorlájuk, ezért lelassultak, így a legutolsó helyzetjelentés szerint visszaestek a negyedik helyre.
 A Pumának viszont bejött az északi taktika, ők húztak legradikálisabban észak felé a tajvani szorosból kiérve, így feljöttek a Groupama mögé a második helyre (harmadik az összetettben élen álló spanyol Telefónica). A 20 csomó körüli átlagsebességekkel a flotta több hajója is 500 tengeri mérföld feletti távolságokat tett meg, így nem kizárt, hogy megdőlhet a 24 órás egytestű rekord. Ken Read és csapata az első szakaszon elszenvedett árboctörés miatt lemaradt a fokvárosi gyorsulási versenyről, így most nagy élvezetet és magabiztosságot ad nekik, hogy az elmúlt 24 órában 523 mérföldet tudtak megtenni. Az idei verseny eddigi rekordját még nem döntötték ugyan meg, amit a Camper tart 554 mérfölddel.

 

 Chris Nicholsonék is gyönyörűen száguldottak egészen addig, ameddig a szakasz 10. napján 20 csomó feletti sebességnél, keményen felcsapódó hullámzásban a J2-es foksott meg nem adta magát, aminek következtében az vitorla félbe szakadt. A csapat - a saját beszámoló szerint - hamar bezsákolta a sérült vásznat és felhúzta a helyére a J4-es jelzésű, kisebb orrvitorlát, amivel viszont nem tudnak olyan sebesen haladni.

 

camper_vitorla2.jpg

 

 Az egytestű 24 órás távolsági csúcsot egyébként az Ericsson 4 tartja, egészen pontosan 596,6 tengeri mérfölddel, amelyet az előző, 2008-2009-es VOR-on állítottak be.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr294225814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása