Február 16-án ért véget az SB20 hajóosztály idei világbajnoksága, ahol a Charlotte Borghesi, Pippa Kenton-Page, Artem Basalkin és Gonçalo Lopes alkotta négyes győzött. Ez történelmi pillanat volt.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-sb20-vilagbajnoksag-2024-dubaj-charlotte-borghesi-team-kidzink-00.jpg

 

A Kidzink győzelmével Charlotte Borghesi lett az első világbajnok női kormányos, aki ráadásul 50%-ban női csapattal szerezte meg a világbajnoki címet. A csapat végig dominált (a 13 futamban mindössze háromszor végeztek az első tízen kívül), pedig a körülmények nem voltak egyszerűek: „A 2024 Dubai Duty Free SB20 Worlds fantasztikus esemény volt a vízen és a szárazföldön is, ezen felül kihívást jelentő változatosságot hozott a viharos körülményektől az egyenletesebb, termikus szél jellemezte napokig” – nyilatkozta Pippa Kenton-Page, olimpiai aranyérmes és a Kidzink stratégája.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-sb20-vilagbajnoksag-2024-dubaj-charlotte-borghesi-team-kidzink-01.jpg

Charlotte a 2022-es írországi SB20 világbajnokságon Libby Greenhalgh kormányos csapatában vitorlázott az osztályban, ők akkor a 28. helyen végeztek: „Libbyvel vitorlázni nagyszerű élmény volt számomra, és az első nagymezőnyös versenyélményeim kapcsolódnak ahhoz a regattához.”

Tavaly a scheveningeni világbajnokságon mindössze két Egyesült Arab Emírségekbeli csapat indult (Supersonic, Yalla Shamal), a Kidzink a hazai vizeken való vitorlázásra koncentrált, hogy jól felkészülten indulhasson a 2024-es Dubai Duty Free Worlds-ön. Charlotte Borghesi 7 gyermekes édesanya, sportoló és elfoglalt üzletember, közel 15 éve él Dubajban. Az Egyesült Királyságban született és nőtt fel, ott ismerkedett meg férjével, Paolóval, és partnerek lettek - életben, üzletben, sportban egyaránt. "Bár Paolo nem szenvedélyes vitorlázó, úgy döntött, hogy elindul az SB20 világbajnokságon.”

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-sb20-vilagbajnoksag-2024-dubaj-charlotte-borghesi-team-kidzink-02.jpg

Charlotte úgy véli, hogy a neveltetésünk és a választott példaképeink nagyban befolyásolják, mivé válunk. A tanulásra, cselekvésre és kalandra szomjazó Charlotte gyerekkora óta versenyszerűen sportol, és olyan példaképei vannak, mint a rendíthetetlen elszántságú és bátor vezető Margaret Thatcher. Férjével az élet minden területén az együttlétet és a közös élményeket helyezik előtérbe. Arra törekszenek, hogy lehetővé tegyék a lehetetlent, nemcsak maguk, hanem gyermekeik számára is: „Vonzanak a nagy, merész célok. Az Egyesült Arab Emírségek, ahol az elmúlt 14 évet töltöttem a családommal, és ami örökre az otthonom marad, a lehetetlent lehetségessé tevő vízió mentén épül és halad előre, mert ez az ország észszerűtlenül nagy kihívást jelentő célokat tűz ki maga elé, majd olyan erőforrásokat fordít ezek elérésére, mint senki más. Dubaj és az Egyesült Arab Emírségek e vízió nélkül nem lenne az, ami.”

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-sb20-vilagbajnoksag-2024-dubaj-charlotte-borghesi-team-kidzink-03.jpg

A Team Kidzinkben a szerepek világosan meghatározottak, mint minden sikeres csapatban „és mint egy jól működő családban” - mondja Charlotte. „Pippa a stratégánk - úgy olvassa a csapat rezdüléseit, az időjárást, a vizet és a pályát, mint senki más, Artem a taktikusunk, Gonçalo pedig a trimmerünk és bowman-ünk.” A tagok megbíznak egymásban, és mindenkinek az erősségei alapján osztják ki a feladatokat. „Nekem kormányosként az a dolgom, hogy a lehető legjobban vezessem a hajót, figyeljek, hogy ne veszítsünk távolságot a bójavételeknél.”

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-sb20-vilagbajnoksag-2024-dubaj-charlotte-borghesi-team-kidzink-04.jpg

"Egy olyan sportágban, mint a vitorlázás, a nőknek a versenyek 50%-át meg kellene nyerniük. Szóval hajrá! Ne hagyjátok abba! Ne habozzatok, valósítsátok meg a lehetetlent! Azt is gondolom, hogy a vitorlázás a vezetés, a csapatmunka, a stratégia, a taktika és a végrehajtás próbája - az élet nagyszerű iskolája.”

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-sb20-vilagbajnoksag-2024-dubaj-charlotte-borghesi-team-kidzink-05.jpg

SB20 világbajnokság 2024, végeredmény. ("Tudod, pajtás, magyar mindenhol van a világon" - mondta Ötvös Csöpi. És igaza volt, ebben a listában is van!)

fotók: worlds2024.sb20class.org

(innen)

MÁSHOL A VILÁGBAN

1.

Mindent a népszerűségért – új osztályszabály a J/70 hajóknál

A J/70 osztályszabályzatának nemrég megjelent, friss kiadásába bekerült kezdeményezések az osztály aktivitását és népszerűségét hivatottak fokozni. Két új kategóriát alkottak, hogy elősegítsék a flottához való kapcsolódást, egyúttal növeljék a mezőnyben azon rétegek és korosztályok részarányát, amelyeknek eddig kevesebb lehetőségük volt.

Young Crew (Fiatal legénység)

A divízió olyan csapatok létrejöttét ösztönzi, ahol a legénység minden tagja 25 év alatti. A kezdeményezés célja több lehetőséget biztosítani a fiatal vitorlázók számára. „Az elképzelés szerint a lépés határozottan segít azoknak, akik végeztek felsőfokú tanulmányaikkal, és szeretnének a vitorlázás következő szintjére lépni. Fantasztikus, hogy megadták nekünk ezt a lehetőséget” - állítja a 24 éves Carl Eaton, a Loki taktikusa, a J/70 Midwinter Championship egyik Young Crew versenyzője.

Eaton klubja, a Wayzata Sailing a klub tulajdonában álló hajókat, pénzügyi támogatást és lehetőséget biztosít a fiatal vitorlázóknak, hogy tanuljanak és próbára tegyék tudásukat a J/70 osztály nemzetközi flottájában, ahol profi és amatőr résztvevők is vannak: „Sok az ismerős arc, olyanok, akik ellen vitorláztam a középiskolában és a főiskolán. Nagyszerű látni, hogy az iskolai vitorlázásból eljutottunk a nagyhajós világba.”

Mixed-Plus (Vegyespáros-Plusz)

Itt egy csapatban legfeljebb két 18 év feletti férfi lehet, cél, hogy több lehetőséget biztosítsanak a nők és általánosságban a családok számára. „A vegyes felállás változatosabbá teszi a dolgokat. Én eddig csak lányokkal vitorláztam, a Vegyespáros-Plusz kategóriában való szereplés lehetővé teszi számomra, hogy olyan emberekkel dolgozzak együtt, akikkel egyébként nem tenném - és tanuljak tőlük” – reagált a 17 éves Annie Samis a Chicago Yacht Clubból.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-j70-osztalyeloiras-valtozas-utanpotlas-noi-vitorlazas-csaladi-vitorlazas-01.jpg

(innen)

fotó: sailing-championsleague.com

2.

Idén tizennegyedszer rendezték meg a RORC Caribbean 600 regattát. A végeredményt itt éred el, de ami sokkal látványosabb, az az összefoglaló film. Azt meg itt alant:

   

Érdekelnek további témák is, melyekből esetleg nem írunk cikket? Kövess bennünket Facebook-on, akadnak finomságok, amiket csak ott jelenítünk meg!

  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr8118343213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása