Háromszoros - WMRT

2011.11.29. 16:32

A Monsoon Cup eseményeinek tárgyalását Wiliam Tiller szárnyalásánál hagytuk félbe, azóta meglett a győztes. A versenyé és a világbajnoki címé is. A kettő jelen esetben ugyanaz.

 

 

Ian Williams ranglistavezetőként érkezett, nyomában lihegett Francesco Bruni és Torvar Mirsky. Utóbbi kilencedik lett a selejtezőkben  (épp Bruni-tól kapott ki utolsó meccsén, körülbelül másfél méterrel), és nem is jutott tovább, így eggyel rövidebbé vált a világbajnoki cím várományosainak listája. Hannah White, a WMRT tudósítója még egy ölelést is felajánlott vigasztalásul, de Mirsky eléggé maga alatt volt.

A negyeddöntőkben végül így alakult a párosítás és a végeredmény:

Johnie Berntsson (SWE) Berntsson Sailing Team - Will Tiller (NZL) Full Metal Jacket Racing 3-2
Peter Gilmour (AUS) YANMAR Racing - Phil Robertson (NZL) Team China powered by WAKA Racing 3-2
Jesper Radich (DEN) Adrian Lee & Partners b- Bjorn Hansen (SWE) Mekonomen Sailing Team 3-1
Ian Williams (GBR) Team GAC Pindar - Francesco Bruni (ITA) Bruni Racing 3-1

Érdekes újítás volt, hogy a versenyzők futam közben konzultálhattak edzőjükkel, aki a partról figyelte az eseményeket. Bruni pédául Mirsky-től kapott tanácsokat, Williams-t Ian Barker segítette, nem is rosszul: harmadik futamukban (ekkor Williams már 2:0-ra vezetett) azt tanácsolta, hogy felejtse el az addigi trendet, és az utolsó kreuzban a jobb oldalra tartson, hiába volt nyerőbb egész nap a másik. Az eredmény tisztes előny és 3:0, Bruni kiesése, ezzel együtt a világbajnoki cím Williams-nek. Pedig Bruni-nak is lett volna esélye, mert a többi meccs eredménye az ő kezére játszott volna. Csak hát...

A döntőbe Williams és Berntsson került be, a svéd szépen összekapta magát a szezon végére, épp a legjobbkor, mert ugyancsak le volt maradva összetettben. Úgy érezte, még így sem kerültek csúcsformába: nem küzdöttünk olyan keményen, mint szerettünk volna, de hát egy ereje teljében lévő világbajnok ellen mentünk, az pedig mindig nehéz. Elégedettek vagyunk a nyújtott teljesítményünkkel, de persze csalódottak is, hogy nem nyertünk. Úgy terveztük, három évünkbe kerül majd idáig jutni, most kereshetünk magunknak újabb célt! De azt hiszem, menni fog, jövőre megint itt leszünk, még jobb teljesítménnyel.

Az első futamban Williams rányomta ellenfelét a rajthajóra, akinek onnan már nem volt választása, végig zavart szélben vitorlázott kreuzban. Előnye folyamatosan nőtt, 1:0. Másodszorra lényegében megismétlődtek a korábbiak, 2:0. Ennek köszönhetően a harmadik rajtba Berntsson mindent beleadott, nem akarta átengedni a jobb oldalt, a vonalig nyomta a britet, és amikor balcsapásra fordultak, annak kellett volna helyet adnia, mint szél felőli hajónak. Ehelyett ütközés következett. Piros zászlós büntetés volt a következmény, vagyis azonnali büntetésvállalás, ez pedig elég volt Berntsonnak, aki végig vezette a futamot, 2:1

Negyedszerre is erősen kezdtek, a svéd szél felé nyomta Williams-t, de túltolta, és balcsapásra került. Helyet kellett volna adnia, de ütközött, büntetés. Utána megpróbált átjutni ellenfele orra előtt, hogy övé legyen a pálya jobboldala, de ebben megakadályoztatott egy luvolással. Maradt a balra tartás, ami aznap nem működött, 3:1.

Ian Williams (GBR), a Monsoon Cup győzteseként és immár háromszoros világbajnokként nyilatkozott: illett a szezonhoz a befejezés. Tegnap még nem engedhettük el magunkat, mert a szemünk előtt lebegett, hogy ma is nyerni akarunk, mert úgy érkeztünk ide, hogy mindkét győzelmet akartuk. A csapat, ahhoz képest, hogy csak idén állt össze, remekül teljesített, folyamatosan fejlődtünk az év során. Mindhárom olyan versenyt megnyertük, ahol ötszemélyes hajókban zajlottak a küzdelmek, talán ez mutatja legjobban az erőnket.

Williams_triple.jpg

A világbajnokság végeredménye:

1.   Ian Williams (GBR) Team GAC Pindar – 144 pont
2.   Francesco Bruni (ITA) Bruni Racing – 112
3.   Johnie Berntsson (SWE) Berntsson Sailing Team – 106.2
4.   Torvar Mirsky (AUS) The Wave Muscat – 105.8
5.   Peter Gilmour (AUS) YANMAR Racing – 102.8
6.   Jesper Radich (DEN) Adrian Lee & Partners – 99.2
7.   Björn Hansen (SWE) Mekonomen Sailing Team – 90
8.   Phil Robertson (NZL) Team China powered by WAKA Racing – 74.4
9.   Damien Iehl (FRA) French Match Racing Team – 74
10. Mathieu Richard (FRA) French Match Racing Team – 72.6

 

(fotó: Chris Davies)

(forrás: wmrt.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr843439748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása