A tizedik egyszemélyes, megállás és külső segítség nélküli földkerülő vitorlás versenyre készülve a Vendée Globe nyilvánossá tette környezetvédelmi kötelezettségvállalásait.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-vendee-globe-kornyezetvedelem-tiz-vallalas-00.jpg

A résztvevők személyes ügyein túl a szervezők közös célt is megfogalmaztak a verseny kapcsán. Mindez egy hosszú távú stratégia része, 10 kötelezettségvállaláson alapul, ezeket négy csoportra lehet osztani:

Előrejelzés és Csökkentés – a versenyfalura és a látogatókra, valamint a hajókra vonatkozóan.

Inspiráció és Építés - pozitív örökség megteremtése a „Vendée Globe Alapítvány” létrehozásával.

ELŐREJELZÉS – mindennek az alapja

A Vendée Globe a Carbone 4 és a Toovalu szakértőivel együttműködve úttörő módszertant alkotott meg a tengeri események számára. Ebben a prospektív szénlábnyom-módszert alkalmazták a Vendée Globe 2024 fő hatásainak azonosítására és a csökkentésük módozatainak meghatározására. Amikor kiderül, valójában mekkora az esemény valódi szénlábnyoma, validálják a módszertant és mérik az intézkedések eredményeit.

CSÖKKENTÉS

A versenyfalu hatásai: a teljes ökoszisztéma bevonása

A Vendée Globe szervezete már évek óta környezetvédelmi záradékokat foglal bele az általa kiírt beszerzési pályázatokba, hogy a leginkább elkötelezett vállalatokkal működjön együtt. 2024-re külön megerősítették a kiállítók chartáját. „Tudatában vagyunk annak, hogy folyamatosan javítanunk kell a folyamatainkon, hogy a lábnyomunkat regattáról-regattára csökkentsük – a lehető legkisebbre” - magyarázza Alain Leboeuf, a Vendée Globe és a Vendée Department elnöke.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-vendee-globe-kornyezetvedelem-tiz-vallalas-01.jpg

Az utazás hatása: a szurkolók bevonása

A kibocsátások csökkentésének legfőbb eszköze a látogatók utazása, amely jelenleg a kibocsátások 63%-át teszi ki. A Vendée Globe – tisztában lévén azzal, hogy ez a feladat nem oldható meg egyedül - összefogta az állami- és magánszereplőket, Vendée megyét, Les Sables d'Olonne városát és agglomerációját, a Pays de la Loire régiót, az SNCF csoportot, az En Vendée-t, a SyDEV-t és az ADEME-t, hogy létrehozzák az alacsony szén-dioxid-kibocsátású mobilitási megoldások teljes skáláját: az SNCF például több TGV-t fog bevetni, a régió megújítja a területére érvényes 5 eurós TER-szolgáltatást, a város pedig az alacsony szén-dioxid-kibocsátású közlekedési lehetőségek széles skáláját kínálja a látogatóknak (zöld földgázzal működő buszjáratok, hidrogénhajtású buszok, elektromos vízibuszok és önkiszolgáló kerékpárok). Ez csak néhány azok közül a megoldások közül, amelyeket egy közös kommunikációs kampányon keresztül népszerűsítenek, amely a világ legnagyobb egyszemélyes vitorlás versenyének rajtjához való eljutás közös kalandjára épül.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-vendee-globe-kornyezetvedelem-tiz-vallalas-02.jpg

A hajók hatása: a hajósok bevonása

A Vendée Globe hajói az innováció valóságos laboratóriumai, amelyek hatással vannak az egész hajózási iparágra. Az IMOCA osztály tagjai által kezdeményezett és megszavazott tevékenységek nyomán a Vendée Globe keretet biztosít az innovációnak a versenyhajók hatásainak csökkentése érdekében. A 2028-as szabályok tartalmazni fogják a Carbon Cap-ot, azaz az új IMOCA hajók építése során a széndioxid-kibocsátás korlátozását.

INSPIRÁCIÓ - a sporton és a kalandon túl

A Vendée Globe világszerte számos rajongót vonz, felkelti a közvélemény figyelmét: „Közönségünk mérete felelősséget ró ránk, különösen a fiatalabb generációk irányában. Erre a tizedik kiadásra megújítjuk Vendée Globe Junior oktatási programunkat, és a világ minden táján elérhetővé tesszük a gyerekek számára.”

A verseny tartalmi partnerségeket is kötött annak érdekében, hogy a nagyközönség többet tudjon meg az óceánról annak védelme érdekében. Ezek az együttműködések lehetővé teszik, hogy a nagyközönség a rajt idején a versenyfaluban, majd a verseny során is megismerje az óceán létfontosságú szerepét az esemény kommunikációján keresztül. A verseny során az Ifremer (a francia tengerhasznosítási kutatóintézet), a TAAF (Francia Ausztrál- és Antarktiszi Területek), a Polar Journal (a sarkvidékekkel foglalkozó online média) és az Océans Connectés (kizárólag a tengeri tudományokkal foglalkozó online média) számos tartalmat készít, amelyek a verseny kommunikációs platformjain lesznek elérhetők.

ÉPÍTÉS – pozitív örökség a Vendée Globe Alapítvány által

A Vendée Globe célja, hogy a környezetvédelem érdekében végzett tevékenysége hosszú távú kötelezettségvállalássá váljon. Ezért a SAEM Vendée és a Département de la Vendée úgy döntöttek, hogy közösen létrehozzák a „Vendée Globe Alapítvány”-t, további három alapító taggal (Caisse Régionale du Crédit Agricole Mutuel Atlantique Vendée, Caisse Fédérale du Crédit Mutuel Océan, Banque Populaire Grand Ouest). Az alap célja, hogy pénzügyi támogatást nyújtson a tengeri ökoszisztémák megőrzését célzó, a hajósok földkörüli útjához kapcsolódó konkrét kutatási projektekhez. Már az első támogató is megvan, ez a Sodebo, a verseny régi partnere.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-vendee-globe-kornyezetvedelem-tiz-vallalas-10.jpg

Három aktuális támogatásuk:

Share the Ocean

A 2024-es verseny útvonala mentén a biológiai sokféleséget védő zónák kijelölése érdekében a Vendée Globe a Share The Ocean nevű transzdiszciplináris tudományos konzorciummal működik együtt. A cél az IMOCA és a tengeri megafauna közötti ütközések kockázatának minimalizálása.

The William Mission of the Association over the Swell

A Williams-misszió célja, hogy jobban megismerjük a cetcápa - a világ legnagyobb és veszélyeztetett halának - vándorlási útvonalait, ezáltal hatékonyabban védhessük azokat. Ezt a küldetést az Over the Swell egyesület támogatja, amely oktatási programokon és oceanográfiai küldetések szervezésén keresztül dolgozik az óceánok védelmén.

Partnerség az UNESCO-val

Közel 10 éve több Vendée Globe-szkipper támogat tudományos kutatásokat azzal, hogy különböző műszereket visz hajója fedélzetén vagy enged vízbe meghatározott pontokon. Ezek a kezdeményezések jelentősen hozzájárultak a Déli-óceánnak a Vendée Globe útvonala mentén található, ritkán látogatott területeinek megismeréséhez.

2028-tól a Vendée Globe valamennyi versenyzőjének felszerelését kiegészítik mérőműszerekkel, amelyeknek köszönhetően a déli részeken eddig soha nem látott mértékű adatgyűjtést végezhetnek.

  

Érdekelnek további témák is, melyekből esetleg nem írunk cikket? Kövess bennünket Facebook-on, akadnak finomságok, amiket csak ott jelenítünk meg!

  

Összefoglaló rövidfilm a vállalásokról:

(innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr118326827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása