Elismerjük, a Mini Transat 6.50-es osztály sem monstrumokból áll, de azokat kifejezetten versenyzésre építik. Van itt azonban egy réteg, akit magára hagytak jónéhány évvel ezelőtt, pedig ők is ott voltak a kezdeteknél.

 

A rendezvényt sokan nem merik versenynek hívni, pedig 20 és 30 láb közötti hajókkal minél gyorsabban átkelni egy óceánon azért már valami. A dolgot nem bonyolították túl, megvan a rajt ideje, helye (2010. május 23. 13:00, Plymouth) és a célkikötő (Newport), nincs versenykiírás (csak iránymutatások úriemberek számára), versenyvezetőség és nevezési díj. Előzetesen nyolcvankilencen jelentkeztek, ám csak a május 21-ei kormányosértekezleten derült ki, hogy huszonöten lesznek valójában.

A verseny alapítója, Ewen Southby-Tailyour azért hozta létre mindezt, mert igazságtalannak érezte, hogy ezt a mérettartományt kiszorították a nagy eseményekről. Emlékeztetett: 1960-ban, az OSTAR Challenge-en az induló öt hajóból négy rövidebb volt 26 lábnál. Így aztán létrejött valami, ami pontosan ellentéte mindannak, ami napjainkban zajlik: kis hajók, kis költségvetések, nulla médiafigyelem. A kormányosok viszont jól érzik magukat.

A legutóbbi, 2006-os megmérettetés óta volt persze, aki új hajót vásárolt, a célnak jobban megfelelőt, de még ezek a gépek sem lógnak ki a mezőnyből.

A fentiek miatt mi sem tudunk részletes beszámolót írni naponta, de a végeredményt majd közzé tesszük.

 

(forrás: ScuttleButt)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr683439553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása