Megállapodás született az America's Cup és a SailGP között arról, hogy egyesítik a két versenyen használt jachtok terveit.

vitorlas-tudattagitas-hirek-vitorlazas-americas-cup-sail-gp-aprilis-bolondja-00.jpg

 

A költségtakarékosságot célzó intézkedés nyomán a csapatoknak innentől csak egy hajót kell megvásárolniuk ahhoz, hogy mindkét versenyen részt vehessenek. Hosszú és gyötrelmes út vezetett idáig, mivel nehéz volt megtalálni az F50 katamarán és az AC40 / AC75 egytestű jachtok közös nevezőjét. Végül sikerült kompromisszumot kötni, így született meg az ACSGP 51.25 proa.

A főtest emelősvertes karral, az oldaltest T-formájú emelősverttel lesz ellátva, ahogyan azt nemrég a SailGP F50-esein is kipróbálták. Komoly vitákat generált a vitorla konfiguráció, az America's Cup kontingens tagjai a dupla héjú nagyvitorlát, míg a SailGP képviselői a merev szárnyakat részesítették előnyben. A kiutat egy tömör fock és egy hosszú, szekcionált árbóc jelentette, ami lehetővé teszi mindkét nagyvitorla-megoldás alkalmazását.

Az ACSGP munkacsoportjának közös nyilatkozata szerint: "Ez közös gondolkodás volt a javából. Egyikünk sem az arany középutat kereste, elvégre makacs figurák vagyunk, de fantáziánk szabadjára engedésével és a határok feszegetésével sikerült az összes kedvenc tulajdonságunkat elhelyeznünk az új ACSGP 51.25-ben. Az eredmény gyönyörű... a maga módján."

vitorlas-tudattagitas-hirek-vitorlazas-americas-cup-sail-gp-aprilis-bolondja-01.jpg

A hajó megtervezése persze csak az első akadály volt az ACSGP számára. A pályarajz egy másik nehéz ügyet jelentett, de természetesen itt is előálltak valami forradalmival: "Régóta probléma, hogyan lehetnénk relevánsak a hobbiversenyzők számára, így az ACSGP 51.25 proákkal alkalmanként kijelölt pályákon fogunk versenyezni. A meglévő navigációs bójákra alapozva mindig az alkalomhoz illő pályát írunk elő. Mindenki azonosulni tud majd vele" - tette hozzá az ACSGP munkacsoportjának szóvivője.

A SailGP kommentátorainak egyik kedvenc mondata a "Nézzék, micsoda sebesség!", amivel a televíziós stábok nem mindig tudtak szinkronba kerülni, amikor a képernyőn megjelenítették az adatokat. A problémát azért is nehéz volt megoldani, mivel a sebességadatok kilométer/órában, mérföld/órában, méter/másodpercben, láb/percben, a fénysebesség százalékában és esetenként csomóban történő megjelenítése sok helyet foglal el a képernyőn. Az új ACSGP 51.25 proákon a legújabb OLED kijelzőtechnológiának köszönhetően a sebességeket a tömör fockon jelenítik meg. Ezáltal a nézők folyamatosan képben lehetnek a tempót illetően, a kommentátorok pedig bátran használhatják megszokott kifejezésüket, amit várhatóan az eddiginél is sűrűbben fogunk hallani tőlük.

vitorlas-tudattagitas-hirek-vitorlazas-americas-cup-sail-gp-aprilis-bolondja-02.jpg

A vitorlásversenyek helyszíneinek kiválasztása szintén mindig nehéz ügy, a jachtok szállításának pénzügyi és környezetvédelmi költségei lassan megfizethetetlenek, de maguk a helyszínek létfontosságú bevételi forrást jelentenek a sorozatok számára. Meg kellett tehát oldalni a dilemmát...

"A válasz szó szerint ott volt az orrunk előtt" - kuncogott a munkacsoport szóvivője. "A Greenbox technológiának kösznhetően egy helyen tarthatjuk a versenyeket, és olyan hátteret vetítünk mögé, amilyet csak akarunk!"

Ez felveti ugyan a kérdést, hogyan fogják kezelni a tömeget és a vendéglátást, de a szóvivő elmagyarázta, hogy ez sem jelentproblémát: "A SailGP-nél már megszoktuk, hogy a kommentálást és a bíráskodást a londoni Ealingből bonyolítjuk. Mivel a Wembley csak néhány kilométerre van az irodánktól, fel tudunk állítani egy nagy képernyőt, és távoli szurkolókat is tudunk fogadni. Ezek a nagy stadionok a szponzorok vendégül látására is kiválóan megfelelnek. Egyszerű és elegáns megoldás, ráadásul a reakcióikat is rögzíthetjük, ahelyett, hogy felvett tapsot használnánk."

vitorlas-tudattagitas-hirek-vitorlazas-americas-cup-sail-gp-aprilis-bolondja-03.jpg 

(innen)

Ha már SailGP... aki látott akár csak egy futamot is a sorozatból, elgondolkodhatott, miként kerülnek a pálya határát, a távolságokat és zónákat jelölö színes csíkok a vízre. Könnyen rávághatnánk, hogy odavetítik őket, de a válasz nem ez.

„A legjobb módszer önmagunk felvidítására, ha felvidítunk valaki mást.”
Mark Twain

  

Érdekelnek további (komoly) témák is, melyekből esetleg nem írunk cikket? Kövess bennünket Facebook-on, akadnak finomságok, amiket csak ott jelenítünk meg!

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr7918368341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.04.01. 21:39:14

A videó értem, hogy április 1, de a többi is?

:-)
süti beállítások módosítása