Mindig jó dolog, ha barátságos viszonyt építesz ki a körülötted élőkkel. Különös jelentőséget nyer a dolog, ha a legközelebbi szomszédod 250 tengeri mérföldre van tőled. Fölfelé.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-the-ocean-race-11th-hour-racing-nemzetkozi-urallomas-00.jpg

A The Ocean Race harmadik szakaszán (Fokváros - Itajaí) különleges kapcsolat alakult ki az 11th Hour Racing Team és a Nemzetközi Űrállomás asztronautái között. Egyedülálló kötelék fonódott, hiszen mindkét brigád szélsőséges (sőt, néha ellenséges) környezetben, korlátozott élettérben végez tudományos kísérleteket a Föld egészségének érdekében (a vitorlázók közben persze még versenyeznek is).

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-the-ocean-race-11th-hour-racing-nemzetkozi-urallomas-01.jpg

Amikor az 11th Hour Racing Team leginkább megközelítette a Föld "legtávolabbi helyét", a Némo-pontnak nevezett földrajzi pontot, minden irányba legalább 1450 tengeri mérföldre (2688 kilométerre) volt tőlük a szárazföld. Ellenfeleiken túl a Nemzetközi Űrállomás (ISS) asztronautái voltak hozzájuk a legközelebb. Miközben az ötfős legénység az óránként 17 500 mérföldes sebességgel keringő ISS alatt vitorlázott, a legénység úgy döntött, hogy üzenetet küld "a szomszédoknak".

Néhány nappal később választ kaptak...

A videóben felemlegetett "Overview Effect" lényegét Frank White író úgy határozta meg, mint "...egy üzenet az univerzumtól az emberiségnek. Lényege, hogy a Föld - pláne, ha Föld körüli pályáról vagy a Holdról nézzük - egy egész rendszer, ahol a határok és a korlátok eltűnnek, és minden összekapcsolódik".

Ehhez hasonlítják a fenti videóban az "Oceanview Effect"-nek elnevezett világlátást:

 "Amit az óceánokkal teszünk, azt magunkkal tesszük."

fotók: 11thhourracingteam.org

(innen)

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-the-ocean-race-11th-hour-racing-nemzetkozi-urallomas-02.jpg

MÁSHOL A VILÁGBAN

1. Egy teljesen más világ - mindenféle értelemben: RORC Caribbean 600. Egy hónapja tették közzé az idei verseny összefoglaló filmjét. Ha eddig nem nézted meg, most pótold, érdemes!

 

2. Az első, teljes mértékben Ausztráliában tervezett és épített 12 méteres jacht vízre tétele, keresztelője és első méterei.

 

3. A hajó arra a Kupára készült, amelyen az USA akkori elnöke, John F. Kennedy és felesége is tiszteletüket tették - ráadásul egy meglehetősen konkrét bárka fedélzetén.

   

Érdekelnek további témák is, melyekből esetleg nem írunk cikket? Kövess bennünket Facebook-on, akadnak finomságok, amiket csak ott jelenítünk meg!

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr4418105852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása