1973. szeptember 8-án, Portsmouth-ból rajtolt el az első Whitbread Round the World Race, 17 hajóval.  152 versenynappal később (korrigált idő szerint ez 133 volt) a mexikói Sayula II lett a győztes.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-verseny-szuletesnap-foldkerules-whitbread-round-the-world-race-volvo-ocean-race-the-ocean-race-101.jpg

Az évforduló kapcsán szeptemberben minden erről szólt az Ocean Race (korábban, ugye, Whitbread, aztán Volvo Ocean Race) háza táján, legutóbb (4 napja) az 1985-86-os verseny hivatalos filmjét tették közzé, 4K-ban. Ez volt az a regatta, amelyik részben arról lett híres, hogy a Drum a felkészülési időszakban tőkesúlyát vesztette a Fastnet Race-en, ráadásul celebritás (Simon LeBon, a Duran Duran énekese) is volt a fedélzeten:

Mára az Ocean Race több lett, mint vitorlás regatta, hiszen a rajta indulók egyformán versenyeznek az óceánon és az óceánért. Nem csak őrzik egy ikonikus esemény örökségét és hagyatékát, hanem azon is dolgoznak, hogy helyreállítsák a versenypálya - mindannyiunk óceánja - egészségét.

Az Ocean Race megnyerése 50 éve a világ legjobb vitorlázóinak álma, kezdve a Whitbread Round the World Race első kiadásának úttörőitől, egészen a profi vitorlázókig, akik legutóbb IMOCA vitorlásokkal kerülték meg a Földet.

(innen)

 

MÁSHOL A VILÁGBAN

1.

Épp az első Whitbread emlékére hívta életre Don McIntyre az Ocean Globe Race-t, melynek lényege, hogy csak 1988 előtt tervezett hajókkal lehet indulni rajta, és nagyjából azzal a technikai felszereltséggel, ami akkoriban elérhető volt. Tilos többek között a GPS, az elektromos automata kormány, a műholdas telefon, Code Zero vitorla vagy épp a digitális zenehordozók használata (kazettás magnót lehet vinni). Ennek szellemében a versenyről készülő beszámolók is egy korábbi korszakot idéznek. Íme a szeptember 29-én közzétett heti összefoglaló:

2.

Október 8-án megkezdi zsinórban nyolcvankilencedik szezonját az Ausztrál 18 lábas Liga, méghozzá a hat futamra tervezett Tavaszi Bajnokság első menetével, 19 hajóval. A tavalyi bajnok és címvédő John Winning, Fang Warren, Josh Porebski trió a Yandoo-n, ellenfeleik között ott van a 2023-as Giltinan világbajnok Andoo csapat (John Winning Jr), valamint az ausztrál bajnok és Mark Foy Trophy győztes Finport Finance (Keagan York). Képünkön természetesen Woody-ék:

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-verseny-18-labas-szkiffek-ausztralia-89-szezon-kezdodik.jpg

fotó: Live Sail Die

 

Érdekelnek további témák is, melyekből esetleg nem írunk cikket? Kövess bennünket Facebook-on, akadnak finomságok, amiket csak ott jelenítünk meg!

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr6518227567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása