Hajós zarándoklat

2022.07.13. 11:39

A szókapcsolatról eszünkbe juthat egy hazai vagy nemzetközi neves regatta rajtjának, befutójának, állomásának (a csütörtökön rajtoló Kékszalagtól mondjuk a Volvo Ocean Race Cape Town-i futamáig vagy a karácsonyi ajándékként a Sydney Hobart Yacht Race startjáig széles a skála), esetleg Tengerész Henrik első hajósiskolája helyszínének (Sagres, Portugália) meglátogatása, de jelen esetben a szó eredeti jelentéséhez kapcsolódva vallási indíttatású zarándoklatra gondoltunk. Lássunk egy aktuális montenegrói példát!

gospa-od-skrpjela.png

A Kotori-öbölben a kulturális programjairól is méltán ismert Perast településhez közel két apró szigetet találni: az egyik Szent György nevét (Sveti Đorđe) viseli, a másik a Sziklás Istenanyáról (Gospa od Škrpjela) elnevezett. Az előbbin a ciprusok bencés apátságot rejtenek, az utóbbi viszont az Adria keleti részének egyetlen mesterséges szigete – különös történettel és máig élő rítusokkal.

A tizenötödik században még csupán egy a vízből alig kiemelkedő szirt állott e helyen, amit a hajósok gondosan elkerültek. Egy esős júliusi éjjelen azonban a gazdag fogással visszatérő halászok meglátták rajta az Istenanya ikonját, amit partra is hoztak. Az ikon másnapra csodálatos módon visszatért a szirtre, amit biztos jelének vették annak, hogy ott templomot emeljenek. A nehézség csupán annyi volt, hogy az apró szirten túl nem volt mire. Egyértelmű volt a feladat: szigetet kell létrehozni, amire megépülhet a kegytemplom. Az elkövetkező röpke kétszáz évben a hajósok köveket hordtak, a projekt felgyorsításához az elfoglalt török hajókat is kövekkel pakolták tele, majd elsüllyesztették a szirt mellett. A visszárú hiányában hajóikat ugyancsak kövekkel stabilizáló hajóskapitányok is itt rakodták le hazatérve a fölösleges ballasztot. A tizenhetedik századra háromezer négyzetméternél is nagyobbra növekedett szigeten megkezdődhetett a templomépítés: jellegzetes kőépület türkiz kupolával és toronysisakkal. A festészeti munkákkal a legnevesebb perasti festőt, Tripoli Kokoliu mestert bízták meg, aki tíz év leforgása alatt hatvannyolc képet alkotott: köztük bibliai prófétákat, szibillákat, egyházatyákat, a Szentlélek alászállását és az Istenanya elszenderedését. A Genovából hozatott márványoltáron pedig elhelyezték a szirten egykor talált ikont. A templom a tengerre szálló hajósok indulás előtti biztos pontjává vált, a visszatérő tengerészek pedig ezüstből készített votívképekkel gazdagították a gyűjteményt.

hajos-zarandoklat-julius-22.jpg

A sziget már e tradíció miatt is biztos befutó lenne a montenegrói nevezetességek sorában, azonban a hagyomány élő: minden év július 22-én napszálltakor zöld ágakkal feldíszített, jobbára evezős hajók indulnak a szigetre, hogy megünnepeljék létrejöttét. Fedélzetükön fiatal férfiak fordulnak az Istenanyához, hogy segítse a hajósokat – emlékezésül pedig maguk is vízbe hajított kövekkel erősítik a szigetet.

Aki Montenegróban jár e napon, maga is részese lehet e hajós zarándoklatnak. Az egyéb napokon is látogatható sziget yacht chart plotter koordinátái: 42°28.979'N és 18°41.339’E. Aki pedig idén mégsem jutna el az Adriára, annak ajánljuk a részben hasonló keletkezéstörténetű vonyarcvashegyi Szent Mihály kápolnát, hazánk egyetlen halászok által emelt hálakápolnáját. (A 2005-ös Kékszalagon a Capella halad el mellette F. Tóth Gábor remek felvételén.)

ftothgabor_capella_2005.jpg

A képek forrásai: SimpleSail, Matica hrvatska, F. Tóth Gábor.

- - -

MÁSHOL A VILÁGBAN

1. Vitorlázás rozéfröccs nélkül

Stephen Cloutier fotóján az M32 osztály versenyhajói csapatnak a július 8–10. közötti newporti Midtown Cup 2 versenyen. A két nap alatt lefutott nyolc futam alapján az Extreme 2 (Dan Cheresh) nyert a Pursuit (William Ruh) és a Surge (Ryan McKillen) előtt. Az osztály következő regattáját a svédországi Marstrandban rendezik meg július 22–24. között. (Forrás: innen és innen.)

stephen-cloutier_m32-newport-2022.png 

2. Gold Cup után Masters VB címet nyert Postma

Július 8-án véget ért a Finn Masters VB – stílszerűen Helsinkiben. A holland Pieter Jan Postma a májusi malcesinei Gold Cup után ezt is megnyerte, ezúttal a francia Laurent Hay és az ugyancsak holland Peter Peet előtt. Az utolsó versenynapról készült bejátszásban magyar hajók is feltűnnek – érdemes figyelmesen nézni. A győztes szavaihoz pedig nincs mit hozzátenni. Eredmények: itt.

 

 

Érdekelnek további témák is, melyekből esetleg nem írunk cikket? Kövess bennünket Facebook-on, akadnak finomságok, amiket csak ott jelenítünk meg!

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr4917882037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.07.13. 15:41:54

Szabad pontosítani a vonyarcvashegyi Szent Mihály kápolna kapcsán?

Európában egyedülálló módon két, válaszokkal kapcsolatos templom van.
Az egyik Ruszton, ahol a jégen menekülő királynő a segítő halászok számára adott/szenteltetett (át) hálából kegytemplomot.
A másik Vonyarcvashegyen, ahol a helyi halászok egy téli halászat során a megtört jégen ragadtak és fogadalmat tettek, hogyha megmenekülnek, akkor az ott lévő kápolnát (azért ez eléggé templom méretű, csak nem plébánia), saját kézzel felújítják. 46-ból 40-en túlélték.
Ez a templom ezért halász fogadalmi templom. S mint ilyen, egyelőre nem ismert, hogy van-e meg hasonló.
Sajnos a neten sok a marhaság, viszont az eddigi - roppant szerény - ásatási, történészi és restaurálási adatok alapján az Árpád-korban itt már nem csak a templom, de még egyfajta erőd is állt. Ha jól rémlik egy belső freskón 1627-es felújításra is van freskó maradvány. A jeges eset még 1753-ban történt.
Most lesz egy felújítás, talán sok újdonság fog előkerülni.

gigabursch 2022.07.13. 15:42:55

Válaszokkal => halászokkal
süti beállítások módosítása