Sébastien Destremau a 2016-17-es Vendée Globe-on olyan hajóval indult, amivel esélye sem volt a többiek ellen, de becsülettel végigcsinálta a versenyt. Most ismét nekivág, felkészülése hol könnyebb, hol nehezebb volt, mint négy évvel ezelőtt.

sebastien_destremau_00.jpg

 

Az előző VG-n ő volt az utolsó érvényes célba érő, de ez a legkevésbé sem zavarta. Hajója, ha nem is foil svertes, de legalább billenthető tőkesúllyal rendelkezik (2016-17-ben Conrad Colman-t szolgálta). Regisztrációja az utolsó pillanatban lett érvényes, mert egy motorhiba hátráltatta a kvalifikáció teljesítésében. Az IMOCA osztályelőírás szerint a versenyzőknek - többek között - 5 órán át folyamatosan kell tudni motorozniuk, legalább 5 csomós sebességgel. A Merci erőforrása azonban 24 órával a határidő lejárta előtt, akkumulátor problémák miatt bemondta az unalmast, és amint arra Laura Le Goff, CEO, Vendée Globe és Jacques Caraës versenyigazgató felhívták a figyelmét (bár tudta magától is), ha nem teljesíti az előírást, nem indulhat a versenyen. A csapat Nantes-ban rábukkant egy lelkes és szerszámokkal jól felszerelt amatőrre, aki három óra alatt megoldotta a problémát, így délután hatkor a hajó elhagyhatta a kikötőt, majd 23:42-ig megfutotta az öt órát.

- Ettől függetlenül a felkészülés nehéz volt?

- Nem, mert tudtuk, hogyan kell csinálni. Igen, mert sok, meglehetősen időigényes mellékprojektet futtattam egy időben. Ezek sok időmet elvitték, de meg akartam őket csinálni, mert kiegészítik a versenyemet: könyv, képregény, hangoskönyv, játék, konferenciák, ékszerek. Ezek miatt nem tudtam 100%-ban a hajóra és a felkészülésre koncentrálni. Előrébb kellene járnom, de senkit nem okolok, én csináltam így.

- Mennyit vitorláztál végül?

- Talán 3000 mérföldet, amiből egyenesen következik, hogy nem volt módom kiismerni a hajót. Viszont a rajt után lesz vagy három hét, mire a rázós szakaszt elérjük, remélem, az alatt elég tapasztalatot tudok gyűjteni. Ilyen felkészülés után kijelenthetem: kész szerencse, hogy a Vendée Globe nem Fokvárosban, a Déli-óceán kapujában rajtol.

- Milyen költségvetéssel dolgozol?

- 400 00 euró - és ebben benne van a hajó megvásárlása is. Számomra a VG nem verseny - mármint a szó klasszikus értelmében. Egy ellenfelem van: saját magam. Mindegy az időtartam, mindegy a helyezés, csak a 164 napos időlimiten belül akarok célba érni. Magam miatt csinálom, és azokért, akik figyelemmel kísérik az utamat.

 

sebastien_destremau_01.jpg

 

A Vendée Globe november 8-án, 13:02-kor  rajtol, mi pedig igyekszünk rendszeres beszámolókkal jelentkezni a történésekről.

 

Kövess bennünket Facebook-on, akadnak finomságok, amiket csak ott jelenítünk meg!

 

fotók: lanouvellerepublique.fr; tipandshaft

forrás: tipandshaft

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr2416240324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása