Vitorlázást a tévébe!

2012.09.12. 13:03

 És, ez nem egyszerű feladat. Mert ki a fene lát át egy versenypályát, rajta mezőnnyel? Ráadásul a nézők is változtak az évek során. Ahogy Russell Coutts, az Oracle Racing igazgatója mondta 2010-ben, "nem a Flintstone-, hanem Facebook-generáció elvárásainak kell megfelelni". Mint tudjuk, mindenre van megoldás. Erre is: AR (Augmented Reality - Kiterjesztett(?) Valóság).

AC_liveline_wired_01.jpg

 Kell:

- egy Stan Honey, aki ért az egészhez. Ő 1983-tól kezdve navigátorból nőtte ki magát szoftverfejlesztőnek. És mindig meg akarja váltani a világot,

ff_americascup_StanHoney.jpg

- az előélet: NASCAR, NHL-korong követése, baseball- és amerikai futball pályákra vetített határvonalak,

- pénz - SOK!

 Innentől sétagalopp:

ff_americascup_ellison3_f.jpg

1. HELIKOPTER: három követi nyomon a versenyt, mindegyiken egy-egy félmillió USA dollár értékű videókamera, amihez egy igen pontos navigációs műszer csatlakozik, így ismert a gép pozíciója, magassága, elfordulása, billegése és lengése A begyűjtött adatok befutnak a feldolgozó központba (Command Center), ahol mindezt egyrészt rögzítik, másrészt közvetítéssé alakítják.

2. HAJÓ: a hátsó részen égnek álló farok nem más, mint a kommunikációs eszközök (mikrofon, kamera, navigáció) háza. Utóbbi két centiméteres pontossággal határozza meg a pozíciót. Különböző pontokon további két mikrofon és három kamera les mindenre, ami érdekes lehet. Az árboc csúcsán pedig mikrohullámú antenna foglal helyet, hogy az adathalmaz kijusson a partra.

3. VETÍTETT RÉTEGEK: rácsháló a vízen, sebességi adatok, hajók közötti távolságok. Mindjárt könnyebben átláthatóak az események. És amire még a LiveLine képes: a pálya határai, rajt- és célvonal, manőverhez szükéges hely.

4. FELDOLGOZÓ KÖZPONT: ami nem más, mint egy acélkonténer. Hatvan ember tolong egymás hegyén-hátán, hogy a temérdek kapott adat értelmezhető formában kerüljön ki. Már csak azért is, mert a bírók (umpire) és a szakkommentátorok szintén erre támaszkodnak.

ff_americascup_ellison4_f.jpg

 Fenti írás elég kivonatos (és akkor még finoman fogalmaztunk), akit érdekel az egész, az itt olvashatja el.

 (fotók: 1: Olivier Morin; 2,3: Guido Vitti)

 (forrás: wired.com)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr234772446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása