Marc Guillemot a Safran fedélzetén vág majd neki a versenynek. Mivel a Föld körbevitorlázásához körülbelül 80 nap szükséges (nem úgy, mint másnak), 12 hétnyi élelmet kell bezsúfolni a hajóba.  Patricia Brault az ellátási felelős, ő világít rá néhány részletre.

Safran_food.jpg

Hány kilogramm étel kerül a fedélzetre?

PB: 150 kilogrammal kalkulálunk, ezt hat vízálló zsákba osztjuk el, így mindegyik két hétnyi élelmet rejt majd. Marc csupa olyat visz magával, amit akar, szükségesnek tart és amit a verseny adott szakaszán praktikusnak gondol. Az étel legyen változatos, finom, könnyű, de tartalmazzon elég kalóriát. Mindezek felett pedig legyen jól elosztva.

Mi kerül pontosan a zsákokba és hogyan állítjátok össze a menüt?

PB: Marc a dehidrált vagy fagyasztva szárított verzióval szemben a kész, lefóliázott ételt preferálja. Ez könnyen melegíthető, akár a saját zacskójában is. Egyébként a beszállítóink sokat fejlesztettek az ilyen típusú táplálékokon, így bekerül a csomagba némi fagyasztva szárított ellátmány is. Három olyan cég kínálatát nézem mindig át, amelyek táplálkozási szakértőkkel dolgoznak együtt. Aztán ezeket Marc kipróbálja otthon és a hajón is. Végül összeállítja a kívánságlistát. A Vendée Globe folyamán ötven étel közül választhat majd, ezekből harmincat csak melegítenie kell. A klasszikusok közül a sertés mustáros szósszal, párolt disznóhús lencsével vagy a túrós pite említhető, ínyenc vonalon ott van például a párolt tenger gyümölcsei, esetleg a párolt ördöghal kockára vágott zöldségekkel.

Nyilván nem eheti ugyanazt a trópusokon és a déli óceáni hidegben. Erre mi a megoldás?

PB: Az a hat zsák szépen fel van sorszámozva. Brazília környékén inkább salátás lesz a menü, míg az Indiai- vagy a Csendes-óceánon magas kalóriatartalmú ételek jönnek. Bár az is igaz,  hogy Marc azt vesz ki a zsákból, amit akar. Figyelembe kell vennünk azt is, hogy nem édesszájú, van viszont egy "reggelizős" táskája, benne szárított gyümölcsök és speciális, l'Aber l'Wrac'h-ban készített tengeri kenyér. A legutóbbi Vendée Globe-on az még a Kergüelen-szigeteknél is ehető volt.

 És akkor a célszemény, Marc Guillemot a saját ételéről: az alapelv mindig ugyanaz, egészséges, jóízű táplálék, ami könnyű, de megadja a szükséges energiát. Innivalónak víz és gyömbéres zöld tea - semmi alkohol! Nincs csoki vagy más édesség, van viszont pástétom, szardínia és tőkehalmáj (az egyetlen konzerv a fedélzeten). Utóbbiból heti három dobozzal kalkulálok, ez összesen negyven. Ennyi kompromisszumra hajlandó vagyok súly terén, mert tudom, mit szeretek és mitől teljesítek jól. A tengeren akkora örömöt tud nyújtani, hogy megéri a plusz súlyt. Persze majd mindig át kell pakolnom a szél felőli oldalra, de ahogy haladunk majd előre az időben, úgy lesz egyre könnyebb. És ne feledjük, a déli óceánokon a hidegben rázós az élet, az előétel gyanánt fogyasztott szardíniás szendvics sokat számít! Tele van energiával.

(forrás: safran-sailingteam.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr244312070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása