470-esben (férfi és női), illetve a két sziff osztályban küzdött még az első tíz-tíz egység a végső sorrend alakításán. Előbbi két kategóriában az élen tetemes előnnyel állt a horvát, illetve a brit egység, 49er-ben lejátszott volt a meccs, a legtöbb izgalmat a 49er FX, azaz a női szkiff éremfutama ígérte. Amiből aztán jutott máshova is.

rio2016_d10_00_sailingenergy_worldsailing.jpg

470 női: ahogy írtuk, a Hannah Mills - Saskia Clark kettős jelentős előnnyel vitorlázhatott ki a pályára, így ők a 17-19 csomós szélben sima biztonsági menetet bonyolíthattak. Ám a dobogó második két helyén még volt mit változtatni. A futamot Tina Mrak - Veronika Macarol (SLO) nyerte, őket a hollandok, majd az új-zélandiak követték, a korábban negyedik Annie Haeger - Briana Provancha (USA) duó tizedikként futott be. Ezzel Hannak Mills és Saskia Clark lett az olimpiai bajnok, ezüstérmes Jo Aleh - Olivia Powrie (NZL), a bronzot Camille Lecointre és Helene Defrance (FRA) nyakába akasztották. A további sorrend: NED, JPN, SLO, USA, BRA, AUT, POL.

rio2016_d10_01_sailingenergy_worldsailing.jpg

470 férfi: a helyzet nagyban hasonlított a lányokéra, az élen álló horvát egység előnye tetemes volt, ám az ausztrálok és a görögök között minimális pontkülönbség mutatkozott, így ott éles harcot várhattunk. Meg is lett, Belcher-ék végig Mantiszékra vitorláztak, hogy végül aztán kilencedik és tizedik helyen fussanak be. A futamot a svájci egység nyerte az USA és Nagy-Britannia csapata előtt. Végeredmény: olimpiai bajnok a Sime Fatela - Igor Marenic (CRO) duó, második Mathew Belcher - Will Ryan (AUS), harmadik Panagiotisz Mantisz - Pavlosz Kagialisz (GRE). Mögöttük: USA, GBR, SWE, FRA, AUT, SUI, NZL.

rio2016_d10_02_sailingenergy_worldsailing.jpg

49er: az élen álló új-zélandi egység számára nem bírt jelentőséggel a tíz hajós éremfutam, de természetesen kivitorláztak a pályára - és nyertek. Őket a francia és a dán egység követte, ami nekik végül ötödik és negyedik helyre volt jó. Olimpiai bajnok (elképesztő sorozat végén) Peter Burling - Blair Tuke (NZL), második Nathan Outteridge - Iain Jensen (AUS), harmadik Erik Heil - Thomas Ploessel (GER). A franciák mögött GBR, ARG, POL, ESP, IRL a további sorrend.

rio2016_d10_03_sailingenergy_worldsailing.jpg

49er FX: az összetettben élen álló spanyolok hetedikek lettek, amivel megnyílt a tér a többieknek. Az éremfutamot a hazai csapat húzta be, második lett az új-zélandi páros, harmadikak az olaszok. Vagyis éltek az adódó lehetőséggel, olimpiai bajnok lett Martine Grael és Kahena Kunze (BRA), ezüstérmes Alex Maloney és Molly Meech (NZL), míg a bronzot Jena Hansen és Katja Steen Salskov-Iversen zsebelte be. Negyedikek lettek a spanyolok (a kormányos Tamara Echegoyen Domiguez Londonban nyert női párosversenyben), majd ITA, FRA, NED, GBR, GER, USA.

rio2016_d10_04_sailingenergy_worldsailing.jpg

Ezzel az Olimpia - legalábbis vitorlázásba - véget ért. A koncentrált izgalomra újabb négy évet kell várni, de a Vitorlás tudattágítás blog következő posztja annál lényegesen előbb megjelenik. Addig is, tessék menni vitorlázni!

rio2016_d10_05_sailingenergy_worldsailing.jpg

 

Kövessetek bennünket Facebook-on, akadnak finomságok, amiket csak ott jelenítünk meg! És van még Twitter-oldalunk is…

 

fotók: Sailing Energy / World Sailing

forrás: rio2016.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr2410426558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása