De mielőtt lelőnénk a poénokat, nézzük, hogyan alakultak a még selejtezőiket bonyolító osztályok (470 női és férfi, 49er FX és 49er) futamai. Egyben miként alakult a sorrend, mely meghatározza, kik kerülnek az éremfutamokba. Szerencsére mindenhol sikerült teljesíteni a tervezett mennyiségű kört a nagyjából végig egyenletes, nyolc csomó körüli szélben. Előzetesen egy fénykép a tegnapi, kissé viharos körülményekről:

rio2016_d9_00_sailingenergy_worldsailing.jpg

470 férfi: az élmenők közül a legjobb (és egyben leginkább egyenletes) teljesítményt a görögök nyújtották, Panagiotisz Mantisz és Pavlosz Kagialisz három második helyet gyűjtött. Az első futamban Stuart McNay - Dave Hughes (USA), a másodikban Mat Belcher - Will Ryan (AUS), míg a harmadikban (R10) Matthias Schmid - Florian Reichstaedter (AUT) tudott eléjük kerülni. Sime Fantela és Igor Marenic (CRO) mindössze egy harmadik helyre volt jó a végén. A top10-be kerültek: Fantela - Marenic (CRO, előnyük tetemes), Mantisz - Kagialisz (GRE), Belcher - Ryan (AUS), McNay - Hughes (USA), Dahlberg - Bergstrom (SWE), Patience - Grube (GBR), Schmid - Reichstaedter (AUT), Bouvet - Mion (FRA), Yannich Brauchli - Hausser Romuald (SUI), Ferdinand Gerz - Oliver Szymanski (GER).

49er: Két egység tudott kétszer az első háromba kerülni, Dylan Fletcher-Scott - Alain Sign (GBR) 1,6-3-at, Jonas Warrer - Christian Peter Lübeck (GER) 18,1,2-t bírt menni, a harmadik menetben Ryan Seaton  Matthew McGovern (IRL) futott be elsőként.  A toronymagas esélyes Peter Burling - Blair Tuke (NZL) kettős 3,5,4-gyel kavart a dobogósok nyomában, ami bőven elég volt ahhoz, hogy behozhatatlan pontelőnnyel várják az éremfutamot. Mögöttük GER, AUS, GBR, DEN, FRA, ARG, IRL, POL került be az utolsó körbe.

rio2016_d9_01_sailingenergy_worldsailing.jpg

49er FX: a dánok (Jena Hansen - Katja Steen Salskov-Iversen), brazilok (Martina Grael - Kahena Kunze) és franciák (Sarah Steyaert - Aude Compan) kerültek be kétszer-kétszer az első háromba, a spanyolok össze-vissza mentek, de ebbe belefért az utolsó futam első helye, amivel első pozícióban mentek az éremfutamba, nyomukban BRA, DEN, NZL, FRA, ITA, GBR, NED, USA, GER.

470 női: Hannah Mills és Saskia Clark (GBR) privát bulit tartott a dobogón (3,2,3), amire az első két futamban meghívták a Jo Aleh - Olivia POwrie (NZL, 1,1 majd 4) és az Afrodite Zegers - Anneloes Van Veen (NED, 2,3, majd 7) kettősöket, hogy aztán a zárásban Kondo Yoshida - Yoshioka (JPN), illetve Lecointre - Defrance (FRA) illetlenkedjen eléjük. Viszont így szinte mindegy volt, masszív előnnyel várhatják az éremfutamot, a többi kilenc egység: NZL, SLO, USA, FRA, JPN, NED, AUT, BRA, POL.

És akkor a medálok:

Laser Radial: Alison Young (GBR), Ashley Stoddart AUS), Josefi Olsson (SWE) volt az első három sorrendje, majd Scheidt, Murphy, Van Acker, Bouwmeester, Rindom, Tenkanen, Railey. Így aztán - kilenc pont előnnyel - Marit Bouwmeester (NED) nyakába került az arany, második lett Annalise Murphy (IRL), míg Anne-Marie Rindom (DEN) örülhetett a bronznak.

rio2016_d9_02_sailingenergy_worldsailing.jpg

Laser: Stipanovic jött elsőként, de épp a másik végen, utolsó helyen vitorlázta végig a pályát (rejtély, hogy került oda, csak az első kreuz végén kapcsolódtunk be az élő televíziós közvetítésbe*), csak azért nem lett tizedik mert Julio Alsogaray korai rajtos volt. Nyert Scheidt, második lett Bernaz, harmadik Burton - utóbbi örült a legjobban, amikor végre lehetett: átvette az összetett vezetést a horváttól - épp a legjobbkor. Olimpiai bajnok tehát Tom Burton (AUS), második helyezett Tonci Stipanovic (CRO), harmadik Sam Meech (AUS), a hazai Scheidt a negyedik helyre lett jó végül.

rio2016_d9_laser1.jpg

Az első gratulálók között volt a sorrendben következő éremfutamra készülő Jake Lilley is,

rio2016_d9_laser2.jpg

amivel átevezünk a Finn-re: Giles Scott (GBR), ugyebár teher nélkül vitorlázhatott, valószínűleg ez is közre játszott abban hogy második tudott lenni, amit vehetünk jelnek: nem véletlenül lett olimpiai bajnok. Rajtnál egyéni visszahívást jeleztek, Pieter-Jan Postma tért vissza, hogy aztán kilencedikként fejezze be a futamot. Nyert Paine, majd jött Scott, harmadik - a helyiek nagy örömére - Zarif. A végeredmény ezzel: Giles Scott (GBR), Vaszillij Zbogar (SLO), Caleb Paine (USA), Zarif negyedik.

rio2016_d9_03_sailingenergy_worldsailing.jpg

Nacra 17: ahogy említettük, itt az újonc lét okán nem nagyon lehetett előre esélyeket latolgatni, de azért a végéhez közeledve látszott, kik azok, akiknek jól megy. Az éremfutamot Gemma Jones - Jason Saunders (NZL) nyerte, Jason Waterhouse és Lisa Darmanin (AUS), illetve Thomas Zajac és Tanja Frank (AUT) előtt. Csak hatodik lett a Santiago Lange - Cecilia Carranza Saroli ARG) duó, ám ez elég volt ahhoz, hogy összetettben övék lehessen az első hely, Waterhouse-ék és Zajac-ék előtt. És hogy tudd: Santiago Lange a vitorlás versenyek legidősebb indulója, ötvennégy éves. Ezen felül tavaly kivették az egyik tüdejét. Csak mondjuk...

rio2016_d9_04_sailingenergy_worldsailing.jpg

 

* a horvát kettes csatorna - nyilván az érintettség okán - adta az éremfutamokat.

 

Kövessetek bennünket Facebook-on, akadnak finomságok, amiket csak ott jelenítünk meg! És van még Twitter-oldalunk is…

 

fotók: Sailing Energy / World Sailing

forrás: rio2016.com

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr210416446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása