Épp ma húsz éve, hogy megesett az új-zélandi sporttörténelem egyik legnagyobb eseménye: a kis ország csapata öt nullára (mondom még egyszer: öt-nullára!!!) lemosta az USA egységét (Stars and Stripes), egy pillanatig sem hagyva esély Mr. America's Cup-nak (ez Dennis Conner beceneve volt akkor már jó ideje) és fiainak.

 

kiwiac20_cup_sail-worldcom.jpg

 

Hogy mi volt a siker titka? Leginkább talán az egész projekt irányítása, mely bár egy ember - az azóta sajnos elhunyt Sir Peter Blake - körül forgott, teljes csapatmunkán alapult. Technikailag abszolút az ellenfél fölé nőttek:

- a hajótest nem nézett ki épp különlegesnek, viszont, mint kiderült, kevésbé húzta a vizet, mint bármely másik jacht, amelyet az adott szabályok szerint építettek

- az igazi varázslatot azonban az árboc jelentette: mindenkiénél hátrébb rakták, aminek köszönhetően úgy volt luvgeerig, hogy a póznát nem kellett tovább dönteni. Emiatt erősebben lehetett megfeszíteni az állókötélzetet, illetve laposabbra szabni a vitorlákat.

Így aztán a Black Magic 2-3 fokkal élesebb volt kreuzban, mint a Young America. Ehhez jött a sebességi fölény. Sakk-matt.

 

kiwiac20_boats_sail-worldcom.jpg

  

Ma már hihetetlennek tűnik, de a négy hajós programban a kiwi vízi és parti csapat meglehetősen alacsony fizetésért dolgozott - a kampány nem viselte volna el a rongyrázást. A sportolókat a győzni akarás vitte előre, tudták hogy sikerükkel minden korábbi kudarcuk emlékét eltörölhetik, és megmutathatják a világak, hogy ők a legjobbak.

 

Kövessetek bennünket Facebook-on, akadnak finomságok, amiket csak ott jelenítünk meg! És van még Twitter-oldalunk is…

 

A videó majd két óra hosszú, és minősége nem épp HD, de érdemes végig nézni. Aki ennyit nem akar rászánni, az itt nézhet meg egy tizenkét perces - visszaemlékezésekkel tűzdelt - dokumentumfilmet.

 

  

Az ünneplő tömeg közepén Russell Coutts és Peter Blake - ekkor még mindketten a "Sir" cím nélkül.

   

kiwiac20_couttsblake_sail-worldcom.jpg

  

fotók és forrás: Sail-World

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr1007459224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása