Béel a vitorlázásban?

2014.08.28. 16:09

Idehaza is rendeznek csapatbajnokságot, meg bajnokok bajnokságát, és van persze egyéni és egyesületi ranglista évről-évre, de örök vita, hogy aktuálisan melyik is a legjobb klub. Az egyéni mellénynövesztésen túl a szervezett - és így erősebben hirdethető - ilyen csúcsrendezvény (mint például fociban a Bajnokok Ligája) az adott sport népszerűsítését is segítheti. Hogy ne csak a foci jusson eszünkbe ilyenkor, versenyt írtak ki, hogy kiderüljön, melyik is Európa legjobb vitorlásklubja.

Alt_BerYC20145688Lars Wehrmann.jpg

Az alapító ötletgazdák, a német Deutsche Segel-Bundesliga és a dán Sejlsportsligaen az Európai Vitorlás Szövetséggel (EUROSAF) együtt 23 ország 36 klubját hívták meg Koppenhágába egy regattára. A hírverés szélesítéséhez kontinensen kívüli klubokat is invitáltak.

(A rendezvényhez alapot adó első nemzeti liga egyébként a németeké, még 2013-ban indult, de a modellt hamarosan adaptálták a dánok is. Érdemes ráklikkelni az oldalaikra, a dánoknál éppen live streamingben megy a verseny, a németeké egy hét múlva rajtol.)

A 2014-es vitorlás BL, avagy Sailing Champions League (amit egyértelműen teszt-eseménynek is tekintenek) helyszíne Koppenhága, konkrétan a Royal Danish Yacht Club lesz 2014. október 17-19. között.

Az ötlet: minden meghívott (az olimpiai eredmények alapján legeredményesebbnek bizonyult) vitorlás klub küld 4 versenyzőt, értelemszerűen a legjobbakat, akik pályán, mezőnyben versenyeznek hat darab egyforma J/70 one-design hajóval (az osztály már bizonyított a német és a dán ligákban).

2015-ben minden európai ország ligájának 2-2 legeredményesebb klubja automatikusan kvalifikálódik a versenyre. Ha nincs az adott országban liga, akkor a klubok az olimpiai osztályokban szereplő versenyzőik nemzetközi ranglistás eredményei alapján kerülnek kiválasztásra. És szabadkártyák is lesznek szelektált klubok meghívására.

A bővüléshez a hátteret az Európai Vitorlás Szövetség (EUROSAF) biztosítja. Cél, hogy ezzel az európai kereteken túlmutató, világligás versenyzés is létrejöjjön, amihez jó alapnak tűnik, hogy az észak-amerikai vitorlázókat is érdekli a koncepció.

A versenyre idén október közepén kerül sor Koppenhágában. Akit bővebben érdekel, itt olvashat róla részletesebben.

KiYC2014-7900-1024x682.jpg

 

  

Kövessetek bennünket Facebook-on, akadnak finomságok, amiket csak ott jelenítünk meg! És van még Twitter-oldalunk is…

  

CYC2014-7024-1024x682.jpg

  

SKWB2014-8006-1024x682.jpg

   

156LigaRungsted_dag1_PerHeegaard-1024x682.jpg

 

forrás: Sail-World

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr816645471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása