Vízhelyzet Rio-ban

2014.08.05. 20:13

 2016-ban Brazília, konkrétan Rio de Janeiro rendezi a Nyári Olimpiai Játékokat. Az ehhez kötődő építkezések javában zajlanak, a versenyekre készülő sportolók pedig egyre sűrűbben látogatnak a helyszínekre, hogy megismerjék a viszonyokat. A vitorlázás esetében ez például a szél- és áramlási paraméterek megfigyelését jelenti a Guanabara-öbölben, ahol egyelőre vannak bajok...

  

Rio2016_guanabara_20140805.jpg

    

 Sorra érkeznek a híradások, hogy mennyire tragikus a helyzet, rendszeresek az úszó szeméthalmokat ábrázoló fotók, de láttunk már képet lebegő kutyatetemről is. A svájci fotós, Jürg Kaufmann arrafelé dolgozik mostanában - lévén próbaverseny zajlik -, és arról számolt be, hogy javulás látszik.

   

Egy hete vagyok itt, három dolog tűnt fel:

1. A versenypályákon, a híd alatt a víz tényleg koszos, néha bűzlik is, de az idő jelentős részében - főleg, amikor az áramlás kedvező - nem elviselhetetlen. Rengeteg műanyag zacskó és más egyéb lebeg a felszínen, komoly veszélyt hordozva a vitorlázók számára.

 

Rio2016_olympicmarina_view_20140805.jpg

 

2. A csapat edzője pár napja mintákat vett, és elküldte őket egy független laborba. Valamennyit várni kell a hivatalos eredményekre, de az már most látszik - bármily hihetetlen is -, hogy a határértékeken innen vagyunk, de persze azért nem olyan, mint a svájci alpesi tavak. Láttunk teknőst és delfineket, ha hiszitek, ha nem.

3. Négy éve itt volt a Star világbajnokság, azóta is sokat javult a helyzet. Az egyik futamot ott tartották, ahol 2016-ban az éremfutamok lesznek, konkrétan nem tudtam értékelhető képet készíteni, mert a víz barna és fekete színben játszott.

Szóval én látom a pozitív változást, a helyi hatóságoknak pedig igen komoly terveik vannak a hátralévő két évre, úgyhogy még bekövetkezhet egy ökológiai csoda. Ha a kínaiak meg tudták oldani az alga-problémát Csingdao-ban, a brazilok is képesek lehetnek rá, hogy ezt kezeljék.

    

Kövessetek bennünket Facebook-on, akadnak finomságok, amiket csak ott jelenítünk meg! És van még Twitter-oldalunk is…

  

forrás: Sail-World

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr56576085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása