Ománhoz hasonlóan itt sem volt túl sok szél - csakhogy nem a kánikula, hanem a városi sziluett volt a vitorlázók ádáz ellensége.

  

ESS_Singapore_2013_004.JPG  

 Csütörtökön négy futammal kezdett a nyolc hajó, akiknek a dolgát ugyancsak megnehezítette a rengeteg random szélforduló. Harmadikként végzett az ISAF Párosverseny Ranglistáján ötödik William Tiller irányította GAC Pindar. Az Alinghi (a kormánynál Morgan Larson helyettesítette Ernesto Bertarelli-t) nyerte az első és az utolsó menetet, a tabella élén mégis a The Wave - Muscat állt. Leigh McMillan taktikus szerint: gyenge szélben van idő átbeszélni a helyzeteket és nyugodtan reagálni rájuk. Fontos, hogy az ember megőrizze a lélekjelenlétét, nagyon-nagyon nyugodt maradjon, és jókor cselekedjen. Nagyszerű dolog itt lenni, és az épületek között versenyezni. Az adott körülmények között persze nem egyszerű, és majd ha frissül a szél, nem sokat lehet majd teketóriázni. Bemutatkozott a sorozat első szingapúri (egyben legfiatalabb) szkippere, Scott Glen Sydney: a hajókezelésben és csapatmunkában egyaránt sokat fejlődtünk az edzésnaphoz képest, jó alapot teremtettünk a versenyekre. Bárki nyerhet, remélem, holnap ránk mosolyog a szerencse.

 Pénteken belehúzott a Rendezőség, és tizenegy(!) futamot vezényelt le, négyet a reggeli brízben, további hetet délután - és némelyik hat percnél is rövidebb volt! Vagyis nagy hangsúlyt kapott a rajt előtti helyezkedés. Rasmus Kostner, taktikus és társszkipper, SAP: 30-40 másodpercenként változnak a körülmények. Mindig az adott helyzetből kell kihozni a legtöbbet, és bár lehet hosszabb távon tervezni, de nehéz. A The Wave három futamot is nyert, de ez csak kapaszkodásra volt elég, a vezető Alinghi mögött 12 ponttal álltak, de legalább 13-mal előzték a Red Bull-t.

  

ESS_Singapore_2013_003.JPG       

 Hosszú összefoglaló:

  

 Szombaton beütött a kánikula, ami ugyancsak próbára tette a versenyzőket. Az idegtépő körülmények között megtartott hét futamban Leigh McMillan magára talált, összetettben harmadik volt a The Wave: azt hiszem, kimondhatjuk, hogy az első hely elúszott, de a másodikért még csatában vagyunk. Kemény küzdelem várható a dobogós helyekért, ha beférünk az első háromba, elégedettek lehetünk. Peter Burling hatodik helyre hozta fel a Team Korea-t, Tiller előző napi formája odalett, így a GAC Pindar a hetedik helyre csúszott vissza a negyedikről. Morgan Larson: az esetek többségében a 27 pontos előnyt megnyugtatónak nevezhetnénk, de láttuk, mi volt Ománban, ahol a The Wave megfordította az állást a Red Bull rovására az utolsó napon. Itt meg aztán könnyen összehoz az ember pár utolsó helyet, és csak integethet a 27 pontjának. Elégedett vagyok az eddigi teljesítményünkkel, büszkék lehetünk arra, amit eddig elértünk. Ha esetleg holnap kudarcot vallunk, nem dőlünk a kardunkba.

         

ESS_Singapore_2013_002.JPG            

 Ilyen volt a nap:

   

 Vasárnap aztán az addiginál is kevesebb szél fújt, így a Rendezőség pontot nem érő bemutató-futamokat rajtoltatott. Amikor a program véget ért, bríz terítette be az öblöt, és sor kerül egy menetre. Roman Hagara, szkipper, Red Bull Sailing Team: sosem jó az a fajta bizonytalanság, amikor az ember nem tudja, melyik lesz az utolsó futam, de nekünk ma szerencsénk volt. A srácok kiválóan teljesítettek a hajóban, megérdemlik, hogy a ranglistán az élen állunk (az Alinghi-vel azonos pontszámmal).

 

   

 Végeredmény. Extreme Sailing Series, Act 2, Szingapúr:

1. Alinghi (SUI) Morgan Larson, Stuart Pollard, Pierre-Yves Jorand, Nils Frei, Yves Detrey 198 pont
2. Red Bull Sailing Team (AUT) Roman Hagara, Hans Peter Steinacher, Matthew Adams, Pierre Le Clainche, Graeme Spence 163
3. SAP Extreme Sailing Team (DEN) Jes Gram-Hansen, Rasmus Kostner, Pete Cumming, Mikkel Røssberg, Nicolai Sehested 161
4. Realteam (SUI) Jérome Clerc, Bruno Barbarin, Arnaud Psarofaghis, Cédric Schmidt, Bryan Mettraux 159
5. The Wave, Muscat (OMA) Leigh McMillan, Ed Smyth, Pete Greenhalgh, Musab Al Hadi, Hashim Al Rashdi 153
6. Team Korea (KOR) Peter Burling, Blair Tuke, Mark Bulkeley, Sungwok Kim, Sung Ahn Jung 144
7. GAC Pindar (NZL) Will Tiller, Brad Farrand, Stewart Dodson, Harry Thurston, Matt Steven 143
8. Team Aberdeen Singapore (SIN) Scott Glen Sydney, Robert Greenhalgh, Andrew Walsh, Justin Wong, Rick Peacock 127

        

ESS_Singapore_2013_001_b.jpg           

  Életképek:

   

Összetett állás:

1. Alinghi (SUI) 18 pont
2. Red Bull Sailing Team (AUT) 18
3. The Wave, Muscat (OMA) 16
4. SAP Extreme Sailing Team (DEN) 12
5. Team Korea (KOR) 11
6. Meghívott csapat 10
7. Realteam (SUI) 10
8. GAC Pindar (NZL) 9

           

 (fotók és forrás: extremesailingseries.com)

Tetszik, amit csinálunk? Kövess minket a Facebook-on és/vagy a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr915228013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása