Túl sok a betűszó a címben, mi? Megmagyarázzuk: Extreme Sailing Series, első állomás, Muscat, Omán. Idénre tervezett, nyolc helyszínt érintő turnéjukat a Közel-Keleten kezdték meg az Extreme 40-es katamaránok. Már a beharangozó sem volt semmi, erre jött huszonnyolc futam négy nap alatt - múlt héten.

heroimage2013v2-760x360.jpg 

 A tavaly tulajdonképpen sikeres Oman Air idén nem indul, kormányosuk, Morgan Larson azonban itt van, az Alinghi csapatát erősíti taktikusként. Szintén új beszálló a Realteam, ahol a D35 osztályból érkezett Jerome Clerc a szkipper. Neki azért voltak újdonságok: egészen másképp zajlik minden, mint ahogy az edzéseken gyakoroltuk, vagy ahogy a videókat nézve elképzeltük! Annak ellenére, hogy ez volt az első napunk, tulajdonképpen egész jól ment. Holnap újabb kihívások lesznek a szűk pályán ("stadium sailing"). A neve ismerős lehet, de az Extreme 40-es osztályban szintén zöldfülű William Tiller, aki a GAC Pindar-t irányította, és a Team Korea is tojáshéjjal a fenekén érkezett, de a kormánynál ülő Peter Burling (és a vele csomagban kapott Blair Tuke) sem épp kezdő. Ideális körülmények között zajlott a hét futam, az utolsó kettőre 17 csomóig felkúszó szél, félig nyíltvízi ("open water") pálya hosszú hátszelekkel.

  

EXSS_2013_Act1_04.jpg      

 A második napra felszívták magukat a "kezdők" (Team Duqm Oman - ők egyébként meghívottak, Team Korea, GAC Pindar), határozottan a dobogós helykre törtek. Reggel 20 csomóval köszönt be a szél, de aztán ahogy melegedett az idő, gyengülni kezdett, a hatodik (egyben utolsó) futam már csak4 csomóban zajlott. Leigh McMillan (The Wave, Muscat): összeszokott csapat vagyunk, ha minden jól megy és az összhang is rendben, zsinórban több jó eredményt is tudunk csinálni. Peter Burling: tegnap gyengék voltunk, úgyhogy pláne jól jött, hogy nyertük az első futamot, önbizalmat adott a továbbiakra. Még csak próbálkozunk, hiszen mindössze négy napunk volt edzeni, de szerencsére a gyengébb szélben volt idő végiggondolni és átbeszélni a manővereket, mielőtt nekikezdtünk volna. Ha holnap megint friss szél fúj, jobbak leszünk, mint voltunk. Három futamot is nyert az Alinghi, az ötödikben azonban korai rajt miatt lényegesen hátrébb végeztek. Morgan Larson: muszáj "nyerni a rajtot", és kiugrottunk, így aztán utolsók lettünk, még ha nem is sokkal. Ernesto (Bertarelli - iSail) jól kapta el a raktokat, ahogy egyre agresszívabbá vált a helyezkedésnél, ez rengeteget számított, elégedettek vagyunk. Amikor jól mennek a dolgok, minden olyan egyszerűnek tűnik.

 Napi videó itt.

             

EXSS_2013_Act1_01.jpg  

Az állás ekkor:

1. Red Bull Sailing Team (AUT) Roman Hagara, Hans Peter Steinacher, Matthew Adams, Pierre Le Clainche, Graeme Spence 105 pont
2. The Wave, Muscat (OMA) Leigh McMillan, Ed Smyth, Pete Greenhalgh, Musab Al Hadi, Hashim Al Rashdi 105
3. Alinghi (SUI) Ernesto Bertarelli, Morgan Larson, Pierre Yves Jorand, Nils Frei, Yves Detrey 96
4. Team Duqm Oman (OMA) Robert Greenhalgh, Bleddyn Mon, Will Howden, Andrew Walsh, Nasser Al Mashari 79
5. Team Korea (KOR) Peter Burling, Blair Tuke, Mark Bulkeley, Sungwok Kim, Matt Cornwell 73
6. GAC Pindar (NZL) Will Tiller, Brad Farrand, Stewart Dodson, Harry Thurston, Shaun Mason 73
7. Realteam (SUI) Jerome Clerc, Bryan Mettraux, Arnaud Psarofaghis, Cédric Schmidt, Thierry Wasem 69
8. SAP Extreme Sailing Team (DEN) Jes Gram-Hansen, Rasmus Kostner, Pete Cumming, Mikkel Røssberg, Nicolai Sehested 66

 Csütörtökön, a harmadik versenynapon az "öregek" vitték a prímet, a kétszeres olimpiai bajnok Roman Hagara négy futamgyőzelemig meg sem állt a Red Bull Sailing Team-mel. Gyengeszeles specialistának ismeri mindenki, és nem is hazudtolta meg a hírnevét. Mindezt a fél világ szeme láttára, ugyanis a verseny közvetítette az Oman TV, a Hala FM rádió, sőt az extremesailingseries.com oldalon is meg lehetett nézni. Az Alinghi keserű szájízzel fejezte be a napot, az utolsó futamban bójaérintésért büntetést kaptak, második helyett hatodiknak futottak be, így lecsúsztak az összetett második helyről is. Szépen muzsikált a Robert Greenhalgh irányította Team Duqm Oman, negyedik helyen álltak, harminc ponttal lemaradva a harmadik mögött - és az ebben az osztályban nem számít behozhatatlan hátránynak. Huszonegy futam után az volt a nagy kérdés, vajon a tizenöt pont előny elegendő lesz-e Hagaráéknak, hogy végre nyerjenek egy fordulót.

 Az események mozgóképen.

    

EXSS_2013_Act1_03.jpg  

 Pénteken nyolc futam fért bele, és az éllovasok az utolsó pillanatig feszítették a húrt. Az Alinghi hozta addigi formáját, megtartotta a harmadik helyet, amivel nagyon elégedettek voltak. Ellentétben Roman Hagara-val, aki csak nem tudott élni a lehetőséggel. Az utolsó (dupla pontokért zajló) futam előtt két pont még maradt az előnyükből, csak tartani kellett a Wave-et, de ez nem jött össze: jól jöttünk el a rajtból, partiban voltunk velük, de a vége felé lassultunk, nem bírtuk fogni őekt. Ha meg már elmegy valaki, hát túl rövid a pálya ahhoz, hogy visszavágj. Remélem, Szingapúrban* jobban megy majd.

 Az élőkép felvételről.

           

EXSS_2013_Act1_02.jpg     

A végeredmény (28 futam alapján):

1. The Wave, Muscat (OMA) Leigh McMillan, Ed Smyth, Pete Greenhalgh, Musab Al Hadi, Hashim Al Rashdi 232
2. Red Bull Sailing Team (AUT) Roman Hagara, Hans Peter Steinacher, Matthew Adams, Pierre Le Clainche, Graeme Spence 226
3. Alinghi (SUI) Ernesto Bertarelli, Morgan Larson, Pierre Yves Jorand, Nils Frei, Yves Detrey 218
4. Team Duqm Oman (OMA) Robert Greenhalgh, Bleddyn Mon, Will Howden, Andrew Walsh, Nasser Al Mashari 185
5. Team Korea (KOR) Peter Burling, Blair Tuke, Mark Bulkeley, Sungwok Kim, Matt Cornwell 173
6. GAC Pindar (NZL) Will Tiller, Brad Farrand, Stewart Dodson, Harry Thurston, Shaun Mason 164
7. SAP Extreme Sailing Team (DEN) Jes Gram-Hansen, Rasmus Kostner, Pete Cumming, Mikkel Røssberg, Nicolai Sehested 153
8. Realteam (SUI) Jerome Clerc, Bryan Mettraux, Arnaud Psarofaghis, Cédric Schmidt, Thierry Wasem 147

 

EXSS_2013_Act1_05.jpg     

* következő állomás: április 11-14.

     

 (forrás: extremesailingseries.com)

   

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr845126532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása