Pedig nem indult jól számára a regatta, az első két nap végén konkrétan az utolsó helyen állt - távol attól, hogy egyáltalán a legjobb nyolc közé bejusson.

AWMRT_StMoritz_2012_010.jpg

 A pénteki hóesésben(!) Mathieu Richard (FRA) legyőzte többek között Peter Gilmour-t (AUS), Björn Hansen-t (SWE) és Phil Robertson-t (NZL), amivel sokat szépített: az első két meccsünkön kikaptunk, utána azonban fontos győzelmeket arattunk, pedig alapvetően nem változtattunk semmit. Kezdettől fogva jól éreztem magam a hajóban, mondtam a srácoknak, hogy a fordulékonysága előny számunkra, így bíztam a javulásban. Dolgozni kell azonban még a rajtjaimon. Idén nem sokat párosversenyeztem, kiestem a gyakorlatból. Ian Williams elleni vereségünknél konkrétan rémálom volt a rajt.

 Szintén szépített Keith Swinton (AUS), aki 1-4-es mutatóját 4-4-re javította. Laurie Jury (NZL) pedig ugyan megőrizte vezető pozícióját, de azért bukott három meccset is. Érdekes volt egyik győzelme, amikor ellenfelét Eric Monnin-t (SUI) fekete zászlóval büntették egy kiélezett szituációban, ami azonnal győzelmet eredményezett az új-zélandi számára. Monnin: egyszerre csak nehéz helyzetben találtuk magunkat. Szimpla balesetnek tűnt, de a bírók olyan durvának ítélték, hogy azonnal kizártak. Azért fájt különösen a döntés, mert elég nyílt volt a meccs, csakhogy túl nagy kockázatot vállaltunk. Rosszul ítéltük meg a helyzetet, és úgy fest, nekünk ezzel vége is a versenynek, mert nem biztos, hogy be tudjuk gyűjteni a kellő számú győzelmet.

 A selejtező harmadik köre után:

Laurie Jury (NZL) Kiwi Match 7 - 3
Johnie Berntsson (SWE) Berntsson Sailing Team 7 - 3
Mathieu Richard (FRA) Loire Atlantique Sailing Team 6.5* - 3 (0.5 pont levonás ütközésért)
Peter Gilmour (AUS) YANMAR Racing 4 - 4
Pierre-Antoine Morvan (FRA) Vannes Agglo Sailing Team 4 - 4
Keith Swinton (AUS) Black Swan Racing 4 - 4
Jerome Clerc (SUI) Team CER 4 - 6
Björn Hansen (SWE) Mekonomen Sailing Team 3.5* – 4 (0.5 pont levonás ütközésért)
Ian Williams (GBR) GAC Pindar 3.5* – 4 (0.5 pont levonás ütközésért)
Phil Robertson (NZ) WAKA Racing 3 - 5
Eric Monnin (SUI) Okalys Corum 3 - 7
Josh Junior (NZL) Wellington Spirit 3 - 7

 Szombaton lezárultak a selejtezők és a negyeddöntők is véget értek, így kiderült, ki a legjobb négy. Az egyik utolsó rangsoroló lényegesebbé vált, mint azt bárki gondolta volna: történt ugyanis, hogy Björn Hansen és Ian Williams (GBR) került szembe egymással. Ők álltak az összetett élén és a verseny előtt mindketten hangsúlyozták, hogy az itteni eredmény lényeges az egész éves pontgyűjtés felől nézve.

AWMRT_StMoritz_2012_011.jpg

 Ian Williams: az az utolsó futam fontos volt, mi azonban gyengének bizonyultunk. Végigszenvedtük az egész regattát, ugyanis nehezen igazodtunk ki az északi szél pöffjei között. Most először muzsikáltunk ilyen gyengén ezen a helyen, lesz mit kielemezni. Nagyon kell még legalább egy jó eredmény, mindegy, hogy az Franciaország vagy Bermuda, aztán meglátjuk, hogyan kell nekiállnunk a Monsoon Cup-nak. Most az a kulcskérdés, hogy Björn mire képes a továbbiakban. Ha továbbjut és nyer, nehéz dolgunk lesz. Ha azonban kikap a negyeddöntőben - amiben, érthető okokbók nagyon bízunk -, akkor van remény.

 Párharcukat Hansen nyerte, bejutva a legjobb nyolc közé - ahol aztán kikapott Mathieu Richard-tól, így nem távolodott el nagyon a brittől.

 A selejtezők vége:

Laurie Jury (NZL) Kiwimatch Sailing Team 8 - 3
Johnie Berntsson (SWE) Berntsson Sailing Team 7 - 4
Pierre-Antoine Morvan (FRA) Vannes Agglo Sailing Team 7 - 4
Peter Gilmour (AUS) YANMAR Racing 7 -4
Mathieu Richard (FRA) Loire Atlantique Sailing Team 6.5* - 3 (0.5 pont levonás ütközésért)
Keith Swinton (AUS) Black Swan Racing 6 - 5
Björn Hansen (SWE) Mekonomen Sailing Team 4.5* – 6 (0.5 pont levonás ütközésért)
Ian Williams (GBR) GAC Pindar 4.5* – 6 (0.5 pont levonás ütközésért)
Jerome Clerc (SUI) Team CER 4 - 7
Eric Monnin (SUI) Okalys Corum 4 - 7
Josh Junior (NZL) Wellington Spirit 3 - 8
Phil Robertson (NZ) WAKA Racing 3 - 8

 A negyeddöntőkben:

Johnie Berntsson (SWE) Berntsson Sailing Team / Keith Swinton (AUS) Black Swan Racing 0-2
Pierre-Antoine Morvan (FRA) Vannes Agglo Sailing Team / Peter Gilmour (AUS) YANMAR Racing 2-0
Mathieu Richard (FRA) Loire Atlantique Sailing Team / Björn Hansen (SWE) Mekonomen Sailing Team 2-0

 Az elődöntők párosítása:

Mathieu Richard (FRA) Loire Atlantique Sailing Team / Pierre-Antoine Morvan (FRA) Vannes Agglo Sailing Team
Keith Swinton (AUS) Black Swan Racing / Laurie Jury (NZL) Kiwimatch Sailing Team

 Richard: jó barátok vagyunk Pierre-Antoine-nal, a csapatok tagjai jól ismerik egymást, hiszen ugyanarról a vidékről származunk valamennyien és sokat edzünk együtt. Természetesen meg tudjuk nyerni ezt a regattát, de a legjobb négy között már minden egység így van ezzel. Elég megnézni, milyen komoly esélyeseket ejtettek ki.

 Morvan: győzni jöttünk. Tavaly másodikak lettünk, úgy, hogy a körülmények miatt nem vitorláztuk le a döntőt Torvar Mirsky ellenében. Érezzük ezt a hajót, jók az esélyeink. Mathieu kemény ellenfél, kár, hogy egymás ellen kell küzdenünk az elődöntőben, de tudtuk, hogy ez megtörténhet. Hansen és Williams kiesését követően előrébb léphetünk összetettben, majd meglátjuk, hogy Franciaországban* mit lehet kihozni ebből. De most erre a meccsre kell koncentrálnunk.

 Vasárnapra sem jutott több szél, mint amennyi korábban fújt, de legalább végig kitartott. A franciák küzdelmét Mathieu Richard nyerte meg 2:0-ra, Morvan érthetően csalódott volt, hogy a vágyott címet idén sem zsebelhette be: olyan jól vitorláztunk, ahogy csak tudunk, de Mathieu ellen ez ma nem volt elég. Összetettben némi előnyhöz jutunk amiatt, hogy nagy ellenfeleink nálunk korábban estek ki, de még jobb lett volna, ha megnyerjük a regattát. Nagy várakozásokkal tekintünk a Match Race France elé, hiszen jól ismerjük a hajókat és ha minden kedvezően alakul, a szezon legjobb eredményét érhetjük el.

 A másik ágon Keith Swinton 2:1-re győzte le az egyenes ágon bejutó (tehát a negyeddöntőket kihagyó) Laurie Jury-t. Kicsit előre szaladunk, amikor eláruljuk, hogy Jury aztán a kisdöntőben is kikapott (Morvan-tól): nem hiszem, hogy hátrányunkra vált az elődöntők kihagyása és ezáltal a kevesebb vízen töltött idő. Ahogy elnéztem a tegnapi küzdelmeket, a rulettre emlékeztettek, utólag is inkább ezt a megoldást választanám, hogy az elődöntőbe jussunk. Egyike vagyunk az új csapatoknak, még javában a tapasztalatgyűjtés időszakában.

 A döntőben az összes meccs levitorlázására szükség volt, hogy eldőljön az első hely sorsa. Az első futamban Richard az utolsó pillanatban a rahthajó felé nyomta ellenfelét, ütközés, büntetés. Swinton próbálta elkerülni, hogy a rajthajónak ütközzön, kifordult, korai rajt. Korrigált. Vagyis késve, büntetést cipelve eredt a francia után. Nem zavart sok vizet. A második rajtnál Swinton egy jobbcsapás-balcsapás szituáció után rakott terhet Richard vállára, aki mégis vezető pozícióban kezdte az utolsó hátszelet, ahol bevárta ellenfelét, hátha viszonozni tudja a kezdeti szívességet egy manővercsatában, de ez nem jött össze -1:1. A harmadik meccset Swinton simán nyerte, a negyedikben, amikor akár a végső győzelmet is behúzhatta volna, a rajt előtt egyik embere vízbe esett, így lényegében odaajándékozta a futamot Richard-nak. Az ötödik, mindent eldöntő küzdelemben fej-fej mellett haladt a két egység, de a második kreuzban Swinton a bal oldalon talált egy pöfföt, és szert tett két hajóhossznyi előnyre. Amit aztán meg is tartott - 3:2.

AWMRT_StMoritz_2012_012.jpg

 Mathieu Richard: nem tudom, a verseny előtt elfogadtuk volna-e ezt az eredményt, de ettől még ez jó eredmény. Volt sok jó pillanatunk, nehéz ellenfeleket győztünk le, és csak gratulálni tudok Keith-nek. Egyáltalán nem vagyok meglepve, hogy az újoncok legyőzik a nagymenőket.

 Keith Swinton: csodálatos érzés, nem találok szavakat. Amikor a negyedik futamban kikaptunk, azt hittem, nem lesz idő az ötödikre és ennyi volt. De aztán mégis összejött a dolog, és meg tudtuk mutatni, hogy tanultunk korábbi hibáinkból. Ez a győzelem különleges és izgalmas élmény számunkra. Hosszú, nehéz nap áll mögöttünk, viszont adhat egy erős löketet a szezon további részére. Így még inkáb várjuk Marseille-t.

 Elődöntő:

Mathieu Richard (FRA) Loire Atlantique Sailing Team / Pierre-Antoine Morvan (FRA) Vannes Agglo Sailing Team 2-0
Keith Swinton (AUS) Black Swan Racing / Laurie Jury (NZL) Kiwimatch Sailing Team 2-1

 Döntő:

Mathieu Richard (FRA) Loire Atlantique Sailing Team / Keith Swinton (AUS) Black Swan Racing 2-3

 

 St. Moritz Match Race végeredmény:

1.  Keith Swinton (AUS) Black Swan Racing

2.  Mathieu Richard (FRA) Loire Atlantique Sailing Team

3.  Pierre-Antoine Morvan (FRA) Vannes Agglo Sailing Team

4.  Laurie Jury (NZL) Kiwimatch Sailing Team

5.  Johnie Berntsson (SWE) Berntsson Sailing Team

6.  Peter Gilmour (AUS) YANMAR Racing

7.  Björn Hansen (SWE) Mekonomen Sailing Team

8.  Ian Williams (GBR) GAC Pindar

9.  Jerome Clerc (SUI) Team CER

10. Eric Monnin (SUI) Okalys Corum

11. Josh Junior (NZL) Wellington Spirit

12. Phil Robertson (NZ) WAKA Racing

 

 Az összetett állása öt forduló után:

1.   Björn Hansen (SWE) Mekonomen Sailing Team – 93 pont
2.   Ian Williams (GBR) GAC Pindar – 87
3.   Peter Gilmour (AUS) YANMAR Racing – 69
4.   Pierre-Antoine Morvan (FRA) Vannes Agglo Sailing Team – 69
5.   Keith Swinton (AUS) Black Swan Racing – 64
6.   Phil Robertson (NZ) WAKA Racing – 56
7.   Laurie Jury (NZ) Kiwi Match – 49
8.   Johnie Berntsson (SWE) Berntsson Sailing Team – 35
9.   Mathieu Richard (FRA) Loire Atlantique Sailing Team – 28
10. Jordan Reece (AUS) Estate Master Sailing Team  – 22

 

*Match Race France, Marseille, szeptember 24-29. Versenyző hajóosztály: J80.

(fotók: Andy Carter)

(forrás: wmrt.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr984748643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása