A párosverseny döntőjébe a két fekete csapat került, James Spithill vezette a mezőnyversenyt hat futam után. Nekik nagyon rosszul már nem sikerülhetett a hétvége. Vasárnap tehát háziverseny majd az utolsó futam.

ACWS_SF_racing_011.jpg

 Előbbiben Russell Coutts vett jobb rajtot a 15 csomó körüli szélben. Itt is félszeles rajt van, jobbcsapáson, alulról osontak a vonal felé az utolsó negyven másodpercben, de Spithill kicsit alatta volt a bójavonalnak, préselni volt kénytelen, tempóhátrányba került. A parttal majdnem párhuzamosan dudáló nyugatiban mindkét csapat a nézők felé húzott hátszélben, de egy pöff Spithill-nek kedvezett, aki Coutts-ot kiszorítva átvette a vezetést. Kreuzban aztán szétváltak útjaik, Coutts balra (partnak) ment, Spithill vízre. Az "öreg"-nek lett igaza, tizenöt másodperc előny. Hátszélben megint mindketten part, de ekkor már voltak igazítások, nem csak egy sima "V". És az előny tovább nőtt. Kreuzban ismét szét, de nem ismétlődött meg az előző, sőt ezúttal Coutts nem tudott vonalon felérni, igazítás, elfogyott az előny. Ezúttal hátszélben is külön utakon jártak, Spithill annyira a vizet húzta, hogy kicsúszott a pályából pár métert, büntetés. Az alsó bólyához majdnem egyszerre értek, Spithill a félszélben élesedés után megpróbált ellefele fölé kerülni, ami majdnem össze is jött, csakhogy még le is kellett fékeznie a büntetés miatt. A negyed órás pályán másfél hajóhosszal győzött az Oracle Team USA Coutts.

ACWS_SF_racing_008.jpg

 Csak rövid pihenő jutott nekik, mert fél óra múlva megkezdődött a mezőnyfutam rajteljárása. A kezdést mindkét Oracle hajó rosszul kapta el, az utolsó helyekről eredtek a többiek után, Coutts még büntetést is kapott.

ACWS_SF_racing_010.jpg

A felvezető félszél végén az Artemis White vezetett a Team Korea előtt. Hátszélben - 20 csomó feletti sebességek mellett - a Luna Rossa Piranha feljött a második helyre, Coutts pedig a negyedikre. Kreuzban sűrű helycserék, jól kapaszkodott a Team Energy (3.), élre állt a LRP, az ETNZ kezdett lemaradni az élbolytól - történetesen annyira, hogy utolsónak értek fel. Az újabb hátszelet hatodikként kezdő Spithill-nek össze kellett szednie magát, ha ki akart hozni valamit a hétvégéből, mert hiába az összetett beli vezető pozíció, az utolsó futam emelt pontjai miatt még a dobogóról is lecsúszik, ha ezen a helyen fut be. Lent a Luna Rossa Piranha továbbra is vezetett, mögötte 22 másodperccel ért le a Team Korea, Spithill már negyedik volt, az Artemis White visszaesett hetedikre. A hátraesés megzavarhatta őket, mert a kreuzban kimentek a pályáról. A LRP elkezdte kísérni a Team Korea-t, de sosem álltak az arcukba, nehogy nagyon lemaradjanak. Az olaszoknak ugyanis az kellett az abszolút győzelemhez, hogy egyrészt ők nyerjék a futamot, és Spithill legalább harmadik legyen. Vagyis az aktuális felállás jól jött nekik. Az izgalmak fokozása végett a Coutts hajóján vendégeskedő Michael Johnson egy fordulónál átmászás közben kilépett a hajóból, motoros szedte össze.

 Hátszélben a Luna Rossa és az Oracle Spithill a part felé tartott, a Korea a víz felé. És majdnem pórul is jártak a szakasz végén, mert túl korán jöttek visszafelé jobbcsapáson, még le kellett halzolniuk kettőt a bójához. A Piranha sima előnnyel vette az utolsó pályajelet, megkezdte a félszelet a cél felé, de jött a baj: a hajó kétszer is kitört luv-ba, ugyanis a fock valahogy behúzhatatlanná vált. Spithill genakkerrel esett be külső íven a Team Korea mellé, az élesedés után luvolni kezdtek, ezzel egy büntetést elérve ellenfelüknél, akit így fél hajóhosszal megvertek. Vagyis bejöttek másodiknak, ami azt jelentette, hogy egy ponttal megverték összetettben a Piranha csapatát. Akik azért a második helynek is örültek, a futam után, még a vízről azt nyilatkozták, hogy ilyen jó eredményben nem is reménykedtek.

ACWS_SF_racing_013.jpg

 

Összetett Csapat R 1 R 2 R 3 R 4 R 5 R 6 R 7 Pontszám
Helyezés Helyezés Helyezés Helyezés Helyezés Helyezés Helyezés
1 ORACLE TEAM USA - SPITHILL 2 1 7 1 2 1 2 86
2 Luna Rossa - Piranha 3 8 2 5 4 5 1 85
3 Team Korea 7 4 4 2 8 2 3 65
4 Energy Team 4 7 3 7 1 3 10 55
5 Luna Rossa - Swordfish 9 10 1 6 5 7 4 51
6 Artemis Racing White 5 3 6 9 6 4 8 48
7 Emirates Team New Zealand 8 9 5 3 3 9 9 43
8 ORACLE TEAM USA - COUTTS 1 6 DNF DNS 7 6 5 42
9 Artemis Racing Red 6 2 8 8 9 11 7 38
10 J.P. Morgan BAR 10 5 9 4 10 8 6 37
11 China Team 11 11 10 10 11 10 11 15

ACWS_SF_racing_012.jpg

 A pontozás kissé furcsának tűnhet, ugyanis nem legkevesebb, hanem legtöbb pontra hajtanak a csapatok. Az első 12, a második 10, a harmadik 9 pontot kap, majd így folytatdik a sor lefelé. Az utolsó futam emelt tétre megy, 40, 25, 20, 16, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6 pont jár az egyes helyzésekért.

 Folytatás október 2-7., ugyanitt.

(fotók: Gilles Martin-Raget)

(forrás: americascup.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr74734273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása