Az olimpiai hajóosztályoknak kiírt Világbajnokság első fele végetért: ma négy hajóosztály éremfutamai után kiderült, kik az új (régi?) világbajnokok Finnben, férfi 470-esben, női Laser Radialban és női RS:X-ben.

   

        

                       

 

Ne csigázzuk a kedélyeket! Finnben a tegnapi dráma után ma sem volt kevésbé izgalmas a meccs: a holland Postma és a brit Scott között alig volt különbség, és a szintén brit Wright sem volt nagyon lemaradva. Az előző napokban látottakhoz hasonlóan Pieter-Jan Postma jól kezdett, de Giles Scott sem járt sokkal hátrébb. Közöttük vitorlázott a dán Jonas Hoegh Christensen - ha ez marad, Postma a világbajnok. Az utolsó szakaszban azonban Scott megelőzte a dánt, másodiknak futott be, így a futamot megnyerő holland előtt az összetettben 1 ponttal ő nyerte a VB-t. A dobogó alsó fokát a brit Ed Wright szerezte meg a mai 5. helyével.

         

  

  

                  

A szörfös hölgyek RS:X mezőnyében ugyancsak nyitott volt a meccs: az első háromból bárki megnyerhette az összetettet. Az éremfutamot az izraeli Maayan Davidovich nyerte meg, második helyen az eddig az összetettben harmadik helyen áló lengyel Zofia Noceti-Klepacka futott be, harmadikként a kínai Yue Huang. A lengyel melletti további két nagy dobogós ellenfél közül az izraeli Lee Korzits az 5., a spanyol Marina Alabau a 9. helyen ért be. Ennek köszönhetően az izraeli Korzits 2 pont előnnyel megnyerte összetettben a VB-t, a második helyre feljött a lengyel Noceti-Klepacka, a spanyol Alabau a tegnapi második helyéről 12 pont hátránnyal a dobogó harmadik fokára esett vissza.

              

               

            

               

A Radialos hölgyeknél a 8-13 csomós szélben az éremfutam hőse a cseh Veronika Fenclova volt, aki a folyamatosan változó állás mellett hősiesen küzdött és megnyerte a mai futamot, - de így is lemaradt összetettben 1 ponttal a dobogóról. Másodiknak a finn Sari Multala jött be, akinek összetettben ez a 9. helyre volt elég, harmadiknak pedig a belga Evi van Acker, akinek - miután negyediknek ért be a világranglistát vezető holland Marit Bouwmeester - ez csak az ezüstöt jelentette: a holland lány élete első VB-címét zsebelte be. A bronzérem az amerikai Paige Railey-é lett.

            

            

           

 

               

A férfi 470-es mezőnyben a brit Patience-Bithell páros nyerte az éremfutamot, amivel maradtak másodikak összetettben. A világbajnokságot a mai futamon biztonságos vitorlázásra törekvő címvédő ausztrál Belcher-Page páros nyerte meg - abszolút megérdemelten, 12 pontos előnnyel. A bronzérmes a mai 8. helyével a horvát Fantela-Marenic egység lett.

A fenti éremfutamok mellett ma megkezdődött a verseny a Star hajóosztályban is. A várhatóan szoros versengést jól mutatja, hogy a két futam győztesei nincsenek az első tízben, komoly keresztbeverések voltak. Két futam után a brit Iain Percy - Andrew Simpson páros vezet, második a német Robert Stanjek - Frithjof Kleen duó, harmadik az ír Peter O’Leary - David Burrows egység. Az első futamot egyébként a lengyel Matuesz Kusznierewicz - Dominik Zycki páros nyerte, ők a második futamot nem fejezték be dupla büntetés miatt, így összetettben 20. helyen állnak. A második futamot a portugál Afonso Domingos - Frederico Melo egység nyerte ők összetettben 11.-ek. A magyar Martin Viktor - Bezeréti Miklós páros két 39. helyével a 41. helyen áll.

A női párosversenyzők is folytatták a versengést vasárnap, bár nem volt sok szelük, így csak 3 órányi halasztás után rajtolhattak el. A 62. futamban a két ausztrál hajó egymás ellen meccselt, amiből a fiatal Olivia Price egysége (AUS-2) jött ki győztesként. Ők egyébként 7 győzelemmel és 3 vereséggel vezetik a tabellát a brit Macgregor (6 győzelem, 1 vereség) és az egyes számú svéd, Kjellberg vezette hajó (6 győzelem, 3 vereség) előtt.

A nap során kiosztották a TAG Heuer Díjait is, amiket az első héten legjobban teljesítő női és férfi versenyző kapott meg: nevezetesen az ausztrál 470-es kormányos Mat Belcher és a holland Laser Radialos Marit Bouwmeester.

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr813456154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása