Alakul - AC34

2010.09.15. 12:03

Szeptember 13-án újabb információmorzsákat szerezhettünk a soron következő Kupáról. Russell Coutts a Védő és Vincenzo Onorato a Kihívók képviseletében tartott sajtótájékoztatót. Ahogy ígérték korábban, nyilvánosságra hozták a Protokollt és leleplezték az AC új hajótípusát is.

 

A Deed of Gift utáni legfontosabb dokumentum sokat változott, 56 oldal helyett most például csak 41. Alapvetése, hogy megpróbál egyfajta folytonosságot fenntartani az egymást követő Kupák között, így nem kell minden alkalommal a nulláról indulva kezdeni az egész cécót. Létrehozza az America's Cup Race Management intézményét, hogy független, professzionális és semleges kezekbe kerüljön az esemény irányítása. Ez az America's Cup Properties Inc. utódja, amely cég tulajdonjoga védőről védőre vándorolt, és csak a Kupa márkajelzéseit (szabadalmaztatott szimbólumok, logók és termékek) birtokolta. Az ACRM bevételeinek 5%-át például félreteszi a 35. Kupára.

Megalakult az America's Cup World Series is, melyet minden évben levitorláznak, és a Kupa Protokollja szabályozza. Ebből 2011-re három, 2012-re hét, 2013-ra, a Kupa évére ismét három verseny jut, az éves széria győztesét AC Világbajnoknak nevezik majd, de a Kannát, természetesen, nem kapja meg, az marad a végére. Minden alkalommal páros- és mezőnyversenyekre is sor kerül, akárcsak a 32. Kupára való felkészülésben az Act-ek során.

A nevezési díj marad, aki indulni szeretne, annak ki kell csengetnie 1 millió eurót, plusz a hajónkét 1,5 millió dolláros biztosítékot. A befizető ezzel kötelezettséget vállal, hogy minden egyes rendezvényen (World Series, válogatók, és persze maga a Kupa) elindul. Aztán, ha jól viselkedett, az összeg visszajár. Jelentkezési ablak: 2010. november 1. - 2011. március 31. A határidő lejárta után is lehet nevezni, de akkor kitesszük magunkat a Védő mérlegelési jogának, plusz késedelmi díjat kell fizetni.

És, ha már a hajókról esett szó: hosszas mérlegelés után a Golden Gate Yacht Club a többtestűek mellett tette le a voksát, így a Kupáért ez alkalommal 72 lábas szárnyvitorlás katamaránok fedélzetén küzdenek meg a csapatok. A legénység létszámát 17-ről 11-re csökkentették, egyrészt mert az is elég, másrészt egyes számítások szerint a korábbi költségvetések jelentős hányada a fizetésekre ment el. A 72 lábas drabálok mellett létrehozták az AC45-ös kistestvért is, utóbbival zajlanak a World Series eseményei 2012. március 30-ig. Egyúttal mindenki számára kötelező előírás, hogy a 72 lábas hajóból kettőt építsen, ám a másodikat nem teheti vízre 2012. november 1. előtt.

 

AC45AC72.jpg

 

Komoly változás még a Protokoll-ban, hogy az árbocot nem egyként, hanem szekciónként kezeli, és a versenyzők számára nyolcat engedélyez, melyek közül egyiknek a hossza sem változtatható 30%-nál nagyobb mértékben. Egyúttal előírja, hogy mindenkinek mindig legalább két szárnnyal kell rendelkeznie, hogy legyen tartalék.

A média és az érdeklődők szempontjából lehet érdekes, hogy az interneten egy központi weboldalt hoznak létre, és az egyes csapatoknak itt kell elhelyezniük a saját anyagaikat, így egy helyről elérhető minden információ, és nem kell egyenként böngészni utánuk.

Helyszínt továbbra sem hirdettek, sokan San Francisco-t tartják a majdnem biztos befutónak, de a meccs még messze nem lefutott.

 

Az első kommentár a TeamOrigin részéről érkezett, lelkesedésük visszafogott volt.

Grant Simmer, csapatmenedzser: az AC-közösség sokat várt arra, hogy végre konkrét információkat kapjon a 34. Kupáról, így a mai napot pozitívként értékeljük. A Protokoll és az egyéb bejelentések rengeteg fontos adattal gazdagítottak minket, ráadásul ezek jó részét ma hallottuk először. A Védő egyúttal jelezte, hogy a következő hónapokban további adathalmazok várhatóak. A következő Kupa időpontja 2013., ez már biztos. Rengeteg új elemmel gazdagodott a Kiírás, és a júniusi előzetes szöveghez képest sok a változás. Ilyen például, hogy egy tervező több csapattal is dolgozhat együtt. Most szépen nekiállunk, és átrágjuk magunkat a Protokoll-on, valamint a kapcsolódó anyagokon, hogy megfelel-e az elvárásainknak, azután várjuk a következő egyeztetéseket a Védő és a többi potenciális Kihívó között.

Sir Keith Mills, csapatfőnök: Larry Ellsion és Russell Coutts sok mindent ígért a Kihívóknak:

- egyenlő pályát egyenlő esélyekkel, sportszerű versenyeket,

- semleges vezetést az eseménynek, hogy biztosak lehessünk benne, nem egy csapat szája íze szerint zajlanak a dolgok,

- a költségek racionalizálását, hogy ne torkolljunk fegyverkezési versenybe.

Most nekiállunk áttanulmányozni a Protokoll-t, hogy tartják-e magukat az ígéreteikhez. A TeamOrigin csak akkor jelentkezik Kihívóként a 34. Kupára, ha azt valóban fair és semleges körülmények között szervezik.

 

(forrás: Sail-World)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr33439604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása