Vitorlázás napszéllel

2010.08.12. 10:02

A vitorlázást, azaz a szél megzabolázásának és hajtóerővé alakításának fogalmát és gyakorlatát már többezer éve ismeri az emberiség. De az, amivel japán tudósok foglalatoskodnak, nevezetesen a napszéllel történő űrvitorlázásra alkalmas eszköz fejlesztése, az tényleg a vitorlás tudattágítás kategóriájába esik...

Az IKAROS napvitorlás

 

 

Az IKAROS (és ez esetben Ikaros nem Daedalos sokra vágyó fiát jelenti, sőt, nem is buszozást, hanem az 'Interplanetary Kite-craft Accelerated by Radiation Of the Sun' elnevezésből alakított rövidítésként jelenik meg) pilot-projekt célja, hogy olyan napvitorlával hajtott űrjárművet hozzon létre, amelynek vitorlája a napenergiát egy hatalmas membránnal átalakítja elektromos energiává, továbbá a napsugárzás, azaz a fotonok áramlása által további meghajtást kap.  Ráadásul, ha a magas impulzusú ion-meghajtású motorokat ilyen napcellákkal üzemeltetik, olyan hibrid motor jön létre, ami a fotongyorsítással hatékony üzemanyag felhasználású és rugalmas, így komoly küldetések teljesítésére kész.

A Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA) most két küldetést is vizsgál a napvitorlás tesztelésére. Az első, az IKAROS járművét 2010. május 21-én bocsátották útjára.

A második, amelynél nagyobb, 50 m átmérőjű napvitorlát, valamint integrált ionmeghajtású motort terveznek használni, az év végére várható. Úticélja a Jupiter lesz.

Napvitorlás tervezésével egyébként az Egyesült Államokban és Európában is foglalkoznak. A verseny tehát egyelőre ennyi - a regatták maradnak vizen.

(Forrás: JAXA)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr593439587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása