Így is lehet vitorlázni

2010.03.24. 10:28

Valakinek még mond valamit az a név, hogy Thor Heyerdahl? Ő volt az a hajósember, aki valamikor épített (talán sásból?) egy olyan hajót, ami normál esetben a Titikaka tavon használatos, utána meg jól átszelte vele a Csendes-óceánt. És azt hiszem egy másik expedíción balsafából épült tutajjal is megtett egy ilyen utat... Ideje lenne megkeresnem a könyvet, amit nagyapám polcáról leszedve kisiskolás-kisvitorlás koromban rongyossá olvastam. És valakinek mond az a név valamit, hogy Rotschild - a Szent István körúti élelmiszerbolton túl? És hogy jön össze a kettő?

A Plastiki kihajózik San Fransiscoból

Úgy, hogy vasárnap kihajózott egy 12.500 darab használt PET-palackból szerkesztett totálisan zöld koncepciójú 60 lábas katamarán San Fransisco-ból, hogy Kalifornia, majd Mexikó partjai mellett délnek hajózva első etapban eljusson Sydney-be.

A projekt szülőatyja David de Rotschild, a híres bankárcsalád zöld aktivista leszármazottja.

A hajó, amit nem meglepő módon a műanyag (plastic) és a Kon-tiki szavak elegyítésével Plastiki névre kereszteltek, teljes egészében megújuló energiával hajtott kéttestű vitorlás, még a szükséges áramot is napelemek termelik számára.

Az út és a projekt célja, hogy felhívja a figyelmet az újrahasznosítás új lehetőségeire (a PET-szendvicsszerkezet bitang erős és könnyű lett), és olyan - a hajózásban minden bizonnyal - új megoldásokat mutasson be, mint a bioszférikus mikrofarm a fedélzeten, ami ugyancsak PET-ből készült hengerben került elhelyezésre, és ami az esővíz hasznosításával zöldségtermelést tesz lehetővé az óceánátkelés alatt.

Ami még külön érdekesség, hogy Thor Heyerdahl unokája, Olav Heyerdahl is részt vesz az úton.

Egy biztos, a Groupama Földkerülő rekordját ez a hajó nem veszélyezteti - de legalább annyi figyelmet fog kapni.

Követhetjük Twitteren, és az Adventure Ecology oldalán is.

(Forrás: Sail-World)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr593439521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

menhir64 2010.03.24. 15:22:34

Thor Heyerdahl első hajója a Kon-Tiki balsafából készült, amellyel Chile partjaitól polinéziáig vitorlázott. A Ra II. papirusz nádból készült és Marokkóból Barbadosig jutott el

Ismeretlen_121702 2010.03.25. 08:26:30

Köszönjük a pontosítást, és elnézést, hogy a Jereváni rádió mintájára dolgoztunk.
süti beállítások módosítása