Ellentétben a "Mennyi egy töketlen fecske repülési sebessége?" kérdéssel, erre a felvetésre most már meglehetősen egzakt választ lehet adni.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-okologiai-labnyom-11th-hour-racing-the-ocen-race-00.jpg

A 2022-23-as The Ocean Race-t megnyerő 11th Hour Racing Team a közelmúltban kiadott egy hatástanulmányt, amelyben részletesen bemutatja, miként integráltak fenntartható megoldásokat négyéves kampányukba, amit 2019-ben indítottak. A csapat célja kettős volt:

- megnyerni a világ egyik legkeményebb sportversenyét

- mindezt úgy, hogy a fenntarthatóság álljon minden művelet középpontjában, átlátható jelentéstételi módszerrel, amely a sportágon és tágabb értelemben a tengeri szektoron belüli pozitív változásokra ösztönöz mindenkit.

2023. június 29-én a csapat álma valósággá vált, az 11th Hour Racing Team első amerikai győztese lett az 50 éves Ocean Race-nek.

November 13-án aztán kiadtak egy 96 oldalas jelentést, amely részletesen bemutatja a konkrét módszereket és innovatív megoldásokat, levonja a legfontosabb tanulságokat, valamint felsorolja azokat a kudarcokat és kihívásokat, amelyekkel a csapat szembesült a fenntartható sportcsapattá válás felé vezető úton.

A 11th Hour Racing Team vezérigazgatója, Mark Towill elmondta: "A vitorlázók és mindenki, akik az óceánt szabadidős, sportolási vagy iparági célokra használják, szószólói az óceánok egészségének, és felelősségük, hogy a pozitív változások érdekében végzett munka élére álljanak. Az éghajlati válság itt van a nyakunkon, a sport nem alapvető fontosságú tevékenység, ám jelentős a karbonlábnyoma. Ugyanakkor képes milliókat megszólítani és befolyásolni. Ahhoz, hogy érdemi változást érjünk el, mindannyiunknak szembe kell néznünk a kihívással, és megmutatni a fenntarthatóbb jövő felé vezető utat. Az 11th Hour Racing Teamnél e kezdeményezések felgyorsításával másokat is arra akarunk ösztönözni, hogy megtegyék a szükséges lépéseket a sportunk és az óceánok egészségét szolgáló hosszú távú változás érdekében."

Todd McGuire, az 11th Hour Racing ügyvezető igazgatója: "Az 11th Hour Racing Team szponzorálásával az volt a célunk, hogy a vitorlássporton keresztül kézzelfogható hatást érjünk el a tengeri szektorban. Azonosítottuk a tengeri ágazaton és a profi sportcsapatok működésén belül a legfontosabb problémákat és hiányosságokat a tudás és az erőforrások terén. Nem féltünk megtenni nehéz lépéseket a fenntartható gyakorlatok további feltárása érdekében, és ma már abban a helyzetben vagyunk, hogy ezeket az eredményeket megoszthatjuk a közösség többi tagjával. A csapat minden téren felülmúlta az elvárásokat, kezdve a The Toolbox megalkotásától, a hajó tervezésének és építésének aprólékos dokumentálásán át egészen e hatástanulmány elkészítéséig, miközben megnyerte a vitorlázás vitathatatlanul legkeményebb versenyét, a The Ocean Race-t. Nagyon büszke vagyok arra, amit együtt elértünk."

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-okologiai-labnyom-11th-hour-racing-the-ocen-race-01.jpg

A terjedelmes tanulmány a csapat tevékenységi körének egészét lefedi: a teljes életciklus-értékeléstől kezdve, a beszállítók és partnerek bevonásán és egy belső fenntartható beszerzési folyamaton keresztül az osztályszabályok változásának támogatásáig - minden, ami egy modern sportcsapat működtetéséhez kapcsolódik egy globális esemény során.

A teljes hajózási ágazatnak sürgősen igazodnia kell a Párizsi Megállapodásban foglalt azon követelményhez, hogy 2030-ra 45%-kal csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását, 2050-re pedig el kell érni a nettó nullát. E hatástanulmány közzétételével az 11th Hour Racing Team szándéka, hogy innovációt és együttműködést provokáljon a tengeri ágazaton belül, rávilágítson az átláthatóság fontosságára a sportág jövője szempontjából.

A teljes jelentés az impact.11thhourracingteam.org oldalon érhető el, míg a jelentés PDF változata itt. A hatástanulmányt a Think Beyond (díjnyertes társadalmi hatás- és fenntarthatósági tanácsadó cég) tervezte és készítette, amely támogatja a szervezeteket abban, hogy nagyobb pozitív hatást gyakoroljanak a világra.

(innen)

fotók: 11thhourracingteam.org

MÁSHOL A VILÁGBAN

1.

November 15-én megjelent Boris Herrmann és Andreas Wolfers könyve, "A The Ocean Race kaland" címmel. A Malizia - Seaexplorer fedélzetén készült, lenyűgöző színes fotókkal illusztrált kiadvány nem csak a vízi eseményekre koncentrál, bemutatja a háttércsapat működését is. Itt tudod megrendelni.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-konyv-boris-herrmann-the-ocean-race-bertelsmann-01.jpg

2.

Jön a tél, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy el kell pakolni a hajó. Sőt! Néhány éves dokumentumfilm elvetemült versenyzőkről:

 

Érdekelnek további témák is, melyekből esetleg nem írunk cikket? Kövess bennünket Facebook-on, akadnak finomságok, amiket csak ott jelenítünk meg! 

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr7618271351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása