Grant Dalton Európába jön

2022.03.10. 15:44

Azt kérdezed, mi a nagy szám abban, hogy egy új-zélandi vitorlázó átruccan az öreg kontinensre? Nos, a lépésnek gyakorlati és szimbolikus jelentősége egyaránt van.

vitorlas-tudattagitas-grant-dalton-europaba-jon-americas-cup-00.jpg

 

Grant Dalton - azon túl, hogy sikeres vitorlázó karriert tudhat magáénak - az Emirates Team New Zealand, valamint az America's Cup Event Ltd. vezérigazgatója. És mint ilyen, azért utazik Európába, hogy saját szemével lássa azokat a helyszíneket, amelyek jelenleg még versenyben vannak a 37. America's Cup házigazdája címért.

Új-Zéland határait 2020. márciusában, a koronavírus-járvány terjedésére reagálva lezárták, csak úgy lehetett beutazni a szigetországba, ha az ember érkezés után 14 napra karanténba vonult. De nem akárhova, csak a hivatalosan kijelölt helyeken lehetett eltölteni a két hetet - viszont körülbelül tízszer annyi volt az utazó, mint a szálláshely, aki nem foglalt magának előre, hónapokra kivül rekedhetett. Nem volt egyszerű, és nem volt garancia semmire, így az ETNZ inkább megbízta a brit Origin Sports céget, hogy végezzen előszűrést azon a 35 helyszínen, amelyek 2020. novemberig bejelentkeztek az America's Cup-ra. A munka dandárját elvégezték, öt városra szűkítve a listát. Ezek közül kettő (Valencia és Barcelona) azóta kiesett, így maradt három komolyan vehető aspiráns: Dzsidda (Szaúd-Arábia), Cork (Írország) és Malaga (Spanyolország). Azért írtuk, hogy "komolyan vehető", mert az utolsó pillanatban még előkerült egy új-zélandi brigád, amely a Kiwi Home Defence névre hallgat. Ez a mozgalom azonban nem igazán érte el sem a csapat, sem az általuk képviselt klub (Royal New Zealand Yacht Squadron) ingerküszöbét, lévén az ajánlatuk összege nem éri el az ETNZ által elvártat. Érdekes még Malaga története, ahol a spanyol kormány visszavonta korábban megígért támogatását, ám a helyiek egy új befektetővel a hátuk mögött versenyben tudtak maradni: pályázatuk katari pénzből fejlesztendő kikötőre alapoz.

vitorlas-tudattagitas-grant-dalton-europaba-jon-americas-cup-01.jpg

Ami azonban bizarr a sztoriban - számunkra legalábbis biztosan -, hogy a három helyszín egyikén sincs kiépített AC-infrastruktúra, ellentétben a három legutóbbi helyszínnel, Aucklanddal, Bermudával és Valenciával.

Dalton látogatására többek között épp azért kerül sor, hogy felmérje, milyen fejlesztésekre van szükség az egyes városokban, illetve megvan-e ezekre a pénz. Valamint el lehet-e végezni a munkát záros határidőn belül, hiszen a csapatok szeptember 17-én megkezdhetik a vízi edzéseket, és legkésőbb 12 hónappal a Kupa várható időpontja (2024. június) előtt el akarják majd foglalni a bázisukat. Az európai kör során sor kerül személyes találkozókra is, méghozzá minden kihívó csapattal,  lehetséges további indulókkal, az esemény és az ETNZ szponzoraival, illetve médiatársaságokkal.

(innen)

MÁSHOL A VILÁGBAN

1.

Már harmincegy nevezés érkezett a 2022-es 6mR világbajnokságra, a "Classic" csoportban tizenöt, míg az "Open" kategóriában tizenhat csapat jelezte indulási szándékát.

Beharangozó film:

2.

MI FOLYIK GYÖNGYÖSÖN? Avagy aktuális hírek a The Ocean Race háza tájáról - második rész:

Az első részt itt éred el.

Érdekelnek további témák is, melyekből esetleg nem írunk cikket? Kövess bennünket Facebook-onakadnak finomságok, amiket csak ott jelenítünk meg!

fotók: repubblica.it, stuff.co.nz

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr7317777412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása