Főbb események az elmúlt egy hétből: Jérémie Beyou (Maitre Coq) szépen bekocogott harmadiknak, egy hajó maradt a Csendes-óceánon, óriási csata zajlott a negyedik-hatodik helyek elosztásában, még ketten átléptek az északi féltekére. Röviden: széthúzódott a mezőny. Nem kicsit. Nagyon.

vg2016-17_d82_00_costa.jpg

Péntek (január 20.): reggelre kelvén Alex Thomson (Hugo Boss) befutott a második helyen, ezzel megadta az alaphangot a napnak. Jérémie Beyou-ra ekkor még körülbelül 500 mérföld várt, ráadásul aktuális szelének gyengülését ígérték. Az Azori-szigetektől délnyugatra Jean-Pierre Dick (StMichel-Virbac) keletebbre húzott, mint Yann Eliés (Quéguiner - Leucémie Espoir) és Jean Le Cam (Finistère Mer Vent), de csak egy fokkal volt északabbra hozzájuk képest. A mezőny végén Sébastien Destremau (TechoFirst - faceOcean) a Point Nemo-hoz közelített (ez azon pontja a Földnek, ami minden szárazföldtől egyformán és baromi messze van). 20:43-kor Romain Attanasio (Famille Mary-Étamine du Lys) elérte a Horn-fokot, Didac Costa (One Planet One Ocean) hét órával korábban ment át a vonatkozó hosszúsági fokon, ezzel Destremau-n kívül már csak Pieter Heerema (No Way Back) tartózkodott a Csendes-óceánon. Louis Burton (Bureau Vallée) szenvedett a Doldrumsban.

vg2016-17_d82_01_destremau.jpg

Szombat (január 21.): Fabrice Amedeo (Newrest-Matmut), Arnaud Boissières (La Mie Câline), Alan Roura (La Fabrique) és Rich Wilson (Great American IV) Cape Frio körzetében vánszorgott észak felé, előbbi kettő nyolc, utóbbi kettő épp csak tíz csomóval. Conrad Colman (Foresight Natural Energy) és Eric Bellion (CommeUnSeulHomme) 430, illetve 230 mérfölddel előrébb jártak, de ők sem hasítottak. Amiképp a Salvador de Bahía szélességi körénél evickélő Fa Nándor (Spirit of Hungary) sem. Más volt a helyzet az Azori-szigeteknél, ahol JP Dick ki tudta használni, hogy keletről áthúzott nyugatra. Jérémie Beyou-nak 380 mérföld volt hátra, de azt működő szélműszerek és autopilot nélkül kellett megtennie. Pieter Heerema: hogy őszinte legyek, elegem van. Eddig is elég hosszan húzódott ez a verseny, és még hátra van egy hónap. Száz napnál is tovább fog tartani, addig pedig még túl sok minden fog történni velem: felhő, forróság, aztán az Atlanti-óceán északi része. Kaját 130 napra hoztam, azzal nincs baj, inkább mentálisan készültem el. Hiányzik a motiváció. Meglepett, mennyien követik az utamat. Hollandiában korábban, pár elvetemült vitorlázón kívül senki sem tudott a Vendée Globe-ról, most meg rengeteg üzenetet és "Like"-ot kapok. Ezek adnak még erőt. Louis Burton szenvedett a Doldrumsban (24 óra alatt 88 mérföld - nehéz másként jellemezni).

vg2016-17_d82_02_roura.jpg

Vasárnap (január 22.): Yann Eliés: fokozódik a nyomás. Egyre inkább átmegyünk Figaro-üzemmódba. Hajtom a hajót, amennyire csak lehet, mert jó eredményt akarok elérni. Jó lenne megcsípni az ötödik helyet. Igyekszem beosztani az erőmet, mert nem lehet négy napig teljes gőzzel nyomni. A Vizcayai-öbölig vár még ránk némi kellemetlenség, onnantól kreuz következik. Az útvonal-tervező szerint felmegyünk Belle-Ile és Groix vonaláig, ott váltunk csapást. Lényegében elvitorlázom a házunk előtt, és beintegetek, mielőtt a célra tartanék. Sébastien Destremau: kemény a menet. De hát ez a Vendée Globe! Fogalmam sincs, de igazából nem is érdekel, hogy a hetvenhetedik vagy a hetvennyolcadik napnál járunk, kel a Nap, 12 csomóval megyek, most úgy néz ki, normális időjárási körülmények között tudok elmenni a Horn-fokig. Eredetileg úgy terveztem, hogy február 14-én, 100 nap után futok be. Plusz egy hétre hoztam kaját, de az Atlantin lefelé spóroltam kettőt, úgyhogy most március 5-ig el vagyok látva. Most az mondom, február 26-án fogok célba érni, 13:02-kor - még mindig egy hétre való élelemmel! Louis Burton végre kiszabadult a Doldrumsból.

Hétfő (január 23.): a reggel nyolccal záruló 24 órában Beyou 96 mérföldet tett meg, amiben sok álldogálás is volt. JP Dick - miközben összekapcsolt egy nyílt sebet az állán - kicsit ellépett Eliés-től és Le Cam-tól.

vg2016-17_d82_03_dick.jpg

Bellion Brazília előtt szenvedett kreuz-ban, de még maradt 200 mérföld előnye Colman-hoz képest. Boissiéres megelőzte Amedeo-t, de még a Szent Heléna magas nyomású övezet fogjai voltak - amiképpen Wilson és Roura is. Alex Thomson: a feleségem intézte a nyaralásunkat. A Karib-tengerre megyünk, a hajón lesz franciaágy, öblítős WC, hűtőszekrény, fagyasztóláda, rengeteg sör és rum. Már nagyon várom! Legutóbb harmadik lettem, most második, nyilvánvaló, mit kell tennünk. Ehhez két dolog nagyon fontos: az anyagi bázis és a támogatás a családomtól, a csapatomtól, a csapatom tagjainak családjaitól. 19:40-kor, két kudarcba fulladt kísérlet (2008-09 és 2012-13) után Jérémie Beyou befejezte élete első Vendée Globe-ját! Ideje 78 nap, 6 óra, 38 perc és 40 másodperc. Ebbe a versenybe az embernek mindent bele kell adnia. Nekem harmadszorra sikerült megcsinálnom. De sosem csak annyi volt a célom, hogy körbe érjek, jó eredményt akartam elérni. Sajnálom, hogy Paul kiesett, de onnantól a saját tempómat diktálhattam, ami megkönnyítette a dolgomat. A hajó okozott nekem problémákat, de nem csoda, mert túl keményen hajtottam. Ő csak reagált - szerencsére jól. Együtt csináltuk meg.

vg2016-17_d82_04_liot.jpg

vg2016-17_d82_05_curutchet.jpg

Kedd (január 24.): Louis Burton-ra komoly feladat várt, mert nem elég, hogy meg kellett kerülnie az Azori magas nyomású övezetet, de azt a lehető leggyorsabban kellett tennie. Ennek oka egy Amerika partjainál formálódó alacsony nyomású rendszer volt, ami 50 csomós szelet ígért. Az előrejelzések szerint ennek végig előtte tud maradni, ha nem, akkor zajos befutója lesz. 160 mérföldre délre az Egyenlítőtől Fa Nándornak is rajta kellett tartania a szemét ezen a fronton, mert bár úgy festett, a legrosszabb rész bőven előtte vonul át, az ördög sosem alszik. Jérémie Beyou: öt évig dolgoztunk együtt a Maitre Coq céggel, kezdetben nem volt egyszerű. Júniusban csinálom meg az utolsó közös versenyünket, az idei La Solitaire du Figaro-t. Beszélgettünk a folytatásról, de amit én szeretnék a Következő VG-re, azt ők nem tudják teljesíteni. Úgyhogy még ambiciózusabb partner után kell néznem. Az eddig elvégzett munka sokat segít majd, kiváló csapatot raktunk össze, aminek egyben kellene maradnia. Az első három helyen foil-os hajó végzett, senkinek nem voltak velük komoly technikai gondjai, a rendszer működik, a hajó gyorsabb tőle. 17:27-kor Fa Nándor átlépte az Egyenlítőt, 20:37-kor pedig Heerema érte el a Horn-fokot. Destremau pedig arról értesítette a Rendezőséget, hogy 1000 mérföldre a Horn-foktól kivárásra játszik, hadd menjen át egy komoly front a Drake-átjáróban úgy, hogy ő nincs a közelében.

vg2016-17_d82_06_heerema.jpg

Szerda (január 25.): a trió (JP Dick, Eliés, Le Cam) 70 mérföldre járt a céltól, és még mindig ki-ki alapon zajlott a meccs, mert Brittany partjainál jött a következő gyengülés. Ne feledjük, Dick-et két olyan ürge üldözte, akik korábban háromszor nyertek Figaro-t! De ő keményen tartotta magát, és 13:47-kor negyedikként futott be a célba (80 nap, 1 óra, 45 perc, 45 másodperc).

vg2016-17_d82_07_curutchet.jpg

vg2016-17_d82_08_blanchet.jpg

Befutásakor Yann Eliés 12 mérfölddel jött mögötte, 15:13-kor ő lett az ötödik (80 nap, 3 óra, 11 perc, 9 másodperc), ami óriási fegyvertény annak fényében, honnan állt fel (2008-ban az Ausztrál Haditengerészet mentette ki a hajójából, mert eltört a lába. Akkor azt mondta, csak akkor indul újra, ha mind fizikálisan, mind mentálisan kész lesz rá.).

vg2016-17_d82_09_blanchet.jpg

vg2016-17_d82_10_blanchet.jpg

16:43-kor Jean Le Cam-on volt a sor, hogy 80 nap, 4 óra, 41 perc, 54 másodperccel a rajt után célba érjen a hatodik helyen (négy kísérletből harmadszor, utolsó pillanatban összerakott költségvetéssel). A rajt előtt azt mondta: papírforma szerint az első 10-12-ben a helyem. Szerintem öt hajó lesz előttem, vagyis hatodik lehetek. Na, legfeljebb hetedik.

vg2016-17_d82_11_blanchet.jpg

vg2016-17_d82_12_blanchet.jpg

Ezzel egyébként a VG történetének legszorosabb hármas befutóját produkálták. Ez nincs benne a protokollban? Hagyjálmár...


D81 : Daily highlights / Vendée Globe by VendeeGlobeTV

Csütörtök (január 26.): a háromkirályok befutásával egy tucat hajó maradt a versenyben, közülük Louis Burton járt legközelebb a célhoz (2200 mérföld), míg Sébastien Destremau a legtávolabb (8000 mérföld). Rio de la Plata előtt Romain Attanasio közelebb ért Didac Costához, Fa Nándor simán ment át a Doldrumson, tizenöt csomós passzátszélben haladt északnak. Eric Bellion: örülök a célba érők sikerének, kicsit irigykedem is, mekkorát buliznak most - bárcsak ott lehetnék! De rám még hosszú út vár, nem is akarom tudni, pontosan milyen hosszú. Következő célom az Egyenlítő, mindig az adott pillanatra akarok koncentrálni, nem a célvonalról álmodozni.

vg2016-17_d82_13_bellion.jpg

Conrad Colman: végre nem közelítenek hozzám a mögöttem jövők! Amit az elmúlt napokban sebességileg produkáltam, az nem fest valós képet sem rólam, sem a hajóról. De hát baromi nehéz úgy kreuzolni, hogy a teljes grósz fent, de elé csak a J3-at vagy a staysail-t tudom felhúzni (merthogy elszakadt a J2-je - iSail). Most bőszélben megyek, remélem, túl vagyok a nehezén.

vg2016-17_d82_14_colman.jpg

Péntek (január 27.): Louis Burton éjszaka halzolt kettőt, majd felült a vonatra (20-30 csomós délnyugati szél) és irányba állt. Pieter Heerema már a Falkland-szigeteknél járt, északnyugati szélben húzott keletnek. Két páros alakult, Costa és Attanasio, illetve Amedeo és Boissiéres, 30 mérföld körüli különbségekkel, utóbbiaknak ráadásul Roura és Wilson is a nyomában loholt. Eric Bellion, Recife magasságában gyenge szélben tört az Egyenlítő felé, és valószínű volt, hogy nem nyit keletre, merthogy a Doldrums fokozott aktivitást mutatott. Fa Nándor stabil passzátszélben gyorsult tovább az Azori magas nyomású övezetet kerülvén.


J82 : Beautiful sunset for Didac Costa / Vendée... by VendeeGlobeTV

Ha semmi nem jön közbe, Louis Burton lesz a következő befutó, a jelenlegi előrejelzés alapján január 31-e körül.

 

Kövessetek bennünket Facebook-on, akadnak finomságok, amiket csak ott jelenítünk meg! És van még Twitter-oldalunk is…

 

fotók: Didac Costa; Sébastien Destremau; Alan Roura; Jean-Pierre Dick; Jean-Marie Liot; Vincent Curutchet (6,8); Pieter Heerema; Olivier Blanchet (9-13); Eric Bellion; Conrad Colman / Vendée Globe

forrás: vendeeglobe.org

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr2512158623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jakab.gipsz 2017.01.28. 16:37:25

Elsősorban kösz a tájékoztatót. Megjegyzem, Fa Nándorról meglehetősen szűkszavú voltál, ami talán nem is olyan nagy baj, de a cél még messze van.
süti beállítások módosítása