Kezdődött vala szokás szerint pénteken a Pro-Am Race-szel, ahol 130-nál is több vendég tapasztalhatta meg első kézből, milyen egy VOR70-essel vitorlázni. Sőt, versenyezni! A magunk részéről ölni tudnánk egy ilyen lehetőségért, ők a kevésbé törvénysértő utat választották: valamelyik szponzort képviselték.

 

VOR_Sanya_preleg4_001.jpg

 

 Pontazonossággal végzett az élen a CAMPER és a Puma, de a szabályok előbbinek kedveztek, így őket hirdették ki győztesnek - még ha ez nem is számít bele az összetettbe, de a vendégeknek nyilván jólesik. Ken Read-éknek továbbra sem akar szerencséjük lenni, de erre még visszatérünk. 20 csomós szélben, lényegében sima vízen rohangáltak három futamot a hajók, kivéve a Telefónica csapatát, ők kihagyták a nap versenyzés részét, lévén csütörtökön a szerelőbrigád elég sokat dolgozott az árboccal, és nem voltak még kész a finomhangolással. Így aztán "csak" egy örömvitorlázásra futotta. Ahogy Iker Martinez szkipper elmondta: vendégeink különösen fontosak a számunkra, és tudjuk, mennyire várták ezt a mai napot, de nem siethetünk el semmit. A teljes folyamatot végig kell csinálnunk, ráadásul a megfelelő alapossággal. Kimegyünk velük a vízre, és első kézből szerezhetnek tapasztalatokat arról, hogyan is megy az árbocállítás. Reméljük, ez is érdekes lesz nekik.

 Az Abu Dhabi Ocean Racing is majdnem a parton maradt, mert a tőkesúlyon komoly karcolásokat fedeztek fel. A három méter hosszú, két centiméter széles marások okaként csak egy fenékérintést tudtak feltételezni, ami valószínűleg a csütörtöki edzésen esett meg. Szerencséjükre a hajót végül nem kellett kidaruzni, egy kitartó víz alatti polírozás sokat segített a dolgon.

 Jött a szombati kikötői futam, ahol a Telefónica diadalmaskodott (másodszorra a négyből), éppen csak megelőzve a Puma csapatát. Állításuk szerint sokat számított, hogy mindig jókor voltak jó helyen, és ezzel a manővereik döcögősségét kompenzálni tudták. Ken Read is elégedetten nyilatkozott: szerintem jó munkát végeztünk. Meg hát egy ilyen mezőnyben én bármikor előre aláírnék egy második helyet.

             

VOR_Sanya_preleg4_002.jpg

   

 A hazai vizeken küzdő Team Sanya mellé a Groupama-t sodorta a szél ellenfélnek, de végül, ha csak kicsivel is, a franciák értek előbb célba. A mezőny közepén pedig harmadiknak futott be az ADOR, negyedik lett a CAMPER, akik nem nagyon kapták el a fonalat aznap.

 Az összett állás így most: Telefónica 101 pont, CAMPER with Emirates Team New Zealand 83, Groupama sailing team 73, PUMA Ocean Racing powered by BERG 53, Abu Dhabi 43 és Team Sanya 17.

     

VOR_Sanya_preleg4_003.jpg

   

 És akkor a tetőpont, a negyedik óceáni szakasz rajtja, vasárnap kora délután (magyar idő szerint reggel). Ennek azért van egy kis előtörténete, ugyanis, bár előzetesen nem volt tervbe véve, ezt az etapot is ketté bontották a szervezők. Igaz, nem jószántukból. A Dél-kínai-tengeren olyan időjárási helyzet alakult ki (erős szembeszél, nyolc méteres hullámok), ami veszélyeztette volna mind a hajókat, mind a legénységeket. Így aztán egy 43,2 mérföldes túrát követően befuttatták a mezőnyt, jelenleg a kikötőben várakoztatják őket, a vihar csendesedéséig. És itt térünk vissza a Puma balszerencséjéhez: egy mérfölddel haladtak a második helyen vitorlázó Telefónica előtt, amikor a befutó szakaszt megkezdték. Ekkor azonban beleszaladtak egy szélcsendes lyukba, és valószínűleg sűrű káromkodások közepette nézték végig, ahogy az egész mezőny kikerüli őket. De lehet, hogy csak a tenyerükbe temették az arcukat, és csendben sírtak... Az ismét győztes kormányos együttérzéssel a hangjában kommentálta az eseményeket: láttuk, ahogy a Puma beragad, próbáltuk kikerülni a gyenge szeles zónát, ami szerencsére sikerült. Sajnálom a srácokat, mert igazán jól vitorláztak, csak közbeszólt a sors.

 A helyezésekért itt nem járt pont, viszont rögzítették a befutási sorrenden kívül az időkülönbségeket is, és ennek figyelembe vételével fognak majd nekivágni helyi idő szerint vasárnap este az Auckland-ig tartó 5220 tengeri mérföldnek. Ezek szerint a kilövések így követik majd egymást:

Team Telefónica: 2300 UTC

Groupama sailing team: 23:02:34

Abu Dhabi Ocean Racing: 23:03:36

Team Sanya: 23:07:32

CAMPER with Emirates Team New Zealand: 23:09:13

PUMA Ocean Racing powered by BERG: 23:39:17

 A legemlékezetesebb rajtot egyébként a CAMPER vette, a szakasz kezdeténél Yang Wei (CHN), Peking háromszoros olimpiai bajnok tornásza volt a vendégük. És hát hogyan is távozhatott volna másképp, mint így:

  

VOR_Sanya_preleg4_004.jpg

  

 Ugyanez mozgóképen így fest.

 Kevésbé látványosan távozott a Team Sanya utasa, Lou Xue Juan, ő viszont a csobbanás után érezte elemében magát, mégiscsak 100 méteres mellúszásban sikerült 2004-ben Athénban a dobogó legfelső fokára állnia.

  

 (fotók: 1,2 Paul Todd, 3, 4: Ian Roman)

 (forrás: volvooceanrace.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr724134986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása