A mai nap nemcsak a balatoni napsütés és december közepét meghazudtolóan 6 fokos levegő miatt marad emlékezetes, hanem azért is, mert eldőlt a VB még nyitott 4 hajóosztályának a bajnoki címe is az éremfutamokban.

 

 

Tizenhatodik napja követjük figyelemmel a 10 olimpiai hajóosztály, 79 ország 1100 sportolójának Világbajnokságát napi összefoglalóval, képekkel, eredményekkel, a magyar vitorlázók remek eredményei mellett nem feledkezve meg az élmezőnyben hajózókról sem. Az utolsó napra a női 470-es mellett a férfi RS:X, a 49er és a Laser osztályok éremfutamai maradtak, meg persze rengeteg nyitott kérdés. Lássuk a válaszokat!

A 470-es hölgyeknél tegnap azt írtuk, hogy papíron még az izraeliek megfoghatják a vezető spanyolokat, de a második és a hatodik helyezett között mindösszesen 10 pont a differencia, így kiélezett verseny várható. Így is lett. A spanyol Tara Pacheco és mancsaftja Berta Betanzos pozícióját csak az izraeli Gil Cohen - Vered Buskila páros veszélyeztethette, így őket fogták, és megnyerték a VB-t a mai futamgyőztes brit Hannah Mills - Saskia Clark kettős előtt. A mai futamon másodiknak a hazai Rechichi-Stowell duó futott be, de éremesély nélkül. A ma harmadik helyen végzett új-zélandi Jo Aleh és Olivia Powrie azonban meglepetésre kiütötték az izraelieket a dobogóról, így Cohenék 3 ponttal lemaradva csak negyedikek lettek.

 

 

 

 

 A 49er mezőnyben azt írtuk, az ausztráloknak az érem biztosnak látszik, de az aranyért meg kell verniük a dánokat, ráadásul a brit és az új-zélandi egységről sem lehet megfeledkezni. Az éremfutamot dán egység nyerte, de nem a győzelemre esélyes Toft Nielsen fivérek, hanem a Noerregaard-Land páros, akik ezzel ötödikek lettek összetettben. Toft Nielsenék ötödiknek jöttek be, ami nemcsak az aranyukba, de az ezüstjükbe is került, hiszen az ausztrál Nathan Outerridge - Iain Jensen páros mai harmadikjával megnyerte a VB-t, a második pedig a ma másodiknak befutott új-zélandi Peter Bruling - Blair Tuke duó lett. A dán Toft Nielsen fivérek pechjükre pontazonosan de romló eredménnyel lettek harmadikak a kiwik mögött. A versenyt sokáig vezető brit Pink-Peacock páros gyenge finisével ezúttal lemaradt a dobogóról.

 

 

 

 

 A férfi szörfösöknél tegnap az aranyért és a bronzért is nagy csatát jósoltunk, ami be is jött - mindkét esetben a lengyel versenyzők kárára. A futamot a görög Byron Kokkalanis nyerte meg a francia Julien Bontemps és a spanyol Ivan Pastor előtt. A férfi RS:X aranyáért folyó küzdelemben a holland Dorian van Rijsselberghe maradt felül, hiszen ő ma negyedikként futott be, így 7 ponttal legyőzte a ma nyolcadikként befutó lengyel ex-világbajnok Piotr Myszkát. A bronzért zajlott csatában pedig az izraeli Nimrod Mashich pontazonosan, javuló eredménnyel előzte meg a ma mögötte egyetlen hellyel befutó Przemyslaw Miarczynskit.

 

 

 

 

 

 A legpopulárisabb, éppen ezért talán legmacerásabb hajóosztályban, a Laserben az ausztrál Slingsby aranya szinte biztosnak látszott tegnap, azonban az ezüstért és a bronzért komoly csatát vártunk - ami ugyancsak bejött. Tom Slingsby lazán megnyerte az éremfutamot is, így 19 pont előnnyel lett világbajnok - Laserben negyedjére! Ráadásul ugrott egy szaltót is a hajójából a rajongók szórakoztatására. Az ezüstért a ma másodikként befutó brit Nick Thompson, a bronzért a ma harmadikkén beérkező új-zélandi Andrew Murdoch ütötték ki a dobogóról a tegnap még második, ma hetedik helyével csupán csak negyedik helyen végzett német Simon Groteluschent, aki mai eredményéért az osztrák Andreas Geritzerrel történt ütközését okolta. Geritzer egyébként hatodik lett összetettben a brit Paul Goodison mögött.

 

 

 Az ausztrálok megnyerték a nemzetek tabelláját, 10 hajóosztályból 3 VB-címmel - így övék lett a Nemzetközi Olimpiai Szövetség elnökének díja. A hét legjobb női versenyzőjének az amerikai párosverseny bajnokát, Anna Tunnicliffe-et választották, a legjobb férfinak az ausztrál Laseres Tom Slingsbyt, a fejlődő nemzetek programjában pedig a moldáv Alex Denisuic lett a kiválasztott a TAG Heuer díjra.

A mi díjunk pedig, hogy követték beszámóinkat - olvassák tovább tudattágító vitorlás versenyhíreinket más hajóosztályok, más versenyek kapcsán is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr23474406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása