A VB utolsóelőtti napján az éremfutammal végetért a Star hajóosztály versenye, valamint kiderült, hogy kik vívják a holnapi éremfutamokat a 470-es hölgyek, a férfi RS:X, 49er és Laser osztályokban.

A brazil Robert Scheidt és Bruno Prada folytatta idei diadalmenetét, mai stabil, kockázatmentes vitorlázásukkal ötödikként beérve megőrizték összetettben a vezető helyüket, így joggal locsolhatták pezsgővel a körülöttük állókat - és büszkén viselhetik mától egy évig (csakúgy mint tették már 2007-ben) a hajóosztály világbajnoki címét. Ráadásul ők kapták meg a 100 éves Nemzetközi Star Bajnoki Trófeát és a legjobb Star mancsaftnak járó Mary Etchell Serleget. Scheidt, aki korábban menő Laseres volt, 2008-ban Pekingben már ezüstöt szerzett Starban Prada-val, így jövőre komoly esélyesként vághatnak neki Londonnak. Az ezüstéremet a német Robert Stanjek - Frithjof Kleen páros nyerte meg, ők ma harmadikként szelték át a célvonalat. A bronz az amerikai Mark Mendelblatt - Brian Fatih egységé lett, akik a végére elfáradtak, de a VB-n szépen egyenletesen remekül versenyeztek. Az éremfutamban az első egyébként a lengyel Kusznierewicz-Zyczki páros lett, másodikként a norvég Melleby - Morland Pedersen duó futott be.

Laserben a szél ma meg-megviccelte az aranycsoportot, így a reggeli futamot az összetett 14. helyre felrohanó amerikai Robert Crane, míg a mai másodikat a 19. helyre feljött horvát Milan Vujasinovics nyerte meg. Crane-nek egyébként annyira ment ma a hajó, hogy a második futamban második lett - de ez a késői hajrá sem segíti be az éremfutamba. Az összetettben vezetők mindannyian vitorláztak ma egy-egy ejtőt is, míg a veterán osztrák Andreas Geritzer és az új-zélandi Murdoch kiegyensúlyozott vitorlázásukkal 4. és 5. helyen jutnak be az éremfutamba. Holnap Slingsbynek már egy hetedik hely elég a harmadik VB-címéhez és a londoni repülőjegyhez - az ezüstért és a bronzért azonban komoly kakaskodás várható, hiszen matematikailag négyen is kényelmesen odaérhetnek. A top tízből kimarad az EB-győztes horvát Tonci Stipanovic, ő jövőre Londonban bizonyíthat majd. Holnap a következőkkel találkozhatunk az éremfutamban: 1. Tom Slingsby (AUS), 2. Simon Groteluschen (GER), 3. Nick Thompson (GBR), 4. Andreas Geritzer (AUT), 5. Andrew Murdoch (NZL), 6. Paul Goodison (GBR), 7. Ashley Brunning (AUS), 8. Johan Wigforss (SWE), 9. Tom Burton (AUS), 10. Pavlos Kontides (CYP). Berecz Zsombi a 39., Bakóczy Robi a 123. helyen végzett.

A 49er mezőnyben újabb 3 futam után a világranglistát vezető ausztrál Nathan Outteridge és Iain Jensen (AUS) egy lépéssel közelebb áll az aranyhoz, hiszen az eddig vezető brit Pink-Peacock duó ment ma 22. és 23. helyet is, ebből csak egyet ejthetnek, így lecsúsztak a 3. helyre. Közöttük Outerridge-éktől 17 ponttal lemaradva állnak a dán Toft Nielsen fivérek. A véghajrá nyertese a világranglistán második osztrák Nico Delle Karth és Nikolaus Resch: ők az utolsó két napon 3 futamot is megnyertek, így 22. helyről feljöttek hatodikra, és bebiztosították helyüket a holnapi éremfutamban. Hasonlóan jól ment a vitorlázás ma a francia Rocherieux-Frei egységnek, de nekik a mai 2. és 1. helyek is csak az összetett 15-re voltak elegendők. Holnap az ausztráloknak az érem biztosnak látszik, de az aranyért meg kell verniük a dánokat, ráadásul a brit és az új-zélandi egységről sem lehet megfeledkezni. A holnapi éremfutamban indulók: 1. Outteridge-Jensen (AUS); 2. Toft Nielsen - Toft Nielsen (DEN); 3. Pink-Peacock (GBR); 4. Burling-Tuke (NZL); 5. Warrer-Hansen (DEN); 6. Storck-Moore (USA); 7. Delle Karth - Resch (AUT); 8. Seaton-McGovern (IRL); 9. Evans-Powys (GBR); 10. Noerregaard-Lang (DEN).

A férfi szörfösöknél ma ment a pörgés a friss szélben, ami meg is kavarta az első tizet. Az első háromban a két lengyel Myszka és Miarczynksi szendvicsében a holland van Rijsselberghe áll a második helyen, ráadásul csak egyetlen ponttal a lengyel éllovas mögött, az izraeli Mashich lecsúszott a negyedikre. A mai első futamot az új-zélandi Ashley vezette és nyerte meg Myszkával a nyakában, a másodikban a két lengyel húzott el a mezőnytől. A holland mindkét futamban rosszul kezdett, de csak az elsőben tudta felhozni magát, és az izraeli sem tudott olyan jót versenyezini, mint a hét korábbi részében tette. Ettől függetlenül holnap az éremfutamban bizonyíthatnak: az aranyért és a bronzért is nagy csata várható. Az éremfutam indulói: 1. Piotr Myszka (POL); 2. Dorian van Rijsselberghe (NED); 3. Przemyslaw Miarczynski (POL); 4. Nimrod Mashich (ISR); 5. Tom Ashley (NZL); 6. Jon Paul Tobin (NZL); 7. Byron Kokkalanis (GRE); 8. Joao Rodrigues  (POR); 9. Ivan Pastor (ESP); 10. Julien Bontemps (FRA). Gádorfalvi Áron a 28. helyen végzett, így neki is biztosan megvan az az 5. (!) olimpiai részvétele - gratulálunk!

A 470-es hölgyeknél a spanyolok a mai nap után is vezetik az összetettet: Pacheco és Betanzos 11 ponttal állnak az izraeli Cohen-Buskila páros előtt, hamradik a ma a második futamot is megnyert brit Mills-Clark kettős. A mai elsőt az új-zélandi Jo Aleh és Olivia Powrie nyerték meg a spanyolok előtt, ők összettben negyedikek a japán Kondo-Tabata duó előtt. A holnapi éremfutam keménynek látszik: papíron még az izraeliek megfoghatják a spanyolokat, de a második és a hatodik helyezett között mindösszesen 10 pont a differencia, így forrani fog a víz a lányok körül. Lássuk, kiket figyelhetünk: 1. Pacheco-Betanzos (ESP); 2. Cohen-Buskila (ISR); 3. Mills-Clark (GBR); 4. Aleh-Powrie (NZL); 5. Kondo-Tabata (JPN); 6. Conti-Micol (ITA); 7. Clark-Hughes (GBR); 8. Soffiati Grael - Marques Swan (BRA); 9. Rechichi-Stowell (AUS); 10. Westerhof-Berkhout (NED).

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr343471016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása