A 18 lábas szkiffekről már az 1930-as évek végén készült felvétel, kezdetben nyilván ritkábban született új anyag, de az idő előre haladtával egyre gyarapodott a rendelkezésre álló mozgókép mennyisége és hossza. Ezek közül szemezgettünk.

vitorlas-tudattagitas-regi-idok-vitorlazasa-18-labas-szkiffek-00.jpg

1939

Itt a szkiffek tőkesúlyos hajók társaságában láthatók, a kisfilm az akkor 103. születésnapját ünneplő Sydney Regattán készült.

1960

Az időbeli ugrás nem kicsi, a témaválasztás pedig izgalmas: világbajnokság a Waitemata-öbölben:

1967

Commonwealth Film Unit Cannes-ban díjat is nyert az alábbi munkájával: 18 lábas szkiffek Sydney-ben.

1983

Arcok a mezőnyből, avagy milyen figurák is ezek a szkiffes srácok. Ekkor Iain Murray még "csak" ötszörös világbajnok volt, és ekkor kezdtek karbonból hajót építeni.

1987

Swan River Grand Prix, a cím szerint a vitorlázás történetének legjobb versenye.

 

Ma már persze ott tartunk, hogy keresni sem kell az ilyeneket, az 18 FOOTERS TV YoutTube-csatornán élőben közvetítik a "Down Under" rendezett versenyek futamait, így elég komoly dokumentáció áll a rajongók és érdeklődők rendelkezésére.

Aktuálisan az idei Queen of the Harbour Regatta a legfrissebb anyag:

  

Külön öröm, hogy a "régi idők hajói" nem tűntek el, Sydney Flying Squadron név alatt élnek tovább, lelkes híveiknek köszönhetően saját versenysorozatuk van ma is. Ez például a 2020-as ausztrál bajnokságuk (és rögtön a videó elején, 1:25-nél kialakul némi helyzet):

  

Érdekelnek további témák is, melyekből esetleg nem írunk cikket? Kövess bennünket Facebook-on, akadnak finomságok, amiket csak ott jelenítünk meg!

  

fotók: mysailing.com.au, sailcraftblog.wordpress.com, yachtsandyachting.com, southernwoodenboatsailing.com

(innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr7418361577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása