Azt mindig is lehetett sejteni, hogy az óceáni szólóvitorlázók meglehetősen céltudatos, kemény és kitartó hölgyek/urak, de amit Tanguy Le Turquais lenyomott az elmúlt másfél hónapban, az még ebben a körben is egészen rendkívüli.

vitorlas-tudattagitas-retour-a-la-base-2023-tanguy-le-turquais.jpg

A "Nyergelj, fordulj!" legendás, mára szállóigévé vált mondat A kőszívű ember fiai című magyar kultuszfilmben hangzik el (és van történeti alapja), amikor Baradlay Richárd kapitány kiadja a jelszót Bécsben állomásozó katonáinak, hogy térjenek haza. Komoly esély van rá, hogy a francia szólóvitorlázó soha életében nem hallotta, ám mégis a kiadott utasítás szellemében járt el.

A Transat Jacques Vabre 2023 hivatalosan október 29-én, vasárnap rajtolt (volna), de a november 1-je szerdára előrejelzett front miatt a rendezőség úgy döntott, hogy csak az Ultim osztály hajóit engedi el Le Havre-ból Martinique felé, a Class 40 és Ocean 50 számára pályát módosít, megállót ír elő számukra Lorient kikötőjében (ezzel két szakaszra bontva az átkelést). Az IMOCA 60 flottát pedig Le Havre-ban tartották, mivel nem akadt olyan kikötő, ahol a 40 (részben a hajók szélességét megnövelő emelősvertekkel épített) versenygép biztonságban elfért volna. Ennek eredményeként az IMOCA párosok bő egy héttel a tervezett rajtidőpont után vágtak neki a távnak, és bár útvonalukat rövidebbre vették, a tervezett menetrend így is felborult. Merthogy a kétszemélyes atlanti átkelést egyszemélyes követte, a Retour á la Base regattának köszönhetően  a hajók "visszahozása" közben lett izgalom, tesztelési lehetőség és mérföldgyűjtés (amely a 2024-es Vendée Globe szempontjából fontos).

A TJV rajtja elment simán, de a front maradéka több hajóban is kárt okozott - kinél javíthatót, kinél végezeteset (utóbbiaknak fel kellett adniuk a verseny). Tanguy Le Turquais és Félix De Navacelle (Lazare) víz alatti tárggyal ütköztek, vízbetörést észleltek, amit nem tudtak menet közben elállítani, illetve kijavítani a sérülést, így Lorient felé vették az irányt: „Számunkra a verseny véget ért, de a kihívás még él. Befoltozzuk a hajót, folytatjuk az utat, és áthaladunk a célvonalon annak december 1-jei zárása előtt."

vitorlas-tudattagitas-retour-a-la-base-2023-tanguy-le-turquais-lazare-lorient.jpg

Ez már csak azért is komoly vállalás volt, mert a Retour á la Base november 30-án rajtolt...

Martinique, december 1.:

És Martinique, december 1. (figyeld az időpontokat):

Hogy aztán 11 nappal később megtörténjen ez (hivatalos menetidő 12 nap, 7 perc, a győztesé 9 nap, 3 perc, 48 másodperc):

De nem ám utolsó helyen! Tanguy Le Turquais a HUSZADIK pozíciót szerezte meg, HARMINCEGY érvényes befutó között. A sort Jingkun Xu ‘Jackie’ (Singchain Team Haikou) zárta.

vitorlas-tudattagitas-retour-a-la-base-2023.jpg

fotók: retouralabase.com, Team Lazare

 

MÁSHOL A VILÁGBAN

 

1.

Női elnököt választott a Royal Ocean Racing Yacht Club.

Igaz, beletelt majd' egy évszázadba, de december elején a Royal Ocean Racing Club (RORC) tagjai megválasztották a klub első női elnökét. Dr. Deborah Fish 2024. január 1-től veszi át a pozíciót James Neville-től. Dr. Fish 1999 óta versenyez a RORC-színeiben, 11 Rolex Fastnet Race-t teljesített, a Rob Craigie tulajdonában álló Bellino-val (Sun Fast 3600) hajózik, gyűjtött pontjai alapján a páros megnyerte a RORC 2023-as bajnokságát.

Dr. Fish korábban alelnöki posztot töltött be, vezette a klub Griffin-kezdeményezését, amelynek célja az ifjúsági vitorlázás ösztönzése, támogatása.

vitorlas-tudattagitas-noi-elnok-deborah-fish-royal-ocean-racing-club.jpg

(innen)

fotó: rorc.org

2. 

A SailGP izgalmas. A SailGP látványos. A SailGP csúcstechnológiás. De mégis, "mi az a SailGP"? Hát ez:

Ám nem mindig jönnek úgy össze a dolgok, ahogy azt a szervezők szeretnék. A múlt hétvégén Dubajban például meglehetősen gyenge szél fújt, aminek nyomán "David"-ból kitört a cinikus, és a Sailing Anarchy-n publikálta véleményét. Amit nyilván azért adunk közre, mert nagyrészt egyezik a miénkkel:

"Óhatatlanul ironikus gondolatok jutnak eszembe. A SailGP évek óta főleg a sebességről szól, mindent annak rendelnek alá, azzal futtatják a sorozatot. A kommentátorok folyamatosan üvöltözve közlik velünk, hogy a hajók (már megint) milyen hihetetlen sebességgel vitorláznak (és a számok a lehető legnagyobbak, mert a sportágban bevált tengeri mérföld helyett kilométer per órában jelzik az értékeket).

Aztán mégis mi volt a legizgalmasabb pillanat Larry Ellison Repülő Cirkuszának ötéves történetében? A múlt vasárnapi dubaji döntő befutója, amikor a három katamaránt mindössze néhány másodperc választotta el egymástól a célban - miközben épp csak vánszorogtak. Ennyit a „sebesség szükségességéről”.

Új-Zéland a szó szoros értelmében néhány centiméteres előnnyel verte meg Ausztráliát, Kanada szorosan követte őket a harmadik helyen, a végeredmény pedig még a befutó után is kétséges volt. Mi, akik a SailGP-t mesterségesnek és túlzónak találjuk, mindazonáltal élveztük egy igazi sportverseny valódi drámáját.

vitorlas-tudattagitas-sailgp-dubaj-2023.jpg

Ezeknek a modern vitorlás formátumoknak – és különösen a jelenlegi America's Cup hajóknak – a hívei nem győzik hangsúlyozni, milyen unalmas volt a 12mR-korszak: túl hosszú futamok, túl lassú hajók... amit azonban ezek az emberek elfelejtenek, az az, hogy a sebesség önmagában irreleváns a verseny szempontjából. Az számít, kinek van készsége és mersze megragadni a pillanatot, jobban vitorlázni, mint versenytársai. A SailGP sorozatának hétvégi versenyén a csúcstechnológiás cucc semmit sem ért, a csapatoknak ritkán sikerült a foilokra emelni a katamaránokat, ennyi erővel siklásra képtelen, vízkiszorításos hajóval is karázolhattak volna a pályán.

De ha tevékenységüket leredukáljuk a sport egyszerű lényegére, kijelenthetjük, hogy bár lassú tempójú versenyt futottak, ennek ellenére igazi izgalmat teremtettek. Bizonyára van ebben tanulság."

Mi speciel Lószar Bingóval szoktuk feldobni a SailGP futamok nézését, ha van kedved, csatlakozz a bulihoz!

 

Érdekelnek további témák is, melyekből esetleg nem írunk cikket? Kövess bennünket Facebook-on, akadnak finomságok, amiket csak ott jelenítünk meg!

  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr1918281649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása