Elhunyt a Vaskacsa alkotója

2023.11.02. 18:53

Bob Dill nevét kevéssé ismerték az USA-n kívül, de ettől még legendás szárazföldi- és jégvitorlázó volt, aki komoly örökséget hagyott maga után.

vitorlas-tudattagitas-bob-dill-iron-duck-vaskacsa-00.jpeg

 

Bob Dill 2023. október 28-án hunyt el, alulmaradva az Alzheimer-kórral folytatott küzdelemben. 1949-ben született, szakmáját tekintve mérnök volt, szenvedélyesen és elképesztő koncentrációval foglalkozott minden olyan dologgal, ami a jégen és a szárazföldön való, minél gyorsabb vitorlázáshoz kapcsolódott. Tudását nem tartotta meg magának, igyekezett azt minél szélesebb körrel megosztani.

Egyik leghíresebb projektje volt az Iron Duck* (Vaskacsa) nevű szárazföldi vitorlás jacht megtervezése és megépítése barátjával, Bob Schumacherrel. Erőfesztéseiket komoly siker koronázta: Schumacher 1999. március 19-én 116,7 mérföld/órás sebességgel vezette az Iron Duckot - a szárazföldi vitorlás világrekord tíz évig állt.

Bob 1988-1991 között a Nemzetközi DN Jégvitorlás Versenyszövetség osztálytitkára, 1988-1989 között pedig az osztály pénztárosa volt. Jelölték a USA Vitorlás Hírességeinek csarnokába.

"Az utolsó időszak egy különleges ember szomorú küzdelme volt, aki nem akart olyan lenni, amilyenné vált. Akik ismertük őt, mind jobb emberekké váltunk általa, és nem hiszem, hogy valaha találkoztam volna nála kíváncsibb, a részletek iránt alaposabban érdeklődő emberrel. Lelkiismeretesen dokumentálta életét és projektjeit, így öröksége tovább élhet. Megtiszteltetés volt őt ismerni és barátnak tudni" - búcsúzott Bob Dilltől Don Brush.

Dokumentumfilm a Vaskacsáról, 2019-ből, amikor Bob (70 évesen) úgy döntött, még repeszt vele egy utolsót:

 *az USA haditengerészeténél az "Iron Duck" név azokat illeti, akik nem tudnak úszni.

fotók: sevendaysvt.com, medium.com

(innen)

  

Érdekelnek további témák is, melyekből esetleg nem írunk cikket? Kövess bennünket Facebook-on, akadnak finomságok, amiket csak ott jelenítünk meg!

  

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr8218249287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.11.03. 13:00:14

Végülis jó kis vitorlázás ez is...
süti beállítások módosítása