Néhány éve megjelent egy eszmefuttatás, mely "a világ leghülyébb hala" címmel ruházta fel az óceáni naphalat (Mola mola, magyarul holdhalként is emlegetik). A buta szörny rögtön a rajt napján kiütött egy hajót a ROLEX Sydney Hobart regatta mezőnyéből.

vitorlas-tudattagitas-hirek-rolex-sydney-hobart-2022-naphal-mola-mola-yeah-baby-sidewinder-00.jpg

Az említett gondolatmenetben Scout Burns a naphalat a "Föld legnagyobb viccének", "haszontalannak" és "úszó szemétnek" nevezte. Ugyanakkor a tengerbiológusok szerint a naphal egy evolúciós csoda - arra hivatkozva, hogy a hal olyan hatalmasra nő és csak medúzákat eszik.

Egy naphal átlagos tömege körülbelül egy tonna, Tajvanon "felborult autóhalnak", németül "úszófejűnek", a Fülöp-szigeteken pedig "rövidre vágottnak" nevezik. A legnehezebb csontos halak Guinness Világrekordját is ez a faj tartja, az eddigi legnehezebb lemért példány 2300 kilogrammmot nyomott.

vitorlas-tudattagitas-hirek-rolex-sydney-hobart-2022-naphal-mola-mola-yeah-baby-sidewinder-02.jpg

De vissza a Sydney Hobart versenyre! Louis Ryckmans vitorlázó azt mondta, hogy eddig elengedte a füle mellett az összes történetet, amit a naphalról hallott. 40 lábas hajója, a Yeah Baby (akkor még Sidewinder néven, onnan van a címlapképünk is) tavaly megnyerte a "négykezes" (azaz kétszemélyes) kategória versenyét, idén azonban a csapat a második helyre szorult - egy hal mögött: "A hajó fantasztikusan viselkedett a rajt után, ideálisak voltak a körülmények, nagyon vártuk, hogy tovább frissüljön a szél, mert azt gondoltuk, abban aztán igazán jól fogunk teljesíteni. Hallottam az összes történetet azokról, akik naphalakkal ütköztek, de mindig úgy véltem, ezek kiszínezett kikötői sztorik. Amikor most mi ütköztünk, először azt hittem, zátonyra futottunk, olyan erős ütést kaptunk. Épp a hajó hátuljában álltam, amikor megfordultam, ott lebegett a vízben egy naphal, amelyik igencsak sz@rul festett. Az ütközés hatására a kormány hátsó vége belenyomódott a hajótestbe, és nyilvánvaló volt, hogy a mi versenyünknek ott vége. Mindig is volt pár dolog, amik miatt aggódtam a tengeren, de a tengeri élővilág sosem jutott eszembe. Viszont azóta meggyőződésem, hogy a hal elnevezése teljes mértékben helytelen. Ez egy napleviatán, egy napszörny, nem hal."

vitorlas-tudattagitas-hirek-rolex-sydney-hobart-2022-naphal-mola-mola-yeah-baby-sidewinder-01.jpg

A 2022-es ROLEX Sydney Hobart regatta mezőnye - a szokásoknak megfelelően - december 26-án vágott neki a távnak.

Elsőként az Andoo Comanche futott be, 1 nap, 11 óra, 56 perc, 48 másodperccel a rajt után,

ám korrigált idő szerint a Celestial nyert, így övék lett a Tattersall-kupa.

Az eredménylistát böngészve ne zavarjon meg, hogy hasonló névvel van érvényes befutó egység, az a Hutchies Yeah Baby.

vitorlas-tudattagitas-hirek-rolex-sydney-hobart-2022-naphal-mola-mola-yeah-baby-sidewinder-03.jpg

Az idei ROLEX Sydney Hobart regattára 111 hajó nevezett, végül 109 egység jelent meg a rajtnál, eddig kilencen voltak kénytelenek feladni a versenyt (ha jó a szemed, itt lent az okokat is el tudod olvasni), egy hajó kivételével már mindenki beért, a Currawongot (amelyen két fős csapat vitorlázik) január elsején, dél körülre várják a célba.

vitorlas-tudattagitas-hirek-rolex-sydney-hobart-2022-naphal-mola-mola-yeah-baby-sidewinder-05.jpg

  

Érdekelnek további témák is, melyekből esetleg nem írunk cikket? Kövess bennünket Facebook-on, akadnak finomságok, amiket csak ott jelenítünk meg!

   
fotók: themercury.com.au, livescience.com, sailingscuttlebutt.com, Salty Dingo

forrás: Perth Now

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr8818014416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.12.30. 18:10:52

Érdemes lenne egy halbiológussal megfuttatni a kérdést, mert magyarul szerintem nem ez a naphal.
süti beállítások módosítása