A World Sailing bejelentette az idei ROLEX World Sailor of the Year Awards döntőseit. A jelöltek a sportág kölönböző ágaiból érkeztek, közülük a World Sailing nemzeti tagszervezetei, a nemzetközi vitorlás közösség, a szurkolók és a közönség szavazatai alapján választják ki a férfi és a női győztest.

vitorlas-tudattagitas-az-ev-vitorlazoja-jelolt-2022-00.jpg



A szavazás szeptember 27-én, azaz ma vette kezdetét. A ROLEX World Sailor of the Year Awards a legrangosabb díj, amelyet egy vitorlázó a vitorlázás világában kiemelkedő teljesítménye elismeréseként kaphat. Az idei díjakat az október 25-én Abu Dhabiban megrendezésre kerülő World Sailing Awards díjátadón adják át.

A győztesek nevét a világot ábrázoló márvány és ezüst trófeára vésik, amelyet a kontinenseket jelképező öt ezüst spinakker koronáz meg. Ezen felül egyedi Rolex órát kapnak az alkalomból.

A 2022-es Rolex World Sailor of the Year döntősei:

Nők

Hélène Noesmoen (FRA)
Odile van Aanholt és Annette Duetz (NED)
Caterina Marianna Banti (ITA)

Férfiak

Ruggero Tita (ITA)
Jean-Baptiste Bernaz (FRA)
Nicolas Goyard (FRA)
Bart Lambriex és Floris van der Werken (NED)


Az Év női vitorlázója cím jelöltjeiről
Helene Noesmoen (FRA): a 2024-es párizsi olimpia új szörf osztályában dominált, ügyesen váltott az RS:X-ről a foiling deszkára. A díj kvalifikációs időszakában világbajnoki címet nem hirdettek, így kifogástalan szezonját az iQFOiL Európa-bajnokság megnyerésével koronázta meg. Elit képességei révén bekerült a France SailGP csapatba is.

vitorlas-tudattagitas-az-ev-vitorlazoja-jelolt-2022-01.jpg

Odile van Aanholt és Annette Duetz (NED): az új páros 2022-re már uralja az olimpiai női szkiff versenyszámot, és korábbi, más partnerekkel elért eredményeik után ezúttal közösen szereztek világ- és Európa-bajnoki címet a 49er FX osztályban. Van Aanholtnak ez a második világbajnoki címe, Duetznek pedig a harmadik.

vitorlas-tudattagitas-az-ev-vitorlazoja-jelolt-2022-02.jpg

Caterina Banti (ITA): mióta a Nacra 17-et módosították a Párizs 2024 vegyes többtestű versenyre, Banti és partnere, Ruggero Tita megállíthatatlan. 74 pont előnnyel nyerték az Európa-bajnokságot, a világbajnokságon a 16 selejtezőfutamból 14-ben győzelmet arattak, így könnyedén biztosították a bajnoki címet az éremfutam előtt.

vitorlas-tudattagitas-az-ev-vitorlazoja-jelolt-2022-03.jpg

Az év férfi vitorlázója cím jelöltjeiről


Ruggero Tita (ITA): A 2020-as tokiói olimpiai aranyat követően Tita és társa, Caterina Banti oly' mértékben dominálta a Nacra 17 mezőnyt, hogy a többiek mindig legfeljebb a második helyért küzdhettek. Az osztály által jóváhagyott, a kormányrendszerre vonatkozó változtatások bevezetése után a csapat villámgyorsan sajátította el az új technikát, aminek eredményeképpen lenyűgöző különbséggel nyerték meg mind az Európa-bajnokságot, mind a világbajnokságot.

vitorlas-tudattagitas-az-ev-vitorlazoja-jelolt-2022-04.jpg

Jean-Baptiste Bernaz (FRA): van néhány nehezen megnyerhető világbajnoki cím a vitorlázásban, az ILCA 7 közéjük tartozik. Bernaz 45 ország 126 vitorlázóját utasította maga mögé, hogy 2022-ben elhódítsa a címet. Miután az utolsó előtti futam rajtjánál fekete zászlós büntetést kapott, a fináléra összeszedte magát, és 17 ponttal megnyerte a versenyt. Bernaz párosversenyzésben is jeleskedik, megnyert egy versenyt az amerikai Grand Slam szériában, és összesítésben második lett a Grade 2-es sorozatban.

vitorlas-tudattagitas-az-ev-vitorlazoja-jelolt-2022-05.jpg

Nicolas Goyard (FRA): olimpiai felszerelését kicsit szögre akasztva Goyard a Défi Wind öt futamából négyet megnyert, több mint 1200 versenyzőt utasítva maga mögé a szörf legnagyobb eseményén. A foilozás iránti szenvedélye jól illeszkedik a Párizs 2024-es új szörffelszereléséhez, és bár a díj kvalifikációs időszakában nem volt világbajnokság, de a Semaine Olympique Française-en és az Európa-bajnokságon győzelmet aratott iQFOil osztályban.

vitorlas-tudattagitas-az-ev-vitorlazoja-jelolt-2022-06.jpg

Bart Lambriex és Floris van de Werken (NED): miután megnyerték a Hempel World Cup Allianz Regattát és másodikak lettek az Európa-bajnokságon a 49er osztályban, a holland páros megvédte 2021-es világbajnoki címét, még az éremfutam előtt bebiztosítva a győzelmet.

vitorlas-tudattagitas-az-ev-vitorlazoja-jelolt-2022-07.jpg

A Zsűri


Shirley Robertson (GBR) - kétszeres olimpiai aranyérmes, műsorvezető és a 2000-es Év vitorlázója díj nyertese.
Jo Aleh (NZL) - korábbi olimpiai és világbajnok, a World Sailing Sportolói Bizottságának elnöke.
Yann Rocherieux (FRA) - olimpikon és a World Sailing alelnöke.
Theresa Zabel (ESP) - kétszeres olimpiai bajnok és az Ecomar Alapítvány alapítója.
Luca Rizzotti (ITA) - a Foiling Week alapítója és elnöke, a Nemzetközi Moth Osztályszövetség elnöke.
Dee Caffari (GBR) - az első nő, aki egyedül és megállás nélkül hajózta körbe a Földet nyugati irányban, a World Sailing Trust elnöke.
Mateusz Kusznierewicz (POL) - kétszeres olimpiai érmes, négyszeres világbajnok.
Santiago Lange (ARG) - korábbi olimpiai bajnok, America's Cup vitorlázó és hajótervező.
Craig Leweck (USA) - újságíró, a Scuttlebutt News szerkesztője.


A ROLEX World Sailor of the Year díj


A World Sailing 1994-ben indította útjára az Év Vitorlázója Díjat, hogy a sportban elért kiemelkedő eredményekért díjazza az egyes vitorlázókat. A ROLEX 2001 óta névadó szponzor.

fotók: sailing.org, voile.banquepopulaire.fr, watersportverbond.nl, 1ocean.org, starsailors.com, alchetron.com, francetvinfo.fr, teamnl.org

forrás: sailing.org

MÁSHOL A VILÁGBAN

Szeptember 23-án sajtótájékoztatót tartott a Route du Rhum - Destination Guadeloupe szervezőbizottsága, amellyel egyrészt útjára indították az idei versenyt (rajt november 6-án), másrészt egybe terelték az indulókat. Ott álltak össze egy fotó erejéig az Ultime trimaránok szkipperei, meglehetősen beszédesen metakommunikálva.

vitorlas-tudattagitas-az-ev-vitorlazoja-jelolt-2022-route-du-rhum-2022-szkipperek.jpg

  

Érdekelnek további témák is, melyekből esetleg nem írunk cikket? Kövess bennünket Facebook-on, akadnak finomságok, amiket csak ott jelenítünk meg!

  

   

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr7817941120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása