Van valami ebben a sportban, ami élesen elkülöníti a többitől: az alap képességeken és stratégia-alkotási technikákon túl olyan értékekkel gazdagítja a fiatalokat, melyektől különleges sportolóvá válnak. Mégis, sokszor előfordul, hogy csak a fizikalitás szempontjából vizsgáljuk a kérdést, holott érzelmi és szociális fejlődésükre egyaránt kihat. Nézzük ezeket, pontokba szedve!

kidlearn_00_bigcommercecom_800.jpg

1. Keménység. Sziklaszilárd keménység.

Erre persze azonnal rávághatod, hogy ezt sok más sportág megadja, ám a vitorlázásban ez fokozottan igaz. Itt a természet erőivel küzdünk. Mindegy, hogy valaki újoncként először tapasztalja meg a viharos szelet vagy válogatottként három méteres hullámokkal kell szembenéznie, az ember megtanul küzdeni - nem törődve a körülményekkel. Felborultál? Állítsd vissza a hajód, aztán menj tovább.

kidlearn_01_capizzanocom_700.jpg

2. Magabiztosság

A sportot űzők jelentős része Optimistben kezdte az ismerkedést. Hogy tudd, az Optimist egyszemélyes hajó, ott az ember magára van utalva, és így - fiatal (6-7 éves) kora ellenére - folyamatosan arra kényszerül, hogy döntéseket hozzon. Természetesen nem mindig jót, de az, hogy egyáltalán lehetősége van rá, sokat lendít az önbizalmán.

kidlearn_02_northsailscom_700.jpg

3. Csapatmunka

Még ha egyszemélyes hajóban ülnek is, a gyerekek az első naptól közösen dolgoznak. Hiszen egyikük sem tudja egyedül megfordítani vitorlását a parton, hogy fölszerelje. Az idő múlásával aztán rájönnek, hogy az együttműködés nem csak felgyorsítja az ügymenetet, de lehetősége teremt az egymástól tanulásra is.

4. Barátság

Talán a legértékesebb kincs. Szélcsendes napokon vagy komoly viharok idején elkerülhetetlenül kapcsolatok szövődnek, nemzetközi versenyeken határokon átívelő módon. Megismernek más kultúrákat, idegen nyelveket beszélnek.

kidlearn_03_boss-sailcouk_800.jpg

5. Sportszerűség

A szabályok lehetővé teszik, hogy a sportoló korrigálja elkövetett hibáját. Ha senki nem látta, hogy hozzáértél a bójához, akkor is elvégezhető a büntetésvállalás. A vitorlázás önszabályozó sport, vagyis a vitorlázókra bízza, engedelmeskednek-e a szabályoknak, megmaradnak-e a fair versenyzés keretei között. Ezen a ponton már a becsületesség témáját feszegetjük, és a vitorlázók megtanulják ennek fontosságát.

6. Veszíteni tudás

Lévén természetben űzött sport, a versenyek közben bármikor változhatnak a körülmények (és változnak is). Új nap, új lehetőségek, új peremfeltételek. Ezáltal a sorrend is állandó változásban van, bármikor előfordulhat, hogy az ember elsőből utolsó lesz a futam közben. Egyszerűen nem lehet mindig mindent megnyerni, a gyerekek kénytelenek megtanulni elviselni a vereséget, majd tovább lépni - utóbbira azért is nagy szükség van, mert hamarosan indul a következő futam!

kidlearn_04_capizzanocom_800.jpg

7. Türelem

Elkél az edzés és a verseny során is. Sok olyan manőver van a sportban, melynek hibátlan végrehajtása csak hetek kitartó munkájával érhető el, és persze azt az átkozott szélfordulót is ki kell tudni várni, amire az ember felépítette a taktikáját. És ha minden összeállt, akkor sem feltétlenül azonnal jelentkeznek a jó eredmények. Ki kell bekkelni azt is, menni tovább leszegett fejjel.

8. Felelősség

A vitorlázáshoz elég sok felszerelés szükséges: hajó, vitorla, ruházat, kötelek, napszemüveg, széljelző, tisztítószer és ki tudja, még mi minden! Ezekre vigyázni kell, amit gyorsan megtanul az ember fia/lánya. És a felelősség kiterjed a hozott döntésekre, illetve azok következményeire is.

kidlearn_05_rssailingcom_800.jpg

9. Érzelmi kontroll

Amint azt már említettük, a körülmények változhatnak, néha előre nem látható módon. Sok győzelmet kell beseperni és még több vereséget elviselni ahhoz, hogy a fiatalok uralkodni tudjanak az érzelmeiken. De megtanulják. Hiszen abból lesz később eredményes versenyző, akinek az érzelmei nem rontják a teljesítményét.

10. Fegyelem

Természeténél fogva a vitorlázás meglehetősen időigényes sport, mely nem kevés hétvégét is leköt. Értékes időt, amit lehetne barátokkal, iskolai feladatok elvégzésével vagy pihenéssel tölteni. Aki hajlandó erre áldozni, az gyorsan megtanul fontossági sorrendet felállítani elvégzendő feladatai között, illetve arra figyelni, amit épp csinál.

kidlearn_06_sail-worldcom_800.jpg

Ha fentieket elhiszed nekünk, a témát átgondolva rájössz majd, hogy a vitorlázás nem pusztán egy sport, ami egészségesebbé tesz, hanem valami, ami kerek egésszé, kiegyensúlyozott, sikeres személyiséggé formál - és ez sokkal fontosabb, mint érmeket nyerni.

kidlearn_07_sailingscuttlebuttcom_700.jpg

  

Vitatkoznál, kérdeznél? Tedd meg alant, hozzászólásban!

Érdekelnek további témák is, melyekből esetleg nem írunk cikket? Kövess bennünket Facebook-on, akadnak finomságok, amiket csak ott jelenítünk meg!

  

fotók: bigcommerce.com; capizzano.com; northsails.com; boss-sail.co.uk; capizzano.com; rssailing.com; sail-world.com; sailingscuttlebutt.com

forrás: World Sailing - a cikk szerzője Samantha Yom (19), aki Szingapúr első ifjúsági olimpiai aranyérmét nyerte

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr8714661749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása