Rio2016, D5 - az első érmek

2016.08.13. 20:35

Nos, híres szpojlerépítő mivoltunkat nem tudjuk megtagadni: a szörfös férfiaknál a mai három futammal - az éremfutamtól függetlenül - eldőlt az első és második hely.

rsx_men_winners.jpg

RS:X férfi: Az olimpai bajnok London után ismételten a holland Dorian van Rijsselberge, második a brit Nick Dempsey. A bronzért még lehet küzdeni, van is három aspiráns. De nézzük meg az ide vezető út mai szakaszát! A nap egyértelműen a hollandé volt, a 10. és 11. futamot megnyerte, a 12.-ben ment egy hatodikat, az lett az ejtője. Azt hiszem, ezzel mindent elmondtunk a teljesítményéről, 12 futam után ejtővel 23 ponttal végezni Olimpián több mint meggyőző teljesítmény. Rajta kívül a napnak még örülhetett az olasz Mattia Camboni, aki ment egy harmadikat és egy ötödiket mielőtt az utolsó futamot megnyerte, így ő is ott lesz az éremfutamon, bár dobogóesélye nem maradt. A tizedik futamban a holland és az olasz között a francia Pierre Le Coq futott be, Gádorfalvi Áron 27. lett. A tizenegyedik futamban Le Coq harmadik lett, a második helyen a spanyol Ivan Pastor Lafuente futott be, Gádorfalvi 24. lett. A tizenkettedikben pedig Camboni mögött a japán Makoto Tomizawa lett a második, harmadik Pastor Lafuente. A selejtezőfutamok ezzel ebben az osztályban végetértek, az éremfutam összetétele kialakult: Van Rijsselberge (NED), Dempsey (GBR), Myszka (POL), Le Coq (FRA), Kokkalanisz (GRE), Wilhelm (GER), Santos (BRA), Camboni (ITA), Cheng (HKG), Pastor Lafuente (ESP). A bronzért Myszka, Le Coq és Kokkalanis is harcolhatnak, de Van Rijsselberge és Dempsey is biztos szeretné megmutatni mit tudnak, pláne így, hogy nem kell a végeredmény miatt szoronganiuk. Ergo várhatóan nem lesz altatódal a futam. Gádorfalvi Áron a 25. helyen zárta hatodik Olimpiáját, amihez ezúton is szívből gratulálunk.

RS:X női: A szörfös hölgyeknél már kiderült az előző futamokon, hogy az elején elég szoros a mezőny. Ez ma is meglátszott, bár a mai három futamot egységesen a kínai Peina Chen nyerte meg, ezzel is bebiztosítva helyét a dobogót eldöntő éremfutamban. A 10. futamon a kínai mögött a holland Lilian De Geus és az orosz Stefanija Elfutyina végzett, az összetettben vezető olasz Flavia Tartaglini 9. helyen futott be 3 perccel lemaradva. A mezőny ezen a futamon eléggé szétszakadt, hárman, köztük Cholnoky Sára nem fejezték be a futamot, ketten UFD-t kaptak, a spanyol Marina Alabau Neirát pedig kióvták a futamból. A 11. futamon elejére a szél visszaerősödött 15 csomóra, a végére megint 11-re gyengült, és az iránya is 265-242 között csóvált. Itt Chent az izraeli Maayan Davidovich és a francia Charline Picon követte a mezőny élén. A magyar versenyző ebben a futamban utolsó helyen futott be. A 12. futamra a szél tovább forgott 248-230 között, a befutóra 262-ről fújt, az erőssége is a kezdeti 13-ról 11 csomóra gyengült. A változatosság kedvéért ezen a futamon ismét az izraeli végzett a második helyen, harmadik a spanyol lett. Cholnoky Sasinak sajnos itt sem sikerült a futam teljesítése. Az éremfutam összetétele itt: Tartaglini (ITA), Elfutyina (RUS), Chen (CHN), Picon (FRA), Davidovich (ISR), Alabau Neira (ESP), De Geus (NED), Shaw (GBR), Freitas (BRA), Petaja-Siren (FIN) a sorrend, ebből az első kettő azonos 55 ponttal, utána hárman 60-nal, és még egy 61-gyel, azaz eléggé nyitott a játék, izgalmas éremfutamot várhatunk. Cholnoky Sára a 23- helyen fejezte be élete első Olimpiáját, amire szintén őszintén büszkék vagyunk.

470 női: Az Escola Naval pályán futották a 470-es hölgyek a soron következő, 5. futamukat. A szél a kezdeti 12-15 csomóról a végére kissé legyengült, majd a befutónál az addigi 220 körüliről 195-201 fokra forgott és visszaélénkült. Ez a szcenárió a brit Hannah Mills - Saskia Clark párosnak jött be legjobban, magabiztosan nyerték a futamot. Mögöttük azonban ment a kavarás a levesben, személy szerint lerágtam a körmömet. Végül a brazil Fernanda Oliviera - Ana Luiza Barbachan és a lengyel Agnieszka Skrzypulec - Irmina Mrozek-Gliszczynska páros futott be a második és hamradik helyen. A futam miatt a legmérgesebb az osztrák Lara Vadlau - Jolanta Ogar páros lehet, ők a második helyüket szépen módszeresen eladták és végül hatodiknak futottak be. Több futam ebben az osztályban nem került ma megrendezésre, összetettben 5 futam után a britek vezetnek a japán Ai Kondo Yoshida - Miho Yoshioka és a francia Camille Lecointre - Helene Defrance egység előtt.

470 férfi: Az Escola Naval pályán, 220-209 fok közötti irányú, 12-15 csomó között változó erősségű szélben megrendezett futamon a brit Luke Patience - Chris Grube páros rajt-cél győzelmet aratott. Az ausztrál Mathew Belcher - Will Ryan párosnak gyengébben indult a futamuk, de a végére feldolgozták magukat másodiknak, míg harmadiknak az összetettben vezető horvát Sime Fantela - Igor Marenic páros futott be. A csapat egészen egyben maradt, az utolsó is bejött 5 percen (10%-on) belül. A mezőny napi második (a sorozatban hatodik) futama nem került megrendezésre. Összetettben a horvátok után két ponttal lemaradva az ausztrálok várnak a folytatásra, a britek futamgyőzelmükkel feljöttek harmadiknak.

49er férfi: A Pão de Açúcar pályán, stabil 220 fokról fúvó 10 csomós szélben végre a szkiffek is nekivágtak az Olimpiának. A férfiaknál az abszolút esélyes új-zélandi Peter Burling - Blair Tuke páros nem sok esélyt adott a mezőnynek, rögtön két futamgyőzelemmel köszöntek be. Az első futamban másodiknak a lengyel Lukasz Przybytek - Pawel Kolodzinski páros futott be, harmadiknak a japán Yukio Makino - Kenji Takahashi egység, a másodikban pedig az ír Ryan Seaton - Matthew McGovern, harmadiknak a német Erik Heil - Thomas Ploessel páros. Összetettben értelemszerűen vezetnek az új-zélandiak, a napra tervezett harmadik futamot holnapra halasztották.

49erfx_bra.jpg

49er FX női: Az Aeroporto pályán, 205 fokról fúvó kezdetben 12-13 csomós, a futam végére 9 csomósra gyengült szélben a szkiffes hölgyeknél a francia Sarah Steyaert - Aude Compan páros kezdett futamgyőzelemmel a brit Charlotte Dobson - Sophie Ainsworth egység és a talján Giulia Conti - Francesca Clapcich páros előtt. A dánok, a németek, a japánok és a hollandok rögtön beszedtek egy-egy UFD a rajtjukkal. A második futamgyőzelem otthon maradt: az esélyesek közé tartozó Martina Grael - Kahena Kunze páros futott be elsőként. Második helyen a dán Jena Hansen - Katja Steen Salskov-Iversen, míg harmadikon az ír Andrea Brewster - Saskia Tidey egység haladt át a befutón.  A harmadik futamot itt is elhalasztották. Összetettben a brazil egység vezet az írek és a kanadai Erin Rafus - Dannie Boyd páros előtt.

Laser Radial női: Végére hagytuk, nem véletlenül, a fiatal magyar versenyzőkkel ékes Laser hajóosztályokat. A lányok a Copacabana pályán 280-265 fok között csóváló 10-11 csomós szélben versenyeztek. A 7 futamban az argentin Lucia Falasca futott be elsőként a japán Manami Doi és a svéd Josefin Olsson előtt. Érdi Mári remek 10. helyen jött be, közvetlenül Evi Van Acker és Gintare Scheidt előtt.  Az élmezőnyből többen is küszködtek, Tina Mihelic a második krajc után kiállt, Lilja Xu-t kióvták a futamból. A nyolcadik, esti futamra a Pai pályán került sor, a szél kicsit csillapodott és beállt stabil 250 fokra. A futamot a japán Doi nyerte a belga Evi Van Acker és a Santa Lucia-i Stephanie Lovell előtt. Mári 18. lett a futamon, amiben külön eredmény, hogy az első és a második krajc végén még 26. volt, onnan küzdötte fel magát. Összetettben Mári a 16. helyen áll, szépen menetel előre, ha holnap megy kettőt az első tízben, akár éremfutam is lehet belőle.

Laser férfi: Itt is a Copacabanán indult a csapat a hetedik futammal negyed hétkor. A futamot a német Philip Buhl nyerte a 14. helyről feldolgozva magát, a svéd Jesper Stalheim és a francia Jean Baptiste Bernaz előtt. Vadnai Benji a 30. helyen futott be. A nyolcadik futamra a férfiak is áttelepültek a Pai pályára, a futamot az olasz Francesco Marrai nyerte stabil meggyőző vitorlázással az ausztrál Tom Burton és a nap nyertese, a svéd Jesper Stalheim előtt. Benji ezen a futamon 39. lett. Összetettben továbbra is a horvát Tonci Stipanovic vezet, Vadnai Benji a 32., éremfutamba már nem érhet fel, de bőven szépíthet még.

Holnap visszajönnek a finnesek (ahol amúgy áll a bál, az amerikai csapat Paine kióvásának újratárgyalását kérte a vitatott útjogos rajthelyzetről készült videók alapján!) és a katamaránok, folytatják a selejtezőket a Laseresek és a 49erek, a 470-eseknek pihenőnap következik.

És persze mi is jövünk a legfrissebb hírekkel.

49erfx_bra2.jpg

 

fotók: Sailing Energy / World Sailing

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr10010408562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása