A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság és a szervezők a hétvégén hozták nyilvánosságra a 2020-as Paralimpia programját, melyből hiányzik két, eddig bent lévő sportág: a hét fős foci és a vitorlázás. Minket nyilván az utóbbi érdekel jobban...

   

paralimpicsailingoff_01_paulwyeth.jpg

   

Az ausztrál, brit és amerikai szövetségek azonnal hangot adtak csalódottságuknak, de sajnos úgy fest, a dolog ellen nem nagyon lehet mit tenni.

Matt Allen, elnök, Yachting Australia: döbbenten állunk az események előtt. Minden követ megmozgatunk (beleértve a Nemzetközi Vitorlás Szövetségben dolgozó kollégáinkat), hogy megváltoztassuk a döntést. Hazánk paralimpiai bizottsága ia támogat bennünket, és már kérte is a nemzetközi szövetséget, hogy tisztázzák a kérdést. Nagy veszteség ez úgy általában a paralimpiai mozgalomnak, hiszen a vitorlázás mindenféle hátránnyal küzdő sportolónak lehetőséget ad arra, hogy magas szinten versenyezzen. Itt olyan is szerephez juthat, akinek mind a négy végtagja béna, hiszen egyes hajók akár lélegzetvétel útján is irányíthatók.

Glenn Tasker, elnök, Ausztrál Paralimpiai Bizottság: tartunk tőle, hogy a döntés komoly hatással lesz a sport minden szintjére, ennek ellenére szövetségünk tovább viszi programját, foglalkoztatja sportolóit, és igyekszik kideríteni, hogyan kerülhetünk vissza a Paralimpia programjába - ha nem 2020-ban, akkor később.

  

paralimpicsailingoff_02_davidstaley.JPG

 

Daniel Fitzgibbon, sportoló (2008-ban ezüst, 2012-ben aranyérmes): a vitorlás közösség többi tagjához hasonlóan engem is sokkolt a hír. Már voltam Tokióban, hogy szemügyre vegyem a helyszínt. Jelentős mennyiségű időt és pénzt öltünk a felszerelésünkbe, ha azt mondom, hogy nem vagyok boldog, hát nagyon finoman fogalmaztam. A vitorlázás az egyetlen paralimpia sportág, melyben olyanok, mint én (Fitzgibbon kvadriplégiás, vagyis mind a négy végtagja béna - iSail), egyenlő esélyekkel indulnak kevésbé hátrányos helyzetűek ellen. Az, hogy elveszik tőlem és a jövőbeni sportolóktól a lehetőséget, kiábrándító.

A paralimpiai vitorlázás

1996-ban, Atlantában bemutató sportágként szerepelt, 2000-ben, Sydney-ben vált teljes jogú taggá. Akkor és Athéban (2004.) két osztályban (Sonar, 2.4mR) zajlottak a küzdelmek, míg a Skud18 Pekingben (2008.) csatlakozott. A hajóosztályokban a nemek képviselőit nem különítik el. A sportolók között vannak végtaghiánnyal küzdők, sérült végtagúak, szélütésesek, agy-, látás-, illetve idegsérültek, mozgásukban korlátozottak.

 

Kövessetek bennünket Facebook-on, akadnak finomságok, amiket csak ott jelenítünk meg! És van még Twitter-oldalunk is…

   

fotók: Paul Wyeth, David Staley

forrás: Sail-World

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr767144985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

¿Qué tapas hay? 2015.02.06. 19:43:31

Nem értem a felháborodást, illetve akik ezen az intézkedésen felháborodtak, azok nem értik a paralimpia alapeszméjét.

A paralimpia alapeszméje ugyanis az, hogy lehetőleg olyan jellegű számokban versenyeztesse a versenyzőket, amelyre azok a fogyatékosságuk miatt legkevésbé alkalmasak. Idéznék:

"hiszen a vitorlázás mindenféle hátránnyal küzdő sportolónak lehetőséget ad arra, hogy magas szinten versenyezzen"

Itt a baj, ugyanis a vitorlázás nem eléggé hangsúlyozza ki a versenyzők fogyatékosságát.
süti beállítások módosítása