A nagy visszatérés

2014.06.18. 12:00

És igen, Yann Eliés (Groupe Queguiner) megcsinálta! A La Solitaire du Figaro második etapját (Plymouth – Roscoff, 535 tengeri mérföld) szinte végig vezetve, rajt-cél győzelemmel futott be éjjel fél kettő előtt. Ez volt egyébként a kilencedik Solitaire szakasz valaha, amit megnyert. Mindezt úgy, hogy az első szakasz alatt Wolf Rock mellett elszállt a vantnija, kidőlt az árboca, így címvédőként, kétszeres abszolút győztesként és erős esélyesként feladni kényszerült a szakaszt és az összetett győzelmi álmait.

  

solitaire-leg2-elies.JPG

A Solitaire második szakasza egyébként bitang szoros versenyt hozott: bár Yann Eliést csak Gildas Morvan (Cercle Vert) tudta megelőzni egy rövid időre még a Fastnet megkerülése előtt, a mezőny zöme eléggé egy gombócban vitorlázott. A Fastnet után azonban Eliés elhúzott, és jó 7 tengeri mérföldes előnyt épített fel.

„Nagyon hajtottam az első éjszaka, és a Scilly-szigetektől növeltem az előnyömet. Rendesen egyben voltunk a hajómmal, nem voltunk ellenfél a többieknek, így könnyebb volt versenyezni. Az árbocvesztés mentálisan megterhelt, azt hiszem ez a trauma végig fog kísérni a versenyen. A Scilly-szigetek után is hallani véltem egy kis nyekkenést az árbocomban, amikor felerősödött a szél. De hát ez volt az első alkalom, hogy így vesztettem árbocot” – nyilatkozta a szakasz után.

  

solitaire-leg2-fastnet.jpg

   

A dobogós helyekért szoros volt a csata. Corentin Horeau (Bretagne - Credit Mutuel Performance) sikerrel előzte meg a roscoffi (itt volt a mai befutó) Jérémie Beyou-t (Maitre Coq) és Fabien Delahaye-t (Skipper Macif 2012), amikor 59 perccel Elies után befutott.

„Szuper boldog vagyok. Ez egy szép ajándék a partnereimnek. Yann eredményének is örülök. Ez volt az első alkalom, hogy az élbolyban ilyen sokáig vitorláztam a legjobbakkal. A Fastnet varázslatos volt, most kerültem meg először! Bár nem volt sok időm bámulni, halzolnom kellett. A Scilly-szigeteknél is most jártam először” – lelkesedett Horeau.

   

solitaire-leg2-reach.jpg

    

A legjobb újonc Sébastien Simon (Bretagne - Credit Mutuel Espoir) lett: 12. helyen futott be, 54 perccel megelőzve a brit Sam Matson-t (Artemis 21), aki azonban összesítésben vezeti az újoncok küzdelmét.

Mire a nap felkelt Roscoff, emlékeim szerint eléggé elviselhető (magyarul pöpec) látványú kikötője felett, Gwenael Gbick (Made in Midi) is átszelte a célvonalat a szakasz utolsó befutójaként, öt és fél órával Eliés után.

A két szakasz után összetettben Fabien Delahaye (Skipper Macif 2012) vezet Jérémie Beyou (Maitre Coq) és Alexis Loison (Groupe Fiva) előtt – de az előnye csak pár perc! Ergo a győzelem semmiképp sem borítékolható, érdemes követni a folytatást.

Mivel az idei Solitaire versenyében ez a szakasz volt a leghosszabb, a versenyzők most négy napot kaptak a pihenésre a harmadik, délebbre vezető szakasz (Roscoff – Les Sables d’Olonne, 505 tengeri mérföld) vasárnapi rajta előtt.

 

(Képek és forrás: La Solitaire du Figaro)

 

Kövessetek bennünket Facebook-on, akadnak finomságok, amiket csak ott jelenítünk meg! És van még Twitter-oldalunk is…

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr706339981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása