Lehullt a lepel - AC35

2014.06.08. 17:35

 Az továbbra is kérdés, hogy ettől jobb lett-e nekünk vagy az indulni szándékozó csapatoknak (az új-zélandiaknak konkrétan nem - erre mindjárt visszatérünk), de a héten nyilvánosságra hozták a 35. America's Cup Protocol-ját - ami még mindig nem tért ki minden részletre.

  

AC62_01.jpg

  

 A 78 oldalas dokumentum bárki számára elérhető, akár végig is olvasható, mi itt most csak néhány pontot emelünk ki belőle:

 - a hajó: 62 lábas, merev szárnyvitorlájú, "repülő" katamarán, nyolc fős legénységgel

 - nevezési időszak: június 9. - augusztus 8.

 - nevezési díj: 2 millió USA dollár (két részletben fizetendő), PLUSZ 1 millió USA dollár amolyen teljesítési garanciaként

 - 2015-16 során évente legalább hat verseny az America's Cup World Series keretein belül (AC45-ös katamaránokkal)

 - 2017-ben selejtező (America's Cup Qualifiers), melyből a legjobb négy indulhat a Kihívók végső küzdelmében (America's Cup Challenger Playoffs)

 - a döntőben (America's Cup Match) a Védő és a Kihívó párharca hét nyert meccsig tart

 - az AC62-est csak 2017-ben kezd(het)ik használni a csapatok

 - Nemzetközi Zsűri helyét egy három döntőbíróból álló bizottság (Arbitration Panel) veszi át. Szerepük még nincs teljesen tisztázva, de hogy kisebb lesz a hatáskörük, mint elődjeiknek, az biztos.

    

AC62_02.jpg

   

 Grant Dalton, az Emirates Team New Zealand igazgatója felhívta a figyelmet, hogy mivel a helyszínt még mindig nem sikerült tisztázni (ráadásul a Playoff és a Döntő máshol lesz, mint a selejtezők), a kereskedelmi szempontokra építő csapatok gondban lehetnek, hiszen a potenciális szponzorok nyilván nem írnak szívesen alá olyan szerződést, amelynek egy meglehetősen fontos pontja tisztázatlan.

 A szervezők négy várossal folytatnak tárgyalásokat (San Francisco, San Diego, Bermuda, Chicago), és csak novemberben kívánják megnevezni a választottjukat.

  

Kövessetek minket a Facebook-on, akadnak finomságok, amiket csak ott jelenítünk meg! És van még Twitter oldalunk is...

      

 fotók: ACEA

 forrás: Sail-World, SuttleButt

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr546288568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása