A címbeli tömör kijelentés még nem vehető biztosra, az viszont igen, hogy a Nemzetközi Vitorlás Szövetség (ISAF) éves Közgyűlésén (november közepe, Omán) egészen forradalmi javaslatokkal tűzdelt anyag kerül a döntnökök elé - mert nem csak a protokolláris kötelezettségeknek kell eleget tenni.

            

 Idén májusban az évközi tanácskozáson Carlo Croce által kimondatott, miszerint a jelenlegi Világkupa sorozat nem tekinthető sikeresnek, pedig az Olimpia iránti érdeklődés fenntartása érdekében annak kellene lennie. Így aztán szeptemberig több elnöki fórumot is tartottak (elnök, Eseményekért felelős Bizottság, sportolók, Edzői Bizottság, ISAF titkárság, OC Sports részvételével), melyeken új lebonyolítási rendet dolgoztak ki.

Ennek alapvető feladatai:

  • az olimpiai osztályok éves programja legyen érthető, profin szervezett
  • mindenki számára legyen nyilvánvaló a világbajnok kiléte
  • teremtődjön kellő kereskedelmi érték az Olimpia köré (ez a menők, a nemzeti csapatok, az olimpiai osztályok és sz ISAF közös érdeke)
  • tegye mérhetővé az egyes versenyzők fejlődését

Az új rendszerben a Világkupát felváltja a Világbajnoki sorozat (ISAF Sailing World Championships).
 Ezáltal:

  • markánsan elkülönülnek egymástól az olimpiai, illetve a nem olimpiai osztályok,
  • a világbajnoki fordulókon emelkedik a színvonal, ezáltal a szponzori potenciál is,
  • amolyan "életpálya-modell" válik elérhetővé a sportolók számára, míg az egyes osztályok saját világbajnoki fordulóján az olimpiai versenyzés egyetemessége is megmutatkozik,
  • megnő a több osztály részvételével zajló nagy nemzetközi regatták, kontinensbajnokságok és régiós játékok fontossága. Ezen alkalmakkor a nagy résztvevőszám miatt kinevelhetővé válik az egyes országok következő vitorlás nemzedéke,
  • az egész sztori könnyebben eladhatóvá válik: kiszámíthatóbb körülmények között a befektetett szponzorpénz megtérülése is világosabban látszik.

            

Szolgálati közlemény: kövessetek minket a Facebook-on, akadnak finomságaink, amiket csak azon jelenítünk meg! És ott van még Twitter oldalunk is... 

  

2014-ben Santander-ben rendezik a világbajnokságot (ISAF Sailing World Championship), azt követően veszi át a Világkupa helyét a világbajnoki sorozat az olimpiai osztályoknál. Ennek során a végeredmény a Nagydöntő (Grand Final), négy világbajnoki forduló (ISAF Sailing World Championship Round), illetve az osztály bajnoki fordulója (Class Championship Round) alapján áll össze. Kívánalom, hogy a paralimpiai osztályok is integrálódjanak a rendszerbe.

        

ISAF structure_2013oct.jpg     

 A bajnoki fordulókon 25 hajós mezőnyök indulnak majd, köztük a legjobbakkal, illetve néhány szabadkártyással. A ranglistavezetők kvázi állandó részvételi jogot (tour card) kapnak, de ezt a jogosultságot évente felülvizsgálják. Helyszíneket még nem választottak, de a világ minden részére terveznek eljutni, míg a lebonyolításban nem variálnak, az egyes események ugyanolyan rend szerint zajlanak majd, mint az Olimpia.

 Az osztály bajnoki fordulóján szabad kezet kapnak az egyes osztályok, ami a mezőny méretét, a lebonyolítás mikéntjét, vagy épp a kvalifikációs rendet illeti (persze kell az ISAF jóváhagyása). Itt együtt versenyezhet a ranglistavezető, a feltörekvő, vagy épp a következő generáció képviselője. A nevet le sem fordítjuk: ISAF Sailing World Championships, Championships Round.

 A nagydöntőben minden osztályból csak az első tíz indulhat (helyzésük az öt megelőző verseny alapján dől el), a győztesé a világbajnoki cím (ISAF Sailing World Champion).

 Fentiek természetesen nem mennek egyik pillanatról a másikra, az átmeneti időszak 2017-ig tart, az lesz az utolsó év, amikor a nemzetközi szövetség irányítja az eseményeket, illetve birtokolja a kereskedelmi jogokat.

   

 (forrás: Sail-World)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr575572218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása